Svetislav Pešić na okupljanju reprezentacije pred kvalifikacije za Evrobasket 2025: U Nišu se videlo da bi domaća profesionalna liga imala kvalitet (VIDEO) 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić obratio se novinarima na okupljanju reprezentacije pred kvalifikacione mečeve za Evrobasket 2025. godine.

Srbija će u petak, 23. februara od 20 časova u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu dočekati Finsku, a tri dana kasnije gostovaće selekciji Gruzije u Tbilisiju.

Košarkaši su se okupili u hali „Aleksandar Nikolić“, gde je Pešić i razgovarao sa predstavnicima medija.

– Ovo je naše prvo okupljanje posle Mundobasketa u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je Evropskom prvenstvo 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za Olimpijske igre i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da vidimo šta možemo da dobijemo za Olimpijske igre. To su dve različite ekipe, sa dva različita stila, moderna košarka, sa velikom tranzicijom – rekao je selektor, a zatim najavio duele sa Finskom i Gruzijom:

– Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na toj odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog našeg trenera, Džikića, igraju „insajd košarku.

Svetislav Pešić na okupljanju reprezentacije pred kvalifikacije za Evrobasket 2025: U Nišu se videlo da bi domaća profesionalna liga imala kvalitet (VIDEO) 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Selektor je potom nabrojao koji su još igrači bili u konkurenciji za sastav, ali nisu mogli da se nađu na spisku.

– Odredili smo 15 igrača, ali na neke nismo mogli da računamo. Hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju. Na Lučiča ne možemo da računamo, on je bio na spisku, ali je obnovio povredu, nije ništa opasno. Jović je stigao, ostao je u Nišu, na njega verovatno ne možemo da računamo, zbog situacije u njegovoj porodici, jer se to nije promenilo od Manile. Smailagić je bolestan, nije igrao Kup, on je na ispitivanjima, traže se razlozi zbog čega se to kod njega obnovilo. Sad je stigao Guduruć, Petrušev isto igrao Kup, dolazi kasnije, ali sa dobrim raspoloženjem, jer su osvojili Kup. Čestitam Zvezdi osvajanje Kupa i to je to – dodao je Pešić.

On se potom osvrnuo i na finalni turnir Kupa Radivoja Koraća.

– U Nišu je bilo dosta interesantno. Posle Niša ćemo se složiti da odgovorni moraju da sednu i da se dogovore da mi imamo našu jedinstvenu profesionalnu ligu. Videlo se da tu ima dobrih ekipa. Borac Čačak, Čačak 94, Vojvodina, Subotica se pojavljuje kao važan centar. Bilo je dosta dobro. Znam da većina kod nas gleda samo Zvezdu i Partizan, takvi smo kakvi smo, ali tamo se videlo i drugih kvaliteta. Nije bilo incidenta, bilo je dobra organizacija, na boljem nivou nego ranijih godina, koliko sam ja video i primetio – zaključio je Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari