Svetski kup sa 48 ekipa? 1

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino saopštio je danas da se zalaže za povećanje broja učesnika na završnom turniru Svetskog kupa na 48, ali će konačna odluka o budućem formatu šampionata sveta biti doneta na konfresu FIFA u januaru naredne godine.

Delegati Kongresa dobili su materijal u kome se govori o četiri moguća formata, uključujući i postojeći, sa 32 nacionalne selekcije.

Infantino je ranije predlagao da u grupnoj fazi takmičenja na Svetskom kupu igraju 32 selekcije. Posle utakmica u grupama ostalo bi ih 16, a u nokaut fazi bi im se priključilo još 16 nosilaca, koji bi bili pošteđeni grupne faze.

Ta ideja bila je žestoko kritikovana, pa je predsednik FIFA predložio i modifikovanu varijantu.

U materijalu koji je prosleđen delegatima Kongresa sada se navodi da bi svih 48 timova moglo da se žreba u 16 grupa po tri tima, a u nokaut fazu bi prošle dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe.

Četvrti predlog je da na završnim turnirima Svetskog kupa učestvuje 40 nacionalnih selekcija.

Koja god varijanta da bude usvojena na Kongresu FIFA, koji će biti održan u januaru 2017, primenjivaće se od 2026. godine. 

Odobrena video tehnologija

Na klupskom prvenstvu sveta, koje će ovog meseca biti održano u Japanu, sudije će prvi put u istoriji moći da koriste video tehnologiju da bi proverili ispravnost neke odluke koja ključno utiče na rezultat utakmice, saopštila je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari