Svetski rekord i još dve medalje za Srbiju 1

Željko Dimitrijević osvojio je zlato u bacanju čunjeva na Igrama u Rio de Žaneiru i pritom oborio svetski rekord, a srebro je pripalo Milošu Mitiću.

Dimitrijević je čunj bacio 29,96 metara i tako postavio novi najbolji paraolimpijski rezultat svih vremena. Mitić je zauzeo drugo mesto, a do paraolimpijskog srebra stigao je uz rezultat od 26,84 metara koji je njegov najbolji rezultat u ovoj disciplini.

Dimitrijević je na takmičenju svetski rekord rušio dva puta, već u prvoj seriji bacio je 29,91 i rivalima dao dao do znanja da je pobednik rešen. I u drugoj i trećoj bacao je preko 29 metara da bi do 29,96 dobacio u četvrtoj seriji i tako dokazao svoju dominaciju u ovoj disciplini. Dimitrijević je sopstveni svetski rekord  (27,04) koji je postigao krajem juna na SP u Grosetu (Italija) nadmašio za skoro tri metra.  Mitić je najbolji hitac imao u drugoj seriji, Slovak Kureja mu je u petoj seriji bio za vratom sa 26,82, ali nije uspeo da ga nadmaši.

Željko Dimitrijević rođen je 1971. u Petrovcu na Mlavi. Pre nesreće koja ga je zadesila 1990. godine aktivno se bavio fudbalom. Nakon povrede, počevši od 1997,  rekreativno se bavio sportom za osobe sa invaliditetom. Željkova disciplina je bacanje čunja u klasifikaciji F51 – u klasi kvadriplegičara, u kojoj je na POI u Londonu 2012. osvojio zlatnu medalju, oborio svetski rekord i postao prvi zlatni paraolimpijac Srbije kao samostalne države. Na EP u Holandiji 2012. je oborio rekord evropskih šampionata, dok je to uradio i na Svetskim prvenstvima u Dohi i Grosetu takođe obara rekorde svetskih šampionata. Dobitnik je najprestižnije majske nagrade za 2012. godinu, kao i nagrade fondacije BK, a dva puta je bio proglašen za najboljeg sportistu Paraolimpijskog komiteta Srbije (2012. i 2015. godine).

Željko ističe da je mu je drago zato što je njegova zlatna medalja doprinela da POI postanu vidljivije za javnost i da se nada da će podrška države i javnosti u buduće biti na višem nivou. On poručuje svima koji su u sličnoj situaciji da se bore i nikada ne predaju i da se svaki čovek može u nečemu pronaći, a rad znoj i suze se pre ili kasnije uvek isplate.

Miloš Matić rođen je 1987. u Užicu, gde je živeo do 2007. godine kada se preselio u Beograd i upisao Elektotehnički fakultet. Atletikom za osobe sa invaliditetom počeo je da se bavi 1997, u disciplini bacanje čunja. Na EP u Velsu 2014. osvojio je srebrnu medalju, a bronzanu na SP u Dohi 2015.

U kugli peto i sedmo mesto

U bacanju kugle paraolimpijci Srbije Nebojša Đurić i Miloš Zarić nisu uspeli da dobace do medalja. Đurić je osvojio peto mesto sa hicem od 11,29 metara, samo deset santimetara manje od Poljaka Stoltmana koji je osvojio bronzu. Zarić je bio sedmi sa 11,05 m. Đurić je posle tri serije bio treći, da bi ga u nastavku prebacili Amiri iz Irana i Stoltman iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari