Svetski rekord Zorane Arunović u streljaštvu 1Foto: Streljacki savez Srbije

Srbija je osvojila „duplu krunu“ u takmičenju pištoljem za dame na Evopskom prvenstvu u Mariboru, saopštio je Streljački savez Srbije.

Zorana Arunović se okitila pojedinačnim zlatom sa novim svetskim rekordom (246,9 krugova), a najviše je doprinela je što je naša nacionalna selekcija ovim oružjem, u kojoj su uz nju gađale Bobana Veličković i Jasmina Milovanović, okitila ekipnom titulom.

Zorana Arunović je u finalu blistala. „Krivac“ je što je borba za zlato pištoljem bila jedna od „dosadnijih“ nadmetanja za najsjajnije odličje na šampionatu u Mariboru. Kad je sredinom finala preuzela vođstvo konstantno je uvećavala prednost nad rivalkama. Na kraju finala je skupila ogromnih 7,4 kruga više od drugoplasirane Olene Kostevič (Ukrajina), koja je branila titulu. Naša reprezentativka je fenomenalno finale završila u velikom stilu pogodivši maksimalnih 10,9 krugova u poslednjem hicu. Osvojila je drugu seniorsku pojedinačnu medalju na Evropskim prvenstvima, posle bronze u Đeru 2016.

Arunovićeva je i najzaslužnija za ekipnu titulu Srbije. Naš tim, vicešampione sa prethodnog EP, je bio među ozbiljnim favoritima za odličje vazdušnim pištoljem, što su devojke već na početku kvalifikacija pokazale. Zorana Arunović je imala sjajnu prvu seriju 99 krugova. Bobana Veličković i Jasmina Milovanović su dovoljno dobro gađale da Srbija brzo preuzme vođstvo, koje nije ispuštala do kraja. Već posle treće serije bilo je jasno da samo velike greške nekog od srpskog trija mogu da ih pomere sa čelne pozicije, ali nijedna nije sebi dozvolila veći kiks i promene na vrhu nije bilo. Arunovićeva je nastavila u vrlo dobrom ritmu i u kvalifikacijama zauzela drugo mesto sa 389 krugova (jedan manje od prvoplasirane Boneve). I preostale dve naše takmičarke su zauzele pozicije u prvoj trećini plasmana. Veličkovićeva se plasirala na 16, Milovanovićeva na 20. mesto, pa je naš tim trijumfovao sa čak šest krugova ispred drugoplasiranih Nemica, koje su takođe postigle zavidan rezultat, i 11 više od bronzane selekcije Rusije, branioca titule.

Zaključno sa takmičenjem pištoljem za dame Srbija je za sada na EP u Mariboru osvojila devet medalja (tri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari