Svetski šampionat motociklista na stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore (FOTO) 1Foto: Predrag Vučković

Svetski šampionat motociklista počeo je na Zlatiboru i do 20. maja, na atraktivnom Xross Hard Enduro reliju, takmićiće se 300 motociklista iz 40 zemalja.

Takmičenje je počelo defileom učesnika koji će narednih dana dokazivati veštine i izdržljivost svojih motora na zahtevnim i atraktivnim stazama od 300 kilometara na Zatiboru, Tari i Mokroj Gori.

Oni će motorima prelaziti razne prepreke i voziti u četiri kategorije – Pro, Ekspert, Hobi i Amater.

Danas u počeli i treninzi i kvalifikacije na Prologu za sve klase, nakon čega će uslediti Akrapovič Straight Rhythm finale, posebna atrakcija kada će posetioci moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom moto-disciplinom.

Svetski šampionat motociklista na stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore (FOTO) 2
Foto: Predrag Vučković

Prvi trkački dan je četvrtak, 18. maj, od osam časova, kada će se voziti prvih 100 kilometara Tari.

Narednog dana, voziće se još 100 kilometara po stazama Mokre Gore.

Poslednjeg dana, u subotu, 20. maja, vozači će pokušati da savladaju dodatnih 100 kilometara na Zlatiboru, nakon čega će na Kraljevom trgu biti proglašenje pobednika.

Zahvaljujući uspešnoj prošlogodišnjoj organizaciji prvog takvog takmičenja u Srbiji, Zlatibor je ponovo izabran da ove godine bude organizator prve trke ovogodišnjeg šampionata, koji će se nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

Svetski šampionat motociklista na stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore (FOTO) 3
Foto: Predrag Vučković

Učesnike su pozdravili Milan Stamatović, predsedni opštine Čajetina, Vinfred Keršhagl, izvršni direktor FIM Hard Enduro Svetskog šampionata, i Vladan Komatović, predstavnik organizatora – Xross reli u Srbiji.

„Ovo je odlična prilika da se Zlatibor i Srbija predstave kao izuzetno zanimljive destinacije za boravak inostranih turista, ali i za dolazak sve većeg broja sportskih ekipa na pripreme u različitim sportovima. Priroda na našoj planini i veliki broj izgrađenih sportskih kapaciteta na najvišem mogućem nivou, privlače sve veći broj ekipa, od najmlađih uzrasta do seniorskih ekipa“, poručio je Stamatović.

Vinfred Keršhagl, izvršni direktor FIM Hard Enduro Svetskog šampionata, takođe je pozdravo takmičare i goste, izrazivši zadovojstvo što je ovogodišnje takmičenje počelo na, kako je rekao, „najlepšoj planini u Srbiji“.

Svetski šampionat motociklista na stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore (FOTO) 4
Foto: Predrag Vučković

Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija u Srbiji, istakao je da je to takmičenje ugostilo rekordan broj inostranih vozača.

Tu manifestaciju su podržali Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, Opština Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade.

Bezbednost publike

Organizatori procenjuju da će takmičenju prisustvivati oko 10.000 posetilaca, koji će trke moći da gledaju na licu mesta, na za to posebno određenim lokacijama. Iz bezbednosnih ruzloga, kako poručuju organizatori, publici je strogo zabranjeno kretanje ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari