Svetsko prvenstvo za klubove kreće 2024. godine, učestvuju 24 ekipe 1Predsednik FIFA Đani Infantino. Foto: EPA-EFE

Predsednik FIFA Đani Infantino najavio je da će Svetsko klupsko prvenstvo startovati 2024. godine i da će učestvovati 24 tima.

„Svetsko klupsko prvenstvo je bilo novo takmičenje, zaustavljeno je zbog pandemije. Imaćemo novu verziju od 24 tima. Nije poznat datum, ali projekat se realizuje i mogao bi da se pojavi 2024. godine. Želimo to i imamo u našim planovima. Naći ćemo pravi datum. Svuda osim u Evropi je Svetsko klupsko prvenstvo veoma važno. Razgovaramo o tome, biće realizovano u junu 2024“, rekao je Infantino.

Fudbaleri se često žale na gust raspored, ali i pored toga Infantino ne odustaje od ideje da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine.

„Trenutni kalendar se završava 2024. godine. Obratili smo pažnju na sve aktere i videli da bi Svetsko prvenstvo na svake dve godine bilo povoljno, ali smo se uverili da postoji jaka opozicija. Mora se učiniti nešto više za fudbal, najbolje za naš sport. Nema koristi da se sve zatvori i ignoriše. Nema žurbe, ali nastavljamo da učimo. Želimo da se svi slože i da ima koristi čitava fudbalska piramida“, rekao je Infantino.

Osvrnuo se i na situaciju oko Rusije, odnosno rata u Ukrajini.

„Morali smo da suspendujemo učešće Rusije i to je nešto što nas boli jer fudbal treba da se ujedini. Nadamo se da će se uskoro ponovo igrati fudbal u Rusiji. Savez nije suspendovan jer moramo da razgovaramo, da imamo dijalog“, istakao je prvi čovek FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.