Svi putevi u Vilerbanu vodili su u Partizanovu pobedu: Crno-beli suvereni na meču s Asvelom 1Foto: KK Partizan

Partizanovi košarkaši su u mirnodopsko vreme u Izraelu opomenuti u prvoj evroligaškoj bici da se ratovi dobijaju samo dobrom fortifikacijom o koju će protivnik da se skrši.

Poučeni lošim iskustvom mlakog držanja na meču s Makabijem u Tel Avivu crno-beli su protiv Asvela u Francuskoj zbili redove u odbrani i odatle raširili krila u napadu.

Svi putevi u Vilerbanu vodili su u njihovu pobedu, koja nijednog trena nije došla pod znak pitanja – 88:62 (17:13, 26:16, 29:19, 16:14).

Od početka su se gosti nametnuli kao tim koji će kontrolisati razvoj događaja na terenu. Iz bolje igre od su parnikaprednost u prvoj četvrtini je mogla da bude i ubedljivija od četiri poena razlike da nije promašeno nekoliko čistih šuteva.

 

Asvel, budući da je domaćin, bio je za nijansu odlučniji nego u sasvim podređenoj ulozi u utakmici prvog kola protiv Crvene zvezde u Beogradu, koja je crveno-belima pripala sa 94:73, ali nije uspeo da uspostavi ravnotežu i ozbiljno pripreti rivalu.

Crno-beli su u sledećoj deonici uzeli mah. Na njenoj sredini Trifunović je trojkom iz svog prvog pokušaja doneo zalihu od 13 poena (29:16). Do poluvremena prednost je neprestano bila dvocifrena, ali je i uprkos dizginama čvrsto u rukama Partizanov trener Obradović nezadovoljno planuo u poslednjem minutu pred predah, pošto je Asvelov igrač Džekson u munjevitom prodoru postigao koš pod prekršajem, a iz iznuđenog dodatnog slobodnog bacanja smanjio je na 41:29.

U poslednjem napadu Avramović se iskrao da lagano poentira iz ulaza za 43:29 posle prvih 20 minuta. Bio je to njegov prvi koš. Razigrani Kaminski je bio najdelotvorniji u Partizanovom timu s osam poena.

 

U drugi deo utakmice crno-beli su ušli još odličnije i nadahnutije. Prva dva napada imala su isti ishod. I Panter i Smailagić su postigli po dva poena uz preciznost iz slobodnih bacanja. Zaliha je narasla do 20 poena razlike (49:29). Smailagić je zatim pogodio ponovo, a Asvel se koliko-toliko odupreo s dve uzastopne trojke.

 

Kako je treća četvrtina odmicala, izgledalo je da je na terenu samo jedan tim. Kad je Asvelov trener Ti Džej Parker, mlađi brat nekadašnje francuske NBA zvezde Tonija Parkera, koji je predsednik kluba, na tri i po minuta do kraja tog dela uzeo tajm-aut, njegov tim je ponirao, a Partizan je stekao skoro 30 poena prednosti (67:38).

 

Obradović je imao luksuz da ukaže istovremenu šansu i nekim drugopozivcima (Trifunović, Koprivica), a dok su se nosioci igre odmarali, franuski tim je koristio tu pogodnost da smanji ubedljivo vođstvo gostiju na 20 razlike početkom poslednje četvrtine (72:52).

Partizan je ipak suvereno držao konce igre u svojim rukama. Kad je Korivica postigao dva poena u 34. minutu za vođstvo sa 79:54, svi igrači crno-belih su se upisali u strelce.

Obradović je i dalje neumoljivo tražio da odbrana ne popušta da bi se iz protivnapada protivnik dotukao. Iz takvog jednog pregnuća Panter je izleteo kao tane ka Asvelovom košu i poentirao je za +30 (86:56). Utakmica je u istom ritmu privedena kraju.

Posle mečeva u gostima u prva dva kola, Partizan se u Francuskoj oporavio i načinio je sjajnu uvertiru za premijeru u Evroligi pred svojom vernom publikom. U trećem kolu u Beograd 17. oktobra (18,30 časova) dolazi španski velikan Barselona.

Protiv Asvela dvocifreni su bili Naneli (17), Ledej (13), Smailagić (12) i Panter (11).

 

Drugo kolo Evrolige

Efes – Real 80:103

Asvel – Partizan 62:88

Alba – Baskonija 86:91

Panatinaikos – Bajern 78:71

Petak

Monako – Virtus (19, SKHD)

Žalgiris – Crvena zvezda (19, SK1)

Olimpijakos – Barselona (20,15, SK3)

Valensija – Fenerbahče (20,30, SK2)

Olimpija – Makabi (odloženo)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari