Tačka na kraj istorijskog učinka srpskih strelaca: 10+2 medalje 1

Srpski strelci su postavili apsolutni rekord po broju osvojenih medalja, kako Srbije, tako i Jugoslavije, na jednom prvenstvu vazdušnim oružjem.

Na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru osvojeno je deset odličja u zvaničnim i dve zlatne medalje u promotivnim ekipnim takmičenjima. Dosadašnji rekord bio je sedam trofeja, sa prošlogodišnjeg EP u Đeru.

Trijumfi mikseva bili su šlag na tortu blistavog izdanja srpskih strelaca. Par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je u finalu pobedio Rusiju. Sat vremena kasnije i mešoviti „dubl“ u konkurenciji puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je u meču za zlato takođe bio bolji od Rusije.

Srpski miks pištoljem je do polufinala došao kao ubedljivo prvi u kvalifikacijama (u kojima svaki strelac ispaljuje po 25 metaka), sa ukupno 491 krugom.

U polufinalu discipline, koja je od prošle godine u zvaničnom programu EP, osam najboljih miks timova se, podeljeni u dve grupe, bore za plasman u finale i meč za bronzu. Prvo mesto u grupi osvajala i plasman u finale obezbeđuje najuspešniji tandem posle 12 serija, a ispadanje počinje od osmog hica. Srpski par je dominirao u svojoj grupi. Trijumfovao sa 240,3 kruga, ispred Azerbejdžana, koji je ubio 234,2 i izborio meč za bronzu.

U finalu Srbija se sastala sa ruskim parom u kome su gađali Vitalina Bacaraškina i Vladimir Gončarov.

Sistem u finalu je takav da se posle svakog hica u finalu sabrajaju rezultati oba člana tima. Bolja ekipa osvaja poen, a ukoliko je nerešeno nijedna ekipa ne dobija ništa. Pobeđuje sastav koji skupi pet poena. Arunovićeva i Mikec su odlično počeli, poveli sa 3:0, ali Rusija je preokrenula i imala meč loptu (4:3). Naš miks je u osmoj seriji bio samo za 0,2 kruga bolji od ruskog, izjednačio na 4:4. U devetoj seriji srpski asovi su „ubili“ dve desetke (10.5 i 10.2), iskoristili kiks Gončarova(pogodio „sedmicu“) za trijumf od 5:4.

„Isto ovako bilo je i prošle godine u Đeru. Meč sa Ukrajinom smo dobili sa 5:4. Ne bi bilo strašno da se sada sve okrenulo, pa da smo izgubili zlato, a na kraju ovakva pobeda je najlepša“. kazala je Arunovićeva, koja je danas osvojila tri zlatne medalje, uz miks, pre podne se okitila pojedinačnim i ekipnim zlatom vazdušnim pištoljem.

Mikec je dodao da je bilo izuzetno stresno izdržati ovakav ritam i doći do pobede na kraju, u finalu u kome sve lako može da se promeni i preokrene, ali i da je to draž mikseva.

Srpski par puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je zauzeo treće mesto u kvalifikacijama, u kojima je razlika između prvoplasirane Rusije i petoplasirane Češke bila svega 0, 4 kruga. Za Rusima, Arsovićeva i Stefanović su zaostajali dva, a za drugoplasiranim nemačkim parom jedan deseti deo kruga. U polufinalu – druga pesma. Naš tim je u svojoj grupi trijumfovao ubedljivo sa 249,4 kruga, 3,1 više od Nemačke koja je otišla u meč za bronzu.

Andrea i Milutin su u finalu su ruski par Vdovina/Maslenjikov pobedili sa 5:2.

„Miks je drugi put u zvaničnom programu Evropskih prvenstava, a mi smo osvojili treću titulu za redom, jer pobedili smo i 2015, na tada promotivnom takmičenju mešovitih parova. Ponosni smo što smo odbranili titulu, a vetar u leđa i dodatni motiv da uspemo bilo je zlato Zorane Arunović i  Damira Mikeca“, izjavio je Stefanović.

Andrea Arsović je rekla da su nosili breme branioca titule, što s jedne strane opterećuje, ali kako je takmičenje odmicalo i kako su sve bolje pucali, oboma je rasla želja da ponovo trijumfuju.

„Presrećni smo što smo zlatom stavili tačku na izuzetno uspešno učešće Srbije na Evropskom prvenstvu u Mariboru“, istakla je Arsović.

Poslednjeg dana EP u Mariboru na programu su bile četiri discipline olimpijskog programa. Podeljeno je šest što ekipnih, što pojedinačnih medalja. Čak posle četiri proglašenja slušala se srpska himna „Bože pravde“ (pištolj ekipno i Zorana Arunović pojedinačno, miksevi), dok su vazdušnom puškom najbolji bili Rusi, kako ekipno, tako i u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je trijumfovao Vladimir Maslenjikov.

Medalje Srbije na EP u Mariboru, zvanični program:

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec).

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Srpska reprezentacija je slavila i u revijalnom takmičenju. Zlatne medalje „upucali“ su: ženski seniorski tim puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Dragana Todorović), muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, DImitrije Grgić).

Ekipno takmičenje po novom formatu će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari