Srbija nije uspela da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu u vaterpolu u Melburnu, vaterpolisti Španije okitili su se bronzanom medaljom, nakon što su bili bolji posle izvođenja peteraca 18:17. Selektor Dejan Udovičić je posle meča za treće mesto, koje je ujedno bilo i karta za Olimpijske igre u Pekingu naredne godine, bio vidno razočaran.

Srbija nije uspela da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu u vaterpolu u Melburnu, vaterpolisti Španije okitili su se bronzanom medaljom, nakon što su bili bolji posle izvođenja peteraca 18:17. Selektor Dejan Udovičić je posle meča za treće mesto, koje je ujedno bilo i karta za Olimpijske igre u Pekingu naredne godine, bio vidno razočaran.
– Izgubili smo na najteži mogući način. Imali smo šansu da u regularnom delu obezbedimo pobedu. Nismo uspeli. Penali su rulet. Španci su odlična ekipa, u naletu su. Imali smo određenu situaciju protekla dva tri dana. Pokušali smo da se izvučemo, nismo uspeli. Videćemo šta i kako dalje – kaže Udovičić.
Ni kapiten tima koji je poslednjih godina osvojio sve što se osvojiti može (izuzev zlata sa OI) Vladimir Vujasinović nije mogao da bude zadovoljan tek četvrtim mestom.

Reč aktera

Danilo Ikodinović – Zasluženo smo četvrtti i predstoji nam temeljna analiza gde smo sve grešili.

Slobodan Nikić – Ostavio je poraz od Hrvata traga. Pokušali smo, ali nije išlo. Ne znam da li je iko od ovih igrača ikada bio četvrti. Idemo dalje.

Aleksandar Ćirić – I drugi treniraju, videlo se to i ovde. Nama preostaje da nastavimo da radimo još češće, nije smak sveta ako vidimo gde smo pogrešili.

– Nema potrebe da se bilo šta kaže. Posle ko zna koliko vremena smo bez medalje. Razočarani smo. Treba da vidimo šta je valjalo, šta nije, da krenemo sa sistemom kojim smo došli na vrh. Imamo još dva velika takmičenja, siguran sam gledajući ovaj kvalitet da je Srbiji mesto u vrhu i tome treba da težimo – kaže Vujasinović.

Najbolji tim prvenstva

Azevedo je bio najbolji strelac sa 19 golova, Aleksandar Cigir iz Nemačke najbolji golman, a najbolji igrač turnira je Giljermo Molina iz Španije. U idealnoj postavi su: Cigir (Nemačka), Afrudakis (Grčka), Varga (Mađarska), Molina (Španija), Azevedo (SAD), Felugo (Italiija) Bošković (Hrvatska).

U regularnom delu meča i u produžecima najbolji u španskom timu bio je Giljermo Molina, koji je u tom delu postigao četiri gola, dok su za Srbiju po dva gola dali Filip Filipović, Vladimir Vujasinović i Vanja Udovičić.

Hrvati prvi put na vaterpolo tronu

Vaterpolisti Hrvatske okitili su se prvom medaljom na svetskim šampionatima i to odmah – zlatnom. „Šahovničari“ su u finalu prvenstva u Melburnu nadigrali respektabilnu selekciju Mađarske posle produžetaka – 9:8 (1:2, 3:1, 1:3, 2:1, 1:1, 1:0).

Najveća snaga hrvatske ekipe u velikom finalu bilo je upravo rasterećenje i činjenica da nemaju šta da izgube u duelu sa Mađarima, koji su od 1998. propustili samo završnicu šampionata u Fukuoki 2001. Najbolji u redovima hrvatske reprezentacije bili su Pavo Marković i Samir Barać sa po dva gola, dok su Vrdoljak, Joković, Smodlaka, Dogaš i Bošković zabeležili po jedan pogodak. Kod Mađara istakao se Gergelji Kiš sa tri gola, dok je Daniel Varga bio dva puta strelac.

Hrvatskoj je trijumf u Melburnu najveći uspeh u istoriji vaterpola. Oni su dva puta (1994. i 2005) osvojili četvrta mesta, dok nijedanput nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje.

Za razliku od njih Mađari su osvojili jedno zlato, dok su 1998. poraženi u finalu od Španije, a pre dve godine nadigrala ih je selekcija Srbije i Crne Gore.

Tokom utakmice nijedna ekipa nije uspevala da stekne više od gola prednosti, a taj minimalni plus češće su imali srpski vaterpolisti. Međutim, u samom finišu poslednje četvrtine, Španci su vodili sa 8:7, ali je Prlainović uspeo da tri sekunde pre kraja izjednači i uvede meč u produžetke. Prvi put u istoriji SP osvajača medalje su odlučili peterci. Bronzom na SP, Španci su obezbedili učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu, dok će ekipa Srbije morati da igra kvalifikacije. Peto mesto na SP pripalo je Italiji, koja je pobedila Grčku sa 16:15, takođe posle boljeg izvođenja peteraca, dok su sedmi vaterpolisti Rusije, koji su bili bolji od Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari