Sinerov finiš u petoj brzini: Ko je izgubio najmanje gemova u polufinalu i finalu u istoriji mastersa i gde je tu Đoković? 1Foto> EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Italijan Janik Siner je ubedljivo najupečatljiviji teniser od početka sezone.

Utisak o njegovoj najboljoj formi među vrhunskim igračima ne umanjuje ni poraz u polufinalu u Indijan Velsu, na prvom turniru iz masters serije u godini.

Na sva ostala 22 meča je postigao pobede, uzeo je tri trofeja, a u Melburnu i grend slem prvenac.

Na mastersu u Majamiju je u velikom stilu zaključio prvo tromesečje na tvrdoj podlozi i nagovestio da će se u iskušenjima koji prilaze na šljaci upustiti u borbu za prvo mesto na svetskoj listi.

Čelo i dalje pripada Novaku Đokoviću, koji ne uliva poverenje, a Siner mu je sada prvi pratilac umesto Španca Karlosa Alkaraza.

Italijanski mladi lav, rastuća zvezda svetskog tenisa, imao je na Floridi finiš u petoj brzini.

U polufinalu je savladao Rusa Danila Medvedeva sa 6:1, 6:2, a u finalu Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:3, 6:1.

Prepustio je protivnicima u dva odsudna meča jedva sedam gemova.

U istoriji tunira iz masters serije za skoro tri i po decenije (od 1990), a godišnje ih se igra po devet, furiozniji je u završnici bio jedino Španac Rafael Nadal.

Baš u Monte Karlu, gde od idućeg ponedeljka kreću izazovi na zemljanoj podlozi u susret vrhuncu na Rolan Garosu, kralj šljake se 2010. stuštio do trofeja preko dva zemljaka. U polufinalu je pobedio Davida Ferera sa 6:2, 6:3, a u finalu je slistio Fernanda Verdaska sa 6:0, 6:1.

Sinerov finiš u petoj brzini: Ko je izgubio najmanje gemova u polufinalu i finalu u istoriji mastersa i gde je tu Đoković? 2
Foto; EPA/BRUNO BEBERT

Bio mu je to šesti od osam uzastopnih trijumfa na prvom od tri mastersa na šljaci u sezoni. S trona ga je zbacio tek Đoković kada ga je u finalu 2013. savladao sa 6:2, 7:6 (7:1).

Nadal je neprikosnoven bio i 2016, 2017. i 2018, a u polufinalu i finalu 2017. izgubio je samo osam gemova.

Prvo je pobedio Belgijanca Davida Gofena sa 6:3, 6:1, a onda i Alberta Ramos-Vinoljasa sa 6:1, 6:3.

Sinerov finiš u petoj brzini: Ko je izgubio najmanje gemova u polufinalu i finalu u istoriji mastersa i gde je tu Đoković? 3
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Osam gemova je suparnicima prepustio i proslavljeni američki teniser Pit Sampras. Njegov primer je i poseban.

Sampras jedino na šljaci nije bio kao riba u vodi. Među njegovih 14 grend slem titula nema pehara s Rolan Garosa, gde je najdalje odmakao u polufinale 1996.

Ali, među 11 trofeja s mastersa jedan je i sa zemlje.

Trijumfovao je u Rimu 1994.

U polufinalu je savladao Čeha Ctislava Dosedjela sa 6:1, 6:2, a u finalu, u kojem se na nekim turnirma u to vreme igralo na tri dobijena seta, držao je potpunu prevlast protiv nemačkog asa Borisa Bekera sa 6:1, 6:2, 6:2.

Da se završilo posle dva seta, Sampras, kome zemljana podloga, dakle, nije bila omiljena, stajao bi rame uz rame s kraljem šljake sa po šest izgubljenih gemova u samoj završnici.

Četiri tenisera su prepustili po devet gemova, a među njima nije Đoković, rekorder mastersa s 40 trofeja.

Njegovi najubedljiviji finiši su sa po deset izgubljenih gemova.

Toronto 2012.

Polufinale: Janko Tipsarević 6:4, 6:1

Finale: Rišar Gaske 6:3, 6:2

Pariz 2014.

Polufinale: Kei Nišikori 6:2, 6:3

Finale: Miloš Raonić 6:2, 6:3

Šangaj 2015.

Polufinale: Endi Mari 6:1, 6:3

Finale: Žo Vilfrid Conga 6:2, 6:4

Kada je srpski as u Majamiju 2007. s 19 godina trijumfovao prvi put na turnirima koji su najjači posle četiri za grend slem (najmlađi osvajač na Floridi do Alkaraza 2022), prošao je sličan put kao Sampras u Rimu.

U polufinalu je pregazio Britanca Marija sa 6:1, 6:0, a u finalu je dominirao protiv Argentinca Giljerma Kanjasa sa 6:3, 6:2, 6:4.

Bio je to poslednji masters turnir u kojem se do pobede dolazilo na tri dobijena seta u finalu, inače bi se i Đoković dičio najfurioznijim finišom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari