Prvi hongkonški teniser na mastersu: Teniski Džeki Čen namučio Đerea koji je morao da se napregne za pobedu u prvom kolu u Majamiju 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Drugoplasirani srpski teniser na svetskoj listi Laslo Đere (35. mesto) prošao je s mukom u prvom kolu turnira iz masters serije u Majamiju ali bolje protiv 19-godišnjaka nego Miomir Kecmanović, koji je izgubio od Kineza Đuenčenga Šanga.

Đere je sa 7:5, 7:6 (7:3) savladao Kolmana Vonga (212), koji je dobio posebnu pozivnicu za učešće u kvalifikacijama, a preko dva suparnika se izborio da bude prvi hongkonški igrač na mastersu, najvećoj pozornici muškog tenisa posle grend slema.

Đereov sledeći rival biće Karen Hačanov (16). Rus je kao jedan od nosilaca bio slobodan na početku.

Teniser iz Hongkonga, zemljak Džekija Čena, koji i podseća na njega kad razvuče lice u osmeh, od 2021. je polaznik akademije španskog asa Rafaela Nadala na Majorci.

S 14 godina je osvojio Oranž boul, nezvanično svetsko prvenstvo za mlađe uzraste koje se igra baš na Floridi.

Na početku ove godine, kaleći se prethodno na fjučersima i čelindžerima u nižoj kategoriji, debitovao je na turniru ATP i to upravo u Hongkongu, gde se takmičenje vratilo posle 21 godine.

Izgubio je u prvom kolu od Italijana Lorenca Muzetija sa 6:4, 7:5.

Dobar neustrašiv otpor pružio je i Đereu, koji ga je u prvom setu prelomio brejkom u finišu.

U trećem gemu drugog seta, pri 1:1, povukli su se s terena zbog kiše, a kad su nastavili duel posle 15 minuta, borba se tek rasplamsala.

Đere je, servirajući pri vođstvu Vonga s 4:3, nekoliko puta odbio rivalove napade na brejk, ali nije uspeo da ga skrši.

Zatim je hongkonškom teniseru uzvratio istom merom.

Produžio je nadu, ali je morao da zapne iz petnih žila da bi ostao u setu još jednom jer je na njegov servis Vong stekao 40:0. Đereu je pripalo sledećih pet poena – 5:5.

Ponovo je načinio brejk. Činilo se da je mladi suparnik najzad slomljen, kad – 6:6.

U taj-brejku srpski teniser je imao jače živce.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari