Teren "devalvirao" katarske dolare u PSŽ-u 1EPA-EFE/IAN LANGSDON

Fudbaleri Mančester sitija i Reala plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona posle revanš utakmica prve eliminacione runde koje su odigrane u sredu. U okršaju dva favorita za trofej Real je na svom stadionu pobedio PSŽ sa 3:1 i tako nadoknadio minus iz Pariza (1:0).

Više od sat vremena utakmice u Madridu napadački trio ekipe Pari Sen Žermena konačno je dokazivao svoj neograničeni talenat. Mbape, Nejmar i Mesi su nemilosrdno gazili odbranu protivnika i činilo se da je plasman među osam najboljih timova u Evropi već gotova stvar. U tih sat vremena Kilijan Mbape je uništavao levu stranu odbrane domaćina, postigao jedan gol, drugi mu je poništen zbog ofsajda, imao nekoliko sjajnih šansi i asistirao saigračima za prilike iz kojih su mogli da dotuku nemoćne igrače u belim dresovima. Činilo se da će se konačno isplatiti 400 miliona evra uloženih u, makar po imenima, najbolji napadački triling na svetu.

A onda je samo jedna greška golmana Điđija Donarume, najboljeg igrača prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, koji je letos potpisao petogodišnji ugovor za mesečnu platu od milion evra, potpuno promenio stvari na terenu. Od 61. do 78. minuta sjajni Karim Benzema je postigao tri gola i srušio nadu Katara da će osim organizacije Mundijala, ova zemlja u 2022. imati i pobednika Lige šampiona.

Od 180 minuta ovog dvomeča Real je bio bolji u samo poslednjih 30 minuta madridskog revanša i to je bilo dovoljno da se izbaci PSŽ, koji je tokom svojih 150 minuta dominacije mogao da postigne desetak golova.

Real je u prvoj utakmici u Parizu samo tri puta šutirao ka golu Dunarume, ni jedanput u okvir, a ni u prvih 60 minuta u Madridu nije prikazao bolju partiju. Ali, za sve to vreme igrači Reala nisu gubili samopouzdanje i veru da mogu da dođu do konačnog trijumfa. Jednostavno, to je ekipa koja je odigrala mnogo velikih utakmica i finala i uglavnom iz njih izlazila kao pobednik.

Za protivnike su imali skup velikih zvezda, a ne ekipu. Već deset godina čelnici Pari Sen Žermena dovodili su trenere koji su pokušavali da od najskupljih igrača na svetu stvore tim, da ih nateraju da poštuju njihove taktičke zamisli. Međutim, to im nije polazilo za rukom.

Bitku sa svlačionicom gubili su Loren Blan, Karlo Anćeloti, Unaj Emeri i Tomas Tuhel. Sada se to desilo i Maurisiju Poćetinu, za kojeg je bivši fudbaler „svetaca“ Žerom Roten posle utakmice izjavio: „Šta on radi? Presedeo je na zadnjici celu utakmicu“.

Istina, francuski mediji su istakli da argentinski stručnjak nije jedini i najveći krivac, jer u ekipi ima igrače kojima je fudbal odavno najvažnija sporedna stvar u životu. Za Mesija Lekip piše da „više nije fudbaler“, dok je novinar najpopularnije sportske radio stanice RMC Danijel Riolo ovako opisao partiju Nejmara: „On je klovn, trebalo bi da ga otpuste. Umesto na utakmice on treba da ide na fešn vik. Za utakmice se priprema tako što objavljuje postove na svom TikTok nalogu“.

Pohvale od novinara koji su izveštavali o meču dobio je jedino Mbape, koji će sledećeg leta napustiti Pariz i postati igrač Reala. Naime, osim što je Real pobedom nad PSŽ  obezbedio plasman u osminu finala, „kraljevski klub“ je definitivno trijumfovao i u borbi za Kilijana Mbapea. Kada je oficijelni spiker na stadionu „Santjago Bernabeu“ čitao imena igrača iz startne postave gostiju u trenutku kada se začulo ime napadača francuske reprezentacije navijači Reala su aplauzima i ovacijama pozdravili svog budućeg ljubimca.

Pare i „rekordi“ nisu problem

Katarska kraljevska porodica je postala vlasnik 70 odsto deonica Pari Sen Žermena 2011. godine, a godinu dana kasnije otkupila je i preostalih 30 odsto. U preuzimanju kluba imali su veliku pomoć tadašnjeg prvog čoveka UEFA Mišela Platinija i predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija, inače velikog navijača PSŽ. Iako se zvanično ne zna o kojoj sumi je reč pretpostavlja se da je cena preuzimanja bila oko 1,1 milijardi evra

U narednih deset godina pokušavajući da se dočepaju Lige šampiona potrošili su na dovođenje igrača preko milijardu evra i dva puta su se našli pod istragom UEFA zbog kršenja „finansijskog fer pleja“

U leto 2011. iz Palerma je doveden Havijer Pastore za 42 miliona evra, što je bio najveći transfer do tada u istoriji francuskog fudbala. Naredne godine za istu sumu iz Milana je stigao Tijago Silva, a 2013. iz Napolija Edison Kavani za 64,5 miliona. Rekord sa transferom Kavanija srušen je 2017. kada je iz Barselone doveden Nejmar za 222 miliona evra, a istog leta je Monaku plaćeno 145 miliona evra za Kilijana Mbapea.

Vlasnik PSŽ napao sudiju, pretio redaru da će ga ubiti

Karim Benzema je pogasio svetla u „gradu svetlosti“, a čini se da je mrak ponajviše pao na oči prvom čoveku Pari Sen Žermena Naseru Al-Kaleafi.

Odmah po završetku utakmice on se sjurio iz lože ka svlačionici u kojoj se nalazio sudija Deni Makeli iz Holandije, uleteo unutra i lomeći stvari koje su mu se našle pod rukom uputio niz uvreda arbitru Holandije. Sve to je snimao telefonom jedan zaposleni na stadionu, a kad je to primetio sportski direktor Parižana Leonardo je tražio da izbriše snimak. Nakon što je redar odbio da to uradi vlasnik PSŽ je nasrnuo na njega i povikao: „Ubiću te“. Srećom, telohranitelji Al-Kalefija uspeli su da spreče fizički sukob, a potom je na bojište stigla i španska policija i primirila čelnike gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari