Testiranja u dva kluba pokazala da još uvek nije vreme za fudbal u Italiji 1Foto: Epa FRANCK ROBICHON (Arhiva)

Zapeli su u Seriji A da se prvenstvo što pre nastavi; iako i danas u Italiji na dnevnom nivou od korona virusa umre više od 250 ljudi, čelnici gotovo svih klubova, osim Breše i još par timova, uporni su i isključivi u tome da se takmičarska godina „odmrzne“.

Ministar sporta u Italiji trpi ogromne pritiske, reklo bi se i ucene, ne samo od strane vlasnika i predstavnika klubova, rukovodećih ljudi Serije A i Unije igrača, već i medija na Apeninskom poluostrvu, koji su ga označili kao glavnog protivnika nastojanju da se fudbalska lopta u Kalču zakortlja do kraja maja, odnosno u prvoj nedelji juna.

Vlada premijera Kontea dozvolila je klubovima da započnu sa treninzima na otvorenom, međutim prethodna testiranja na kovid 19, što je osnovni preduslov za bilo koji vid kolektivnog treninga, pokazala su da je minister sporta Spadafora i te kako u pravu i da je njegov stav da je još uvek prerano uopšte pričati o potencijalnom nastavku sezone, apsolutno ispravan.

Čak šestorica članova Fiorentine i četvorica iz Sampdorije pozitivni su na kovid 19 i što je najopasnije, svi su imali asimptomatsku formu oboljenja, Pre Fiorentine i Sampdorije i predstavnici Torina, prijavili su jednog člana koji je zaražen korona virusom („Bikovi“ su načelno bili protiv nastavka sezone) što samo pokazuje da su oblasti Lombardije, Emilija-Romanje, Pijemonta i Ligurije još uvek visoko rizične, odnosno regije u kojima je mogućnost zaraze i dalje velika.

Iako su svi igrači, kao i članovi stručnih štabova od 10. marta bili u karantinu, testovi su pokazali da su se pojedini zarazili korona virusom i to u periodu kada je broj novo zaraženih u Italiji u konstantnom padu, kao i preminulih.

Fudbal je u svetu industrija; u Italiji na godišnjem nivou on čini 1,7 odsto BDP i upravo zbog više stotina miliona evra obrtnog kapitala, utisak je da će preminuli od korona virusa na dnevnom nivou u skorijoj budućnosti biti posmatrani i shvatani samo kao puka brojka.

Naime, stav predstavnika Serija A i samih klubova jeste da se, kada sezona bude nastavljena, bez obzira na pojavu novozaraženih, morati i da se završi i da više prekida ne sme biti. Doduše, Gazeta je, posle javno objavljenih rezultata testiranja objavila da je Protokol o nastavku prvenstva u rukama premijera Kontea, koji bi trebalo da odluči da li će se rukovoditi primerom nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je aminovala nastavak Bundeslige 15. maja ili potezom premijera Francuske Eduarda Filipa, koji je prekid takmičarske godine pretvorio u definitivan kraj, dodelivši titulu PSŽ koji je u datom trenutku bio lider na tabeli.

Sportijelo bolovao 48 dana

Koliko je virus korona još uvek opasan pokazuju i primeri golmana Atalante Sportijela, odnosno Dibale, kreativca Juventusa. Naime, Sportijelo se zarazio još na početku pandemije u Italiji. Iako je stav struke da kod onih sa lakšim simptomima, što su bili slučajevi Sportijela i Dibale, period do potpunog oporavka može biti između dve i četiri nedelje, obojica su neuporedivo duže bili pozitivni.

Sportijelo, koji od početka nije imao nikakve očiglednije simptome, uspeo je da se nedavno izleči posle 48 dana od prvog pozitivnog nalaza brisa. Dibala je pak tek posle četvrtog testiranja bio negativan na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari