Tokio će ipak biti centar sveta 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Dileme više nema i Japan je odlučio da će Olimpijske igre sigurno biti održane ovog leta u Tokiju.

Japanski premijer Jošihide Suga odagnao je sve dileme pošto se prethodnih meseci spekulisalo da će ta zemlja odustati od domaćinstva ukoliko zbog korona virusa ne bude omogućeno prisustvo publike u punom obimu, kao i ako bude doveden u pitanje dolazak svih sportista koji izbore plasman.

– Da bih vratio osećaj sigurnosti staviću pod kontrolu korona virus koji besni širom sveta i koji sada pogađa Japan. Stajaću u prvim redovima bitke. Uspostavićemo pune mere protiv zaraze i nastavićemo odlučno sa pripremama, kako bismo organizovali Olimpijske igre koje mogu pružiti nadu i hrabrost celom svetu – rekao je Suga u parlamentu Japana.

Spekulacije da bi Japan mogao da odustane od igara obnovljene posle ankete koja je u toj zemlji urađena u januaru, a po kojoj je čak 80 stanovnika protiv održavanja Olimpijade u Tokiju dok traje pandemija virusa kovid-19.

Saga je istakao da je Japan „prihvatio obavezu“ i da od nje „neće bežati“.

Japanska vlada je prethodnih meseci trpela i veliki pritisak vlasnika stanova koje je unapred prodala, a koji su prvobitno prošlog leta trebali da posluže kao Olimpijsko selo.

Suga je istakao da će s njima biti napravljen dogovor o obeštećenju zbog toga što im uručene ključeva kasni godinu dana, kao i da novog odlaganja sigurno neće biti.

Premijer Japana najavio je i da će predložiti set novih zakona kako bi se strože kažnjavali svi koji ne poštuju mere protiv korone, te da očekuje da će masovnom vakcinacijom bolest do leta biti stavljena pod kontrolu u toj zemlji.

Istakao je i da još uvek ne zna da li će vakcinacija biti uslov za ulazak sportista u zemlju, ali da će za sve one koji žele da Tokio posete turistički sigurno biti sprovođene stroge mere, uz obavezno PCR testiranje.

– Igre će biti održane i Tokio će biti centar sveta. Ne znamo još uvek u kom obimu i sa koliko gledalaca, ali smo doneli odluku da učinimo sve da novog odlaganja ne bude – zaključio je Suga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari