Trener ne sme da laže igrače 1Foto: Starsport

Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ je u saradnji sa KK Partizan organizovao radionicu u kojoj su budući brucoši ove visokoobrazovne ustanove imali priliku da prisustvuju treningu crno-belih.

Budućim studentima najpre se obratio profesor Vladimir Koprivica, jedan od najboljih stručnjaka u Srbiji iz oblasti kondicije, koji je od ove sezone preuzeo brigu o fizičkoj pripremi Partizanovih košarkaša, ali i reprezentaciji Srbije. Koprivica je redovni profesor na ovom privatnom fakultetu i zahvaljujući njemu mladi ljudi su imali priliku da prisustvuju treningu crno-belih i kasnije postavljaju pitanja treneru Trinkijeriju.

Buduće studente zanimalo je kako jedan trener prepoznaje ko može biti vođa ekipe.

– To je onaj koji je već sve preživeo. Onaj koji zna šta je pogrešno, a šta je prava stvar za ekipu. Sigurno je to Nole (Novica Veličković). On je igrač koji igra glavom… Glava nije mišić, ali je ipak najvažniji mišić. I to se trenira svaki dan – otkrio je trener Partizana.

Dešavalo se i ranije, a i danas je tema aktuelna: da li trener treba da bude prijatelj sa igračima ili da ima strog profesionalan odnos.

– Mislim da se na visokom nivou bez znanja ne može ni ući u halu. Kada počneš da radiš sa ekipom, u prvih pet minuta prvog dana na prvom treningu, igrač može da stvori sliku o tebi i znaće šta znaš, šta ne znaš, koliki si autoritet. Prvih pet minuta su ključni za sve. Sada, da li trener može biti prijatelj? Nisam baš siguran. Ono što mora da postoji jeste ljudsko poštovanje jer igrači su, pre svega, ljudi. To znači da imaju sve probleme koje i ti imaš, ali ti si trener i ti njima moraš da pokažeš put. LJudsko i sportsko poštovanje mora da postoji, ali ti si šef – jasan je Trinkijeri.

– Moraš da poznaješ psihologiju i moraš da znaš šta svakom igraču ide od ruke, šta mu prija, koji način biraš da sa njima pričaš. Svi su drugačiji. Uvek kažem da treneri znaju da pričaju sa konjima. Nadam se da si shvatio – osmehom se Trinkijeri obratio jednom od učesnika radionice.

Mlade ljude je zanimalo i to na koji se način najbolje brani „pik end rol“.

– Prva stvar je da budeš svestan šta tvoji igrači mogu. Ne mogu svi da iskaču, ne mogu svi da igraju unutra. Moraš da gledaš kakve su atlete, kakve noge imaju, koliko su veliki. Mislim da je trener kao krojač. Za svakog igrača moram da napravim drugačije odelo. Prva stvar je šta ekipa može, pa onda kada to znam onda biram opcije koje ćemo da igramo, pa ih onda radimo svaki dan. Moraš da imaš najmanje tri opcije, tri različite odbrane. Sada svi igraju „pik end rol“ i svi su naučili dobro da napadaju, pa si onda gotov ako imaš samo jednu odbranu. To je trenutna smrt! Nećeš proći – osvrnuo se Trinkijeri na kraju i na karakteristike svojih igrača, kao i na način ophođenja prema njima.

– Ovaj tim jako cenim jer svakoga dana daje sve od sebe. Možda nismo najbolji, ali nas je baš teško dobiti. Nikada ne odustaju. Imamo neke mane, ali ‘peglamo’ neprestano. Neka bude da kažem da bi trebalo da imaju boljeg trenera koji će biti mirniji, posebno kada je nervozan. Ja stalno učim jer kad kažeš: ‘Više nemam šta da učim’, svi su te pretekli. Svaki dan te igrač nešto nauči, protivnik te nečemu nauči, profa te nečemu nauči. Život te uči svaki dan. Jedinu stvar koju ne možeš kupiti jeste iskustvo. Znate li šta je iskustvo? To je učenje na greškama. Iskustvo su ožiljci. Danas vidiš da si nešto dobro napravio, sutra isti ti igrači dođu na trening i nije ista stvar. Zato moraš dobro da se prilagodiš na uslove. Budi direktan i iskren. Reci istinu. Neki put je malo spakuj, ali reci istinu jer ako lažeš igračima, posle tri sekunde oni će sve shvatiti – možda je i najvažnija poruka koju je Trinkijeri preneo mladim ljudima.

U Italiji je sve malo lepše

Podvlačeći paralelu između italijanske i ABA lige, strateg crno-belih je rekao: „U Italiji je sve malo lepše, autobus je malo brži, ali ovo je zemlja košarke i sporta. Ovde sam našao najbolje profesionalce u sportu, kondicione trenere, fizioterapeute, pomoćne trenere. Ovo je zemlja košarke. Nekada nešto može lepše da ti izgleda, ali ako zagrebeš šta ima ispod… Možda je ovde još bolje za neke stvari.“

Greg Popović izgubio finale jer nije napravio faul

Buduće studente je zanimalo i to da li bi trebalo praviti faul ili ne braneći poslednji napad rivala. “ U Americi se nikada ne pravi faul. Čuveni Greg Popović je izgubio finale protiv Majamija jer nije napravio faul. Mislim da je adaptacija najvažnija stvar. Svaka utakmica je drugačija, svaki završetak je drugačiji. Neki put branim, neki put tražim faul da se pravi. Zavisi kakva je utakmica. Za taktiku u poslednjem napadu se odlučujem u toku meča i u odnosu na to koji su igrači na terenu i za protivnički i za moj tim. Svaki put je drugačije. Adaptacija je najvažnija stvar u životu, a ne samo u košarci.“

Stop i za ABA ligu

Zvaničnici ABA lige doneli su odluku da kolo pre kraja regularnog dela takmičenja, a usled pandemije korona virusa, odliži takmičenje do daljeg. U petak, subotu, nedelju i ponedeljak trebalo je da se odigraju utakmice 22. kola ABA lige i da padne odluka o poslednjem učesniku plej-ofa i o tome koja će ekipa napustiti takmičenje, a koja će u plej-of za opstanak. Odlaganje ABA lige podrazumeva suspenziju svih utakmica u tri takmičenja – ABA 1, ABA 2 i ABA U-19. U najjačem rangu Partizan je obezbedio prvo mesto i prednost domaćeg parketa. Budućnost će kao drugoplasirani tim u plej-of, a Crvena zvezda sa trećeg mesta. Za četvrtu poziciju bore se Mornar i Cedevita Olimpija. U borbi za opstanak odlučivaće Krka, Zadar, Mega…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari