Tri dana žalosti u Brazilu: Objavljeno kako će izgledati ispraćaj Pelea 1EPA-EFE/IAN LANGSDON

Brazil je u četvrtak proglasio trodnevnu žalost zbog smrti fudbalske legende Pelea, javio je brazilski portal G1, pozivajući se na dekret koji je potpisao odlazeći brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Pogrebni obredi počeće u ponedeljak, 2. januara u 10 časova po lokalnom vremenu na stadionu Santos u Sao Paulu, gde je Peleova karijera počela u novembru 1956. godine, preneli su brazilski mediji.

Kovčeg Edsona Arantesa do Nasimenta Pelea stajaće na sredini terena 36 sati pre sahrane, gde će Peleu biti odana poslednja počast. Sama sahrana biće 3. januara, piše Jutarnji list.

Brazilski mediji javljaju da su administracija Santosa i gradske vlasti započele pripreme za Peleovu sahranu nekoliko meseci pre njegove smrti, kada su lekari prijavili značajno pogoršanje njegovog zdravlja. Pripremili su protokole slične onima koji su bili na snazi nakon smrti britanske kraljice Elizabete.

Nakon poslednjeg ispraćaja na stadionu, konvoj sa kovčegom će u pratnji policije proći ulicama lučkog grada Santosa. Proći će i pored kuće koja je i dalje u vlasništvu Peleove majke, Seleste Arantes, koja je napunila 100 godina.

Pele će u utorak, 3. januara, biti sahranjen na groblju Memorijalni nekropol Ekumenica, gde su sahranjeni i njegovi rođaci i prijatelji. Učestvovaće samo članovi bliske porodice i prijatelji jer će biti zatvoren za javnost. Prema pisanju medija, Pele je odabrao ovo groblje pre deset godina jer nije kao obično groblje.

„Oplakujemo gubitak čoveka koji je uspostavio Brazil u svetu fudbala. On je fudbal pretvorio u umetnost i zabavu“, rekao je Bolsonaro nakon što je proglasio trodnevnu žalost. Bio je to jedan od njegovih poslednjih poteza kao brazilskog predsednika, jer će ga u nedelju naslediti Luiz Inasio Lula da Silva, koji je pobedio na izborima u oktobru.

„Imao sam privilegiju koju nisu imali mlađi Brazilci, video sam Pelea kako igra, uživo, na Pacembu i Morumbi. Video sam kako Pele pravi šou. Jer kada je dobio loptu, uvek je radio nešto posebno. Priznajem da Bio sam ljut na Pelea, jer je uvek masakrirao moje Korintijanse. Ali, iznad svega, divio sam mu se. I ljutnja je ubrzo ustupila mesto strasti gledajući ga kako igra u dresu broj 10 brazilske reprezentacije“, napisao je Luiz Inasio Lula da Silva. na društvenim mrežama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari