Tri kandidata za jedan trofej 1Foto: OK Novi Pazar

Završnica Kupa Srbije u odbojci ponovo je u novopazarskom Pendiku. Pre četiri godine, Novopazarci su se kao najprijatnije iznenađenje našli u društvu „ajkula“ domaće odbojke tog vremena – Crvene zvezde, Vojvodine i Radničkog iz Kragujevca.

Tada jedini prvoligaš među superligašima, Pazar nije mogao dalje od polufinala. Nemilosrdan žreb u meču za ulazak u samu završnicu dodelio mu je višestrukog šampiona i osvajača Kupa – Crvenu zvezdu. Mnogo je sličnosti između te završnice i ove koja sledi u subotu i nedelju u Pendiku, s tim što ovoga puta postoji jedna bitna razlika. Opet će se za trofej nadmetati tri najbolja kluba u zemlji (Crvena zvezda, Vojvodina i Novi Pazar) i jedan autsajder – prvoligaš Kosovska Mitrovica. U polufinalu jedni naspram drugih naći će se novopazarski ,,plavi“ i beogradski ,,crveno-beli“, ali u izmenjenim ulogama.

Novom Pazaru će ovo biti treće učešće na „fajnal-foru“ Kupa Srbije. U prethodna dva zaustavljen je već u prvom meču, od istog rivala (Crvena zvezda) i to maksimalnim rezultatom. U već pomenutom duelu, u Pendiku 2013. godine Zvezda se prošetala do finala, kasnije i pehara namenjenog osvajaču Kupa. Bilo je 3:0 (25:12, 25:15, 25:13). Nešto jači otpor Novi Pazar je pružio prošle godine u Požarevcu, ali nedovoljan za nešto više od časnog poraza 3:0 (25:15, 25:22, 25:21). Žreb je hteo da i u trećem pokušaju Pazaraca da se domognu završene predstave mora da se ide na Beograđane. Ovoga puta blagi favorit je Novi Pazar i to najmanje zato što će igrati pred svojom publikom. Momci trenera Saše Stefanovića zauzeli su drugo mesto u ligaškom takmičenju Superlige, iza Vojvodine, a ispred Crvene zvezde.

U poslednjem kolu odbojkaške Superlige, Novi Pazar je poražen od Jedinstva u Staroj Pazovi 3:0 (25:23, 25:23, 28:26). Bio je to četvrti poraz Stefanovićevog sastava u ovom prvenstvu, koji nije uticao na konačan redosled na tabeli. U plej-of sa pozicije jedan ide Vojvodina (44 boda), 2. Novi Pazar (40), 3. Crvena zvezda (37), 4. Ribnica (31), 5. Jedinstvo (29), 6. Radnički (24), 7. Niš (23), 8. Spartak (16). U baražu za opstanak u Superligi naći će se Partizan (15), a društvo najboljih napušta Klek Srbijašume (11). Plej-of počinje u sredu 16. marta. Tog dana u prvoj utakmici četvrtfinala Novi Pazar će ugostiti sastav Niša. Revanši su 19. marta, a eventualne majstorice 23. marta.

Nedavno su beogradski ,,crveno-beli“ deklasirani u prvenstvenom meču igranom u Pendiku (3:0), dok su se u prvom delu sezone prosto provukli i dobili meč u Beogradu na mišiće (3:2). Nema tog odbojkaškog eksperta koji bi smeo da se upusti u prognozu onoga što bi moglo da se dogodi u subotu i nedelju u Pendiku. Vojvodina je apsolutni favorit u drugom polufinalu protiv Kosovske Mitrovice, iako i u tom meču valja biti obazriv, jer su i u prošlogodišnjem polufinalu Novosađani važili za izrazitog favorita u meču sa Mladim radnikom, pa se dogodila senzacija.

Samo tri kluba osvajala su Kup Srbije: Crvena zvezda pet puta, četiri titule imaju odbojkaši Vojvodine, a jednu Radnički iz Kragujevca. Novosađani su lideri Superlige i sa pozicije broj jedan će u plej-of. U ligaškom takmičenju poraze su doživeli samo dva puta, u Novom Pazaru (3:1) i u Kraljevu od Ribnice (3:2). Od svih učesnika završnog turnira imaju najmlađi sastav i ako bi se samo kroz tu prizmu gledao krajnji rezultat moglo bi se zaključiti da njihova mladost neće izdržati pritisak. Međutim, pred dvojcem Miran Kujundžić i David Mehić neupitno je da stoji blistava reprezentativna i internacionalna karijera, a nisu jedini pred kojima je lepa odbojkaška budućnost. Tim vodi velemajstor kadar da od talentovanog odbojkaškog klinca za kratko vreme ,,izvaja“ odbojkaškog princa – Nedžad Osmankač.

Crvena zvezda bez Jakovljevića, Buculjevića i Okolića nema snagu tima koji je prošle sezone osvojio duplu krunu. To ne znači da trener Dragan Kobiljski u Novi Pazar dolazi sa sastavom za potcenjivanje. Kad imaju svoj dan, korektor Aleksandar Blagojević i primač Dušan Stojsavljević znaju da budu više nego ,,neprijatni“.

Kosovska Mitrovica je samim dolaskom u Novi Pazar premašila sopstvena očekivanja. Prvoligaš se do završnice probio eliminisavši superligaše, sastave Niša i Radničkog iz Kragujevca. Da se u njihovom slučaju radi o podvigu da se shvatiti tek kada se uz ime ovog kluba pridoda podatak da su trenutno peti tim Prve lige, sa malim izgledima da se domognu Superlige. Glavni aduti autsajdera turnira biće, kapiten Nikola Radomirović (34 godine), Mladen Baćo (29) i 32 – godišnji primač Jasmin Dautović.

Novi Pazar ima sjajan tim, motivisan da u ovoj sezoni ide do samog kraja i u šampionatu i u Kupu. Predvodi ga fenomenalni korektor Irfan Hamzagić, koji u Loparu, Radosavljeviću, Daci, Šormazu, Ristiću, Zatriću i ostalima ima sjajne pratioce. Ove sezone imaju jedinstvenu priliku da dosegnu sam vrh, možda i da se domognu jednog od dva domaća trofeja. Realno, šansa u Kupu je mnogo veća nego u prvenstvu.

Favoriti kao i Zvezda i Vojvodina‘]

– Ne želim da pobegnem od toga da smo favoriti turnira u istoj meri koliko su to Crvena zvezda i Vojvodina. Meč sa Zvezdom biće težak, ali ako želimo da se počastimo trofejom onda nema izgovora. Neki od mojih igrača ranije su osvajali titule u ovoj i nekim drugim zemljama, ja i većina ostalih nismo. Bilo bi lepo da se zajedno sa našim navijačima radujemo u nedelju. U svakom slučaju, bilo kako da se završi ovaj turnir biću ponosan na ove igrače i ovaj grad, kaže Saša Stefanović, trener Novog Pazara.

– Očekuje nas naporan duel sa Zvezdom, ali znajući da naša publika zna da nas ponese i kad nam ide i kad ne ide, verujem da ćemo uz njihovu asistenciju proći u finale, a šta će tamo biti o tome ćemo pričati u nedelju, rekao je Irfan Hamzagić, najbolji igrač Novog Pazara.

– Zahvatila nas je euforija i u tome nema ničeg lošeg. Znamo svoje vrednosti, pucamo od samopouzdanje i ne plašimo se nikoga. Ovaj tim je stasao i zaslužio da Novom Pazaru donese najveći klupski trofej u njegovoj istoriji, smatra Benjamin Daca, srednji bloker.

– Ovaj spektakl dočekujemo maksimalno spremni. Želimo Srbiji da pošaljemo najlepšu moguću sliku Novog Pazara. Još kad bi naši odbojkaši stigli do finala zadovoljstvu ne bi bilo kraja, rekao je Ervin Ćorović, predsednik OK Novi Pazar

RTS u Pendiku

Komplet karata za oba dana (tri utakmice) iznosi 400 dinara, cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara. U Pendiku će biti postavljen led displej ekran (4X3) putem koga će se emitovati reklame, ali će se videti i snimci detalja sa terena. RTS 2 direktno prenosi prvo polufinale između Novog Pazara i Crvene zvezde (sutra u 18:00) i finalni meč ( nedelja u 18:00).

Miljković u Novom Pazaru’]

Predsednik Organizacionog odbora je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Očekuje se dolazak najviših odbojkaških zvanica naše zemlje, među prvima prisustvo je najavio, potpredsednik OSS i još uvek aktivni igrač Halkbanke iz Ankare, Ivan Miljković. U njegovom društvu naći će se i predstavnici ovog turskog prvoligaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari