Tri meča do Tokija 1Foto: Beta/Odbojkaški savez Srbije (Arhiva)

Nedelju dana posle plasmana ženske odbojkaške reprezentacije Srbije na Olimpijske igre u Tokiju došao je red i na njihove muške kolege da biju bitke za odlazak na najveće planetarno sportsko takmičenje sledećeg leta.

I to u Bariju, gde će danas, sutra i prekosutra odigrati tri meča s ciljem da odnesu prvo mesto u konkurenciji Australije, Kameruna i domaćina Italije, tj već na turniru C grupe Interkontinentalnih kvalifikacija prebrinu veliku stvar.

– Ovaj turnir nam je u glavama još od okupljanja 15. maja. Igrali smo Ligu nacija, ali smo gledali da se što bolje spremimo za ove tri utakmice, pošto su ulog Igre. Stvarno smo se i igrači i mi iz stručnog štaba svim silama trudili da maksimalno motivisani i uigrani dočekamo ovo što nas čeka u Bariju, mada je bilo teško raditi dve stvari paralelno i još se nositi sa povremenim povredama. Sada kada smo dočekali turnir želimo postupno da dižemo formu, misleći isključivo o sledećem rivalu. Zato nam je u ovom trenutku apsolutni prioritet utakmica sa kvalitetnom ekipom Australije, koja se uvek bori do poslednje lopte. Znamo da i oni imaju problema s povredama, ali ne obaziremo se na to. Želimo da nametnemo svoju igru i napravimo dobru rezultatsku uvertiru za drugo kolo sa Kamerunom. Ima vremena za priču o najvećem konkurentu Italiji – kaže Bojan Janjić, nekada standardni reprezentativac od ovog proleća angažovan kao pomoćnik selektora Nikole Grbića.

I Neven Majstorović kao zapeta puška čeka povratak na teren u Bariju, gde su „orlovi“ prošle godine odradili jednu fazu Svetskog prvenstva.

– Ovo je glavni turnir cele reprezentativne sezone, sva energija i koncentracija ekipe, struke i naše federacije su usmereni na utakmice sa dobro nam znanim protivnicima. Trebalo bi da bude najteže na početku i na kraju, mada ne treba nikako potceniti fizički dominantne Kamerunce, s gro igrača u francuskoj ligi. Australija je od onih selekcija što kada su raspoložene mogu dobro da namuče favorite. Jeste nam Italija u malom mozgu, ali da bi nam to bio kvalifikacioni meč za Tokio moramo biti maksimalni u prva dva dana – jasno je iskusnom primaču i liberu naše reprezentacije.

– Jedva smo ovo čekali, mnogo smo znoja prolili poslednjih meseci, imamo plan i znamo šta želimo. Stvarno će biti teško imati toliko jakih utakmica u tri dana, pre svega sa Australijancima i Italijanima, ali učinićemo sve što je u našoj moći. Ovo je u neku ruku turnir svih turnira ove generacije, ali neće biti smak sveta ako ne ispadne kako bismo hteli – reči su srpskog tehničara Nikole Jovovića.

U igri 24 kandidata

U Interkontinentalnim kvalifikacijama će igrati 24 najbolje selekcije sa FIVB rang-liste, izuzimajući domaćina Olimpijskih igara – Japan. Po sistemu serpentine formirano je šest grupa, u kojima će igrati po četiri selekcije, a samo pobednik svake će izboriti plasman na OI 2020 (24. jul – 9. avgust).

Raspored utakmica

I kolo (danas)

Srbija – Australija 18.00

II kolo (subota)

Srbija – Kamerun 18.00

III kolo (nedelja)

Italija – Srbija 21.15

* Sve mečeve će prenositi RTS i Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari