Troškovi odlaganja Olimpijskih igara oko dve milijarde dolara 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Troškovi jednogodišnjeg odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju procenjeni su na nešto manje od dve milijarde dolara, odnosno oko 200 milijardi jena.

Novinska agencija Kjodo i list Jomiuri preneli su danas taj podatak pozivajući se na neimenovane izvore bliske organizatorima Olimpijskih igara.

Očekuje se da će organizatori i vlade Tokija i Japana u decembru saopštiti kako će troškovi biti podeljeni.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog leta u Tokiju, ali su pomerene na godinu dana zbog pandemije korona virusa i trebalo bi da počnu 23. jula 2021. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je saopštio da će pomoći pokrivanje troškova sa oko 650 miliona dolara.

Prema zvaničnim podacima Organizacionog komiteta, troškovi Olimpijskih igara su 12,6 milijardi dolara, od čega je 5,6 milijardi iz privatnih fondova.

Univerzitet Oksford je ove godine objavio studiju u kojoj je naveo da će Igre u Tokiju biti najskuplje u istoriji Letnjih olimpijskih igara.

MOK i organizatori mesecima pokušavaju da ubede sponzore i japansku javnost da Igre mogu bezbedno da se organizuju u sred pandemije.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće 15.400 sportista uz desetine hiljada sudija, zvaničnika, osoblja, važnih gostiju, sponzora, medija i emitera.

Predsednik MOK Tomas Bah ovog meseca je posetio Tokio i tada je rekao da bi vakcina i brzi testovi na korona virus mogli da pomognu da se organizuju Olimpijske igre.

Za sada je nejasno da li će gledaoci prisustvovati takmičenju.

U Tokiju je poslednjih dana zabeležen porast broja zaraženih korona virusom, a do sada je od posledica tog virusa umrlo oko 2.000 ljudi u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari