Troškovi Tokija 29 milijardi dolara 1Foto: www.wikipedia.org

Troškovi za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju mogli bi da budu četiri puta veći od prvobitno planiranog budžeta (7.24 milijarde dolara), dostižući cifru od 29 milijardi, saopštila je ekspertska komisija zadužena za analizu OI budžeta.

S obzirom na rastuća izdavanja za OI, komisija je predložila niz mera koje bi trebalo da spasu Tokio od prevelike cene za organizovanje Igara, uključujući i korišćenje postojećih sportskih objekata umesto izgradnje novih kao i izmeštanje veslačkih takmičenja 400 kilometara van grada, za šta će biti potrebna dozvola Međunarodnog olimpijskog komiteta i sportskih organizacija.

Japan je dobio nadmetanje za domaćina Olimpijskih igara između ostalog i zahvaljujući obećanju da će većina događaja biti u prečniku od osam kilometara od Olimpijskog sela. Prethodno je Tokio već izmestio nekoliko takmičenja – jedrenje, košarku i biciklizam, međutim najavljene promene u vezi sa veslanjem lako mogu da ne budu prihvaćene.

– Ova mesta su birana godinama i njih su odobrile međunarodne federacije i MOK. Biće veoma teško da se to sada menja – rekao je Joširo Mori, predstavnik organizacionog komiteta Tokio 2020.
Kada je Tokio dobio domaćinstvo OI, isticano je da će grad imati korist od tri milijarde jena i 150.000 novih poslova. Međutim, novoizabrana guvernerka Juriko Koke želi da obuzda troškove koji mogu da prerastu i najpesimističnija predviđanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari