Foto: www.wikipedia.org

S obzirom na rastuća izdavanja za OI, komisija je predložila niz mera koje bi trebalo da spasu Tokio od prevelike cene za organizovanje Igara, uključujući i korišćenje postojećih sportskih objekata umesto izgradnje novih kao i izmeštanje veslačkih takmičenja 400 kilometara van grada, za šta će biti potrebna dozvola Međunarodnog olimpijskog komiteta i sportskih organizacija.

Japan je dobio nadmetanje za domaćina Olimpijskih igara između ostalog i zahvaljujući obećanju da će većina događaja biti u prečniku od osam kilometara od Olimpijskog sela. Prethodno je Tokio već izmestio nekoliko takmičenja – jedrenje, košarku i biciklizam, međutim najavljene promene u vezi sa veslanjem lako mogu da ne budu prihvaćene.

– Ova mesta su birana godinama i njih su odobrile međunarodne federacije i MOK. Biće veoma teško da se to sada menja – rekao je Joširo Mori, predstavnik organizacionog komiteta Tokio 2020.
Kada je Tokio dobio domaćinstvo OI, isticano je da će grad imati korist od tri milijarde jena i 150.000 novih poslova. Međutim, novoizabrana guvernerka Juriko Koke želi da obuzda troškove koji mogu da prerastu i najpesimističnija predviđanja.