Tužioci zatražili 20 meseci uslovnog zatvora za Blatera i Platinija 1Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Tužioci na suđenju za prevaru bivšem predsedniku Međunarodne fudbalske organizacije (FIFA) Sepu Blateru i potpredsedniku Mišelu Platiniju zatražili su danas da obojica dobiju 20 meseci uslovne kazne zatvora.

Blater i Platini suočili su se sa kaznama do pet godina zatvora zbog finansijskih prekršaja. Presude se očekuju 8. jula.

Tužilac Tomas Hildbrand je zatražio od trojice sudija švajcarskog saveznog krivičnog suda da Platini plati više od 2,2 miliona švajcarskih franaka odštete Fifa.

Blater i Platini poriču da su učinili prevaru, a Platini je posle ročišta izjavio da je „spokojan i samouveren“.

„Današnja optužnica tužioca je lišena bilo kakve osnove. Rasprave na sudjenju su pokazale da nije bilo razloga da se pokrene ovaj krivični postupak“, izjavio je Platini.

Tužilaštvo tvrdi da nije postojala zakonska ili druga ugovorna obaveza da Fifa isplati Platiniju fakturu za rad na mestu predsedničkog savetnika u Blaterovom mandatu izmedju 1998. i 2002. godine.

Blater je rekao da je Fifa uredno obračunala novac, a Platini je tvrdio da je optužba pokrenuta kako bi se onemogućio da se kandiduje za predsednika Fifa 2015. godine.

U junu 2015. Blater je najavio da želi da prevremeno podnese ostavku zbog posledica velike američke istrage o korupciji.

Blater (86) i Platini su svedočili prošle nedelje i očekuje se da će obojica dati završne reči na kraju suđenja 22. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari