U Barsi sad veruju u čuda 1Ćavi Hernadez foto EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Barseloni je pobeda nad Benfikom bila prioritet; da su kojim slučajem trijumfovali danas bi mogli da se „šepure“ kako su, uprkos brojnim problemima na više polja, kolo pre kraja grupne faze uspeli da obezbede prolaz u osminu finala Lige šampiona.

Ipak, remi bez golova za Ćavija i saradnike automatski je značio i neophodnost trijumfa u Minhenu u poslednjem kolu.

Ako se zna da su veće šanse da Granada osvoji Primeru nego da Bajern izgubi u Bavarskoj, onda je nemoguća misija najilustrativniji opis iskušenja kroz koja će proći fudbaleri Barselone u Minhenu.

Mogla je Barselona da se revanšira Benfiki za poraz u Lisabonu, ali je takođe tačno i da je Haris Seferović u poslednjim minutima bio u šansi da nokautira Katalonce iz neposredne blizine.

Ono što je promašio reprezentativac Švajcarske bacilo je u očaj Žorža Žezusa koji je kraj utakmice dočekao na kolenima.

Podvlačenjem crte, na trenerskom debiju Ćavija na klupi Barse u Ligi šampiona viđen je određeni napredak u igri Katalonaca, uprkos činjenici da je mladi stručnjak promašio odlukom da Lenglea stavi na mesto levog štopera i da još jednog po vokaciji pozicionira na desnom beku (Arauho).

– Bili smo mnogo bolji od protivnika i to je ono što hoćemo. Mislim da smo dobro igrali i da je ovo Barsa koju svi želimo da vidimo. Samo je nedostajalo da postignemo gol. Da smo gurnuli makar jednu loptu u mrežu, sada bismo pričali kako smo odigrali veliku utakmicu. Igrači polako prihvataju moju ideju. Nedostaje nam taj gol jer smo u dva meča dali tek jedan pogodak iz penala, ali možemo i moramo da to popravimo – iskren je Ćavi.

U poslednje dve decenije, Barselona i Bajern odigrali su sijaset međusobnih susreta i ono što bi trebalo da onespokoji Ćavija jesu podaci koji nikako ne idu u prilog njegovom optimizmu.

Naime, Barselona u poslednjih 25 godina nijednom nije uspela da slavi u Minhenu; čak i kada je imala generacije igrača koje su obeležile istoriju evropskog i svetskog fudbala, Bavarska je bivala neosvojiva tvrđava.

Barsi će trijumf u Minhenu biti neophodan, a Bajernu je, pak, Barselona velika inspiracija, tako da će trener Nagelsman, uprkos obezbeđenom prvom mestu pred žreb osmine finala, sigurno izvesti najjači sastav u tom trenutku.

– Treba biti pozitivan. Imamo još tu jednu utakmicu i idemo u Minhen da pobedimo. Ne samo u Minhen, već tako idemo i u sve ostale utakmice. Moramo tamo da izađemo na teren sa istim stavom kao protiv Benfike. Uprkos nerešenom rezultatu,  odigrali smo veoma dobro. Pokazali smo vrednosti i ponašanje koji su meni bitni – uveren je Ćavi.

Ukoliko bi bio sposoban i fizički spreman da u kontinuitetu pruža partije shodno talentu, Usman Dembele mogao bi u Minhenu da bude jedan od važnijih aduta ekipe.

– Promenio je utakmicu kada je ušao protiv Benfike. Stalno je išao napred i sejao strah. Stvorio je mnogo prilika i pravio je razliku. Šteta što nismo dali taj gol jer smo ga zaslužili. Ali fudbal je takav… – dobio je pohvale Dembele za prikazanu igru protiv Benfike.

Pike: Navijači nam ulili veru

Đerar Pike odigrao je sasvim korektno protiv Benfike. Iskusni štoper Barselone veruje da Katalonci mogu da slave u poslednjem kolu grupne faze.

„Idemo u Minhen sa namerom da pobedimo. Znamo da je to teško ali ekipa je inspirisana i puna samopouzdanja. Barselona gde god da igra, ide na pobedu. Navijači su nam protiv Benfike ulili veru. Odavno nisam video Kamp Nou sa ovakvim duhom. Ljudi su ranije bili ljuti, a sada su svi uz nas i to je neprocenjivo“, razmišljanja je Pike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari