U Crvenoj zvezdi priznali da su nezadovoljni igrom i rezultatima, Barak Bahar na sastanku sa Zvezdanom Terzićem 1foto Peđa Milosavljević STARSPORT

Trebalo je da bude igračka renesansa a lako bi moglo da se dogodi da „labudova pesma“ Baraka Bahara ne dočeka ni kraj sezone.

Prvi put za vreme rezultatski uspešnog mandata Zvezdana Terzića na poziciji generalnog direktora Crvene zvezde, uprava je imala više od dva meseca da u miru radi na rekonstrukciji ekipe, stručnog štaba i jačanju igračkog kadra, piše Mocart Sport.

Grupna faza Lige šampiona bila je obezbeđena, samim tim i više od 23.000.000 evra garantovanih od strane najelitnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu. Baraku Baharu i njegovim saradnicima prvo su potvrđeni, već od ranije ugovoreni dolasci Marka Stamenića, Petera Olajnike, nadograđeni potpisom, uveravana je javnost, kapitalcem u liku Žana Filipa Krasoa.

Ređane su pobede tokom pripremnog perioda. Javnosti je delovalo da Barak Bahar sprema fudbalsku renesansu u Ljutice Bogdana, pogotovo nakon generalke sa Fiorentinom, koja je, ispostaviće se, svojim dolaskom na Marakanu „sa plaže“ napravila, suštinski, medveđu uslugu za crveno-bele.

Bilo je jasno ili je trebalo da bude i za vreme prijateljskih mečeva da Zvezdi nedostaje klasičan centarfor kao i da u veznom redu ima puno nepokrivenog prostora. Zvezdan Terzić je u svom stilu govorio o tome kako je Zvezda (pre nego što će u smiraj prelaznog roka stići Endijae, Hvan i Điga) ubedljivo najkvalitetnija u Superligi i da Partizan više nije konkurencija, kao i da u aktuelnom sastavu nekolicina igrača ima kvalitet i za Premijer ligu Engleske.

Nije prošlo puno vremena, a crveno-beli su počeli da doživljavaju superligaške udarce kakve Terzić nikada ranije nije osetio za vreme mandata u Ljutice Bogdana.

U kratkom vremenskom periodu, crveno-beli su igrački i rezultatski poniženi na terenima Voždovca i Čukaričkog. Na Banovom brdu nisu pomogla i skupocena pojačanja formata Endijaea i Hvana za čiju je slobodu Zvezda morala zbirno da izdvoji rekordnih 10.000.000 evra.

Samo na poslednja tri superligaška gostovanja Zvezda je primila maltene golova koliko ukupno za vreme trenerskog mandata Dejana Stankovića, odnosno Vladana Milojevića u jednoj takmičarskoj godini.

Osam puta je matiran Omri Glazer, a malo je bilo prilika koje je mogao da odbrani, suočavajući se sa neopisivo poroznom odbranom zvaničnog šampiona Srbije.

Izraelski stručnjak dočekan je kao naslednik Miloša Milojevića u formi Pepa Gvardiole „za siromašne“. Stilom igre i rezultatima u Makabiju iz Haife zaista je ostavio utisak stručnjaka spremnog i sposobnog da unapredi igru crveno-belih, napravi kadrovske promene a sve u cilju da Zvezda napokon zaigra brz, dinamičan i moderan fudbal zasnovan na posedu lopte, kombinatorici na protivničkoj polovini i završnici u kojoj će učestvovati najmanje trojica fudbalera.

Ono što je do sada viđeno daleko je od očekivanog. Pomenute igre nema ni u obrisima; nijedno od letošnjih pojačanja nije ostavilo neki poseban utisak, naprotiv, a Mirko Ivanić i Aleksandar Katai još uvek su ubedljivo najbolji i najkompletniji fudbaleri crveno-belih.

Odbrana je toliko porozna da neretko deluje kao da je sastavljena od igrača iz amaterskog ranga. I sam Bahar, možda i zbog pritiska loših rezultata, mnogo luta sa odabirom igrača u poslednjoj liniji, menjajući formacije, u poslednje vreme kao sličice na Terazijama.

Starosedeoci su ili skrajnuti ili su, osim Mirka Ivanića, u lošijoj formi nego što su bili. I u Kragujevcu se videlo koliko je igra loša, rastrzana i spora, odnosno nekreativna. Nemajući kud, Bahar je sve češće pri odlukama da šansu daje već otpisanima Geloru Kangi i Aleksandru Kataiju, priznajući sebi da je pojedincima poput Marka Stamenića dao kredit bez pokrića.

Posebno je zabrinjavajuća forma kapitena Aleksandra Dragovića koji ne liči na igrača koji je bio personifikacija defanzivne stamenitosti od dolaska na Marakanu. Kikseve koje pravi od starta sezone – neprecizna i rizična dodavanja, loše procene u postavljanjima, pogrešne markacije igrača, slaba komunikacija sa saigračima u poslednjoj liniji – nedospustive su za nekoga ko je do skora bio standardni reprezentativac Austrije.

I mada je do sada imao apsolutnu podršku od strane Zvezdana Terzića, a kako i ne bi kada je klub koštao više nego li njegovi prethodnici od Lalatovića do Miloša Milojevića zajedno, prema saznanjima Mozzart sporta Bahar je imao veoma ozbiljan sastanak sa upravom kluba na kome se govorilo o direktnim propustima struke, lošim rezultatima i načinu igre koja je veoma loša.

Izraelcu je predočeno, putem video snimaka Zvezdinih utakmica, u kojim segmentima su činjene greške, neshvatljivi propusti, vidljiva nedisciplina koja se naročito reflektuje na odbranu crveno-belih. Taksativno su navedene situacije prilikom kojih je odbrana kapitulirala i to zbog loše kolektivne defanzive započete od najisturenijih igrača.

Razgovarano je i o potencijalnoj promeni sistema igre, nešto opreznijim varijantama, mada je utisak da od toliko spominjanog i potenciranog presinga vidljivi su samo obrisi bez neke suštine i efekta.

Uprava je želela i da čuje koja personalna rešenja Bahar ima kao alternaciju za pojedince koji imaju veliku minutažu a vrlo problematičan učinak na terenu.

Iako još uvek ima jasnu podršku uprave, pre svega Zvezdana Terzića, Barak Bahar bi ovakav vid sastanka trebalo da shvati kao ozbiljno upozorenje, bez obzira na to što je potpisao dugoročan ugovor i što su mu obezbeđeni saradnici na čijim je dolascima insistirao.

Četiri boda zaostatka za prvoplasiranim Partizanom nešto je što vodeći ljudi kluba nisu mogli ni da zamisle pre druge reprezentativne pauze, a on je produkovan nedopustivo lošom igrom koja je evidentna u poslednjih mesec i više dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari