U Crvenoj zvezdi više nemaju izbora: Bajern mora pasti 1foto:ABA liga

Navijači su vrlo nezadovoljni početkom crveno-belih u Evroligi. Uvodna četiri poraza upalila su alarm na Malom Kalemegdanu, a sirena je tako prodorna da se upozorenje jasno čuje i u hali „Aleksandar Nikolić“. Košarkaši Crvene zvezde nemaju izbora, sutra uveče Bajern jednostavno mora pasti, radi mira u kući – 19.00.

Biće to duel jedine dve ekipe koje u dosadašnjem delu Evrolige nisu zabeležile pobedu. Na Malom Kalemegdanu pokušavaju da relativizuju nespornu činjenicu da je loše obavljen prelazni rok doveo do toga da već u ranoj fazi sezone crveno-beli moraju biti pod imperativom „ili ili“.

I ljudima u upravi postaje jasno da insistiranje na dovođenju Miroslava Raduljice, iako trener Vlada Jovanović nije bio za tu opciju, predstavlja luksuz i kompromitaciju koju sebi nisu smeli da dozvole.

Raduljica naprosto više nije centar evroligaškog formata, ali njegov izbor, od strane uprave, nije jedina njena greška. Džejlen Adams je „proizvod“ iz iste kuhinje, kao i Džon Holand, odnosno Nemanja Nedović.

Svi oni na početku sezone nikoga nisu ubedili da mogu biti od pomoći u toku evroligaškog dela sezone. Naravno, od Nemanje Nedovića se tek očekuje da napravi povratnički debi, koji bi trebalo da se dogodi sutra uveče.

Reprezentativac Srbije propustio je prvih sedam utakmica; trebalo bi da protiv Bajerna dobije par minuta, ne više, s obzirom na to da je fizički nespreman.

Zvezda je neracionalno gomilala igrače na petici, o čemu je Danas već pisao, pokušavajući da od Filipa Petruševa načini četvorku. pošto je tokom leta na toj poziciji jedino angažovala Bena Bentila.

Gro igrača uopšte nije u takmičarskoj formi; prema saznanjima Danasa, loše su i fizički pripremljeni, a jedan od razloga je i taj što tokom priprema nije napravljen adekvatan balans između rada na snazi i kondiciji.

Luka Mitrović je jedini igrač koji je tokom uvodna četiri kola Evrolige prikazivao konstantno kvalitetne partije. Dvadeset devetogodišnji centar najbolji je Zvezdin košarkaš od početka sezone i nema sumnje da će sutra uveče igra pod košem biti akcentovana na njegovim sposobnostima u „piku“ kao i leđnoj tehnici.

Zajedno sa Benom Bentilom trebalo bi da ispariraju Bajernovoj centarskoj liniji u kojoj sigurno neće biti povređenog Otela Hantera.

Pitanje je i u kakvom je zdravstvenom stanju Agustin Rubit zbog čega bi novajlija Fredi Gilespi mogao da bude jedina opcija na centru.

Atletski potentnan američki centar, nekadašnji student Bejlora, u svojoj prvoj sezoni u evropskoj košarci dosta oscilira i još uvek ne predstavlja sigurnu opciju na petici niti je u napadu akcentovana njegova individualna tehnika.

Bajern je verovatno najneprijatnije iznenađenje na startu sezone. Od četiri poraza, čak tri je pretrpeo kod kuće i to protiv Barselone i Fenerbahčea vrlo ubedljivo.

Tačno je i da Bavarci imaju kadrovskih problema i da još uvek nisu bili kompletni, ali je istinito i to da su sastavili veoma iskusan tim, oplemenivši ga sa američkim igračima, poznatim čak i za NBA prilike.

Jedini aspekat u kojem je Bajern bio konkurentan u prva četiri kola jeste čvrstina odbrane. Defanzivno, ekipa Andree Trinkijerija ima treću najbolju odbranu (73,2 poena u proseku).

U poređenju sa izuzetno lošom efikasnošću (manje od 70 poena po meču), prosek od deset izgubljenih sasvim je korektan i podnošljiv.

Samo dvojica igrača – Kasijus Vinston (nekadašnji student Mičigen Stejta) i Nik Vajler Beb imaju dvocifrene učinke po meču. Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz utopili su se u napadačko sivilo na početku sezone. Lučić iz igre šutira svega 13 odsto, i ima jedva nešto više od jedne pogođene trojke po meču.

Jaramaz je, pak, veoma loš u šutu sa distance (23 odsto). Na 2,5 asistencija gubi 1,5 lopti i jedino plejmejker Kasijus Vinston ima lošiji učinak (dve izgubljene lopte).

U nemanju sigurnih opcija u napadu, Bajern previše oscilira u toku meča, sa višeminutnim pauzama bez datih poena. Bavarci su ubedljivo najlošiji u Evroligi kada su u pitanju asistirani poena sa svega 11,8 timskih asistencija.

Dobro šutiraju za tri, ubacujući u proseku deset trojki.

Zvezdin napad biće na velikom testu, s obzirom na to da sutrašnji rival ima gotovo osam ukradenih lopti na svakoj utakmici. Intenzitet je nešto što konstantno fali u ofanzivnom aspektu igre crveno-belih zbog čega je, između ostalog, i doveden Luka Vildoza.

Crveno-beli nasušno pate za lakim poenima, jednostavnijim napadačkim rešenjima i realizaciji u visokom intezitetu. Zvezda ima drugi najlošiji napad od starta sezone; ubacuje manje od 67 poena i tek sedam trojki (manje efikasni su samo Asvel, Monako i Virtus).

Očekuje se buđenje Ognjena Dobrića kao i veća konkurentnost Nikole Ivanovića u Evroligi. Hasan Matin, takođe, ne ostavlja utisak centra koji kvalitativno zaslužuje da bude startna opcija. Nedovoljno je prisutan u „pik“ igri, nije toliko dominantan na obruču i kao da mu fali svežine, snage zbog čega je izgubio na eksplozivnosti i pokretljivosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari