U Irskoj pravi ispit zrelosti 1Fudbaleri Srbije Beograd, 04.09.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Lepu uvertiru večerašnjeg meča u Dablinu napravili su fudbaleri Srbije prethodnim ubedljivim pobedama protiv Luksemburga i Katara.

Datih osam golova i naznačuje kakvim će se stilom „orlovi“ nameriti na nepredvidivog domaćina, reprezentaciju Irske (20.45) koja je u dosadašnjem delu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo rezultatski dobrano podbacila.

Tačno na polovini kvalifikacionog ciklusa, Irci imaju samo jedan osvojen bod, što je, sasvim sigurno, u disproporciji sa fudbalskim umećem izabranika selektora Kenija.

Jasno je i pulenima selektora Stojkovića da je večerašnji test u Dablinu zapravo njihov pravi ispit zrelosti i adekvatna merna jedinica svega do sada postignutog na putu za Katar.

Navijali su strastveno fudbaleri Srbije za Irsku na njenom poslednjem meču u Portugalu.

Podatak da su vodili do pred sam kraj utakmice i da ih je Ronaldo matirao sa dva przopotezna rešenja u 89. i 96. minutu pokazuje da Šemus Koleman i saigrači i te kako mogu da budu kompetitivni čak i kada naspram sebe imaju vrhunsku reprezentaciju poput „navigatora“.

Popularni Piksi je sigurno upućen u idejne transformacije njegovog kolege koji često menja formacije, pogotovo kada je navalni red u pitanju.

Sa prekaljenim štoperima Šejnom Dafijem i Džonom Iganom, uglavnom u poslednjoj liniji uparuje mladog Dara O’ Šea, međutim moguće je da će večeras u štopersku liniju povući kapitena Kolemana, koji je u Evertonu prilagodljive prirode kada je reč o formacijama sa četiri ili trojicom pozadi.

– Mi smo za Irce počeli da se pripremamo odmah posle duela sa Luksemburgom. Činjenica da su u Portugalu vodili do pred sam kraj utakmice za nas je najbolja opomena pred duel u Dablinu. Ne bi smo smeli da ponovimo nedostastak koncentracije kakav smo imali protiv Luksemburga na našem stadionu, kod njihovog gola. Nadam se, a i to će nam biti jedan od prioritetnih ciljeva, da prvi postignemo gol u Dablinu; u tom slučaju, bili bismo daleko bliže trijumfu – poručio je Milinković Savić.

Irci su najkvalitetniji po desnoj strani, tačnije na desnom beku na kome igraju pomenuti kapiten i Met Doerti, fudbaler Totenhema.

Da se ne bi podudarali, odnosno jedan bio na klupi, selektor Keni Doertija neretko stavlja na mesto levog beka, odnosno igrača zaduženog da u formaciji sa trojicom štopera pokriva čitavu levu stranu.

– Od starta kvalifikacija, zaključno sa prijateljskom utakmicom protiv Katara, sve utakmice shvatali smo krajnje ozbiljno. Nema nikakve sumnje da će tako biti i u Dablinu protiv Irske. Bez obzira na to što su loše odigrali dosadašnji deo kvalifikacija, reč je o veoma kvalitetnoj reprezentaciji. Težak su rival, igraju ostrvski fudbal, međutim ukoliko budemo uspeli da nametnemo naš stil igre verujem da ćemo se trijumfalno vratiti iz Dablina – razmišljanja je Darko Lazović.

Ircima fali kreativnosti u manevru, jednostavno na tom delu terena nemaju vrhunske pojedince tako da ideje selektora u delo pokušava da pronicljivim pasovima uglavnom sprovede iskusni Džef Hendrik, fudbaler Njukasla.

Dodatni problem jeste taj da je i Hendrik vremenom izgubio mesto startera u pomenutom premijerligašu, što se posledično odražava i na efikasnost reprezentacije.

Ne čudi što su u grupi, posle Azerbejdžana, sa četiri data gola, najneefikasnija selekcija, pritom su štoperi bili strelci u dva navrata.

Selektor Keni ume da izvede postave sa dvojicom napadača, sa trojicom u sistemu 3-4-3, ali i da nastupi krajnje defanzivno u postavi 3-5-1-1. S obzirom na ispoljenu efikasnost „orlova“ tokom kvalifikacija, oslikanom sa 11 datih golova od kojih je samo Mitrović postigao sedam, može se pretpostaviti da će Irci večeras zaigrati defanzivnije i opreznije.

Da bi uopšte mogli bilo čemu da se nadaju, tačno na polovini kvalifikacionog ciklusa, Ircima su u opticaju samo tri boda.

Da će gostovanje u Dablinu biti teško pokazatelj je i poslednji duel na stadionu „Rajko Mitić“.

Srbija je tada pobedila sa 3:2, ali je odbrana bila poprilično porozna, a krhkost je ostala njena definicija do danas.

Mitrović juri Mesija

Sa dosadašnjih 111 golova, Kristijano Ronaldo najbolji je strelac u istoriji reprezentativnog fudbala. Ipak, ako bi se sagledala efikasnost povratnika u Mančester junajted u prvih 100 utakmica za reprezentaciju Portugala, primećuje se da je sa 37 golova bio u zaostatku u odnosu na Mesija, Ibrahimovića, Levandovskog… Možda je upravo ovaj podatak pokazatelj u kakvoj je vrhunskoj formi Aleksandar Mitrović – sa 43 gola na dosadašnjih 65 utakmica u dresu Srbije, Mitrogol je odavno arhivirao Ronalda „ustremivši“ se ka sledećem na listi, Lionelu Mesiju koji mu beži svega tri gola. Kada bude sustigao Mesija, fokusiraće se na ostale mete. Zlatan Ibrahimović je na prvih 100 nastupa za reprezentaciju postigao duplo manje golova, Robert Levandovski 55, Nejmar 61, a Romelu Lukaku je 67. golom proslavio trocifreni jubilej.

Pavlović jedini nezamenljiv

Od dolaska na mesto selektora, Dragan Stojković vrši konstantne kadrovske promene. Jedini koji predstvlja konstantu na mestu levog štopera sa trojicom pozadi, jeste Strahinja Pavlović. Na četiri utakmice mundijalskih kvalifikacija strateg državnog tima poslao je na teren ukupno 26 igrača! Jedino je mladi štoper Monaka proveo svih 360 minuta protiv Irske, Portugalije, Azerbejdžana i Luksemburga. Sedmorica igrača su, uz Pavlovića, nastupila na sve četiri takmičarske utakmice. Najviše minuta je skupio Dušan Tadić – 323, ali nijednu nije i završio na terenu. Doduše, protiv Luksemburga je izašao minut pre kraja.

Raspored i tabela

Grupa A

  1. kolo

Azerbejdžan – Portugal         18.00

Irska – Srbija        20.45

  1. Srbija 10
  2. Portugal 10
  3. Luksemburg 6
  4. Irska 1
  5. Azerbejdžan 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari