U Moskvi počinje suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner, preti joj 10 godina zatvora 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner počeće danas pred sudom u Moskvi, oko četiri i po meseca nakon što je uhapšena zbog transporta droge.

Dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je na moskovskom aerodromu 17. februara nakon što je u njenom ručnom prtljagu pronađeno nekoliko elektronskih cigareta sa tečnošću neobičnog mirisa, a kasnije se ispostavilo da je to ulje kanabisa, navela je tada ruska carinska služba.

Preti joj do deset godina zatvora ako bude osuđena.

Na preliminarnom ročištu iza zatvorenih vrata u ponedeljak u moskovskom predgrađu Himki, njoj je produžen pritvor za još šest meseci, do 20. decembra.

Grajner je tada odbila da odgovara na pitanja novinara na engleskom jeziku dok su je vodili kroz zgradu suda, pokazuju snimci objavljeni u ruskim medijima.

Ruski mediji su kasnije objavili da njeni advokati neće otkrivati kako će se Grajner izjasniti pred sudom.

Grajner je uhapšena na aerodromu Šeremetjevo manje od nedelju dana pre nego što je Rusija poslala vojne trupe u Ukrajinu, što je dodatno pogoršalo ionako visoke tenzije između dve zemlje.

Vašington je u maju saopštio da je Rusija „nepravedno“ pritvorila 31-godišnju košarkašicu i da „radi na tome da se Grajner vrati kući“. Njen slučaj je tada predat specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država zaduženom za talačka pitanja.

Ruski mediji su u više navrata spekulisali da bi Grajner mogla da bude deo razmene za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, kog zovu i „Trgovac smrću“. But služi kaznu zatvora od 25 godina zbog udruživanja s ciljem ubijanja američkih državljana i pružanja pomoći teroristima.

Spominjalo se da bi u razmenu mogao bude uključen i Pol Vilan, bivši marinac koji je služi kaznu od 16 godina zbog špijunaže koju su SAD više puta opisivale kao nameštaljku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, upitan u nedelju da li se razmatra zamena Grajner i Vilana za Buta, izbegao da odgovori na to pitanje.

„Nemam veći prioritet od toga da obezbedim da se Amerikanci koji su na ovaj ili onaj način ilegalno pritvoreni širom sveta vrate kući. Ne mogu detaljno da govorim o onome što radimo, osim toga da je ovo apsolutni prioritet“, rekao je Blinken za CNN.

Grajner je igrala nekoliko sezona za ruski tim Jekaterinburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari