U ponudi proleće u Evropi, pare, status... : Može li pobeda nad Nicom zakrpiti Partizanove rane od Javora? 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Posle stresnog remija i još burnijeg „trećeg poluvremena“ prvenstvenog meča sa Ivanjičanima, crno-beli igraju možda ključni meč grupne faze Lige konferencije.

Dve pobede nad bundesligaškim Kelnom u Ligi konferencije obnovile su tanku nadu navijača Partizana da bi i pored pet bodova zaostatka mogli da pokvare, pa i ugroze Zvezdinu odbranu poludecenijske šampionske dominacije, da bi nerešen rezultat meča sa Javorom i skliznuće na -7 u odnosu na večitog rivala, prošlog vikenda, opet utihnuli Grobare.

Vrativši ih na reči nekada poznatog fudbalera i trenera kluba iz Humske, Ivana Golca, da u sezoni kada su već izgubljeni domaći trofeji (u Kupu Srbije „parni valjak“ je već u šesnaestini finala ispao iz šina, prim. aut), samo uspesi u Evropi mogu da vrate publiku na tribine.

U četvrtak, 27. oktobra, neće biti puno partizanovaca na stadionu, jer se duel sa Nicom igra na terenu člana francuske Lige 1 – istina ne bi ih bilo ni da revanš organizuje srpski klub, jer ga je UEFA kaznila jednim mečom suspenzije zbog brojnih ispada i propusta tokom drugog duela sa nemačkom ekipom. Uprkos tome, Gordan Petrić i njjegovi izabranici imaju za šta da trče i rvaju se od 18 sati i 45 minuta.

Gotovo niko ih nije video u nokaut fazi trećeg po jačini UEFA takmičenja, a sada imaju priliku za direktan plasman u osminu finala. Sa dva trijumfa, dva remija i osam bodova, kapiten Slobodan Urošević i ostali drže prvo mesto u grupi D, ipsred Nice (5), Kelna (4) i češkog Slovackog (4), a za definitivnu odbranu trona potrebna im je pobeda na Azurnoj obali.

Ukoliko u petkom kolu odigraju punom snagom i sa potrebnom koncentracijom, pa još budu imali malo sreće, a to se ispostavi dovoljno da se ode korak dalje od beogradskog remija sa Nicom (1:1), igrači srpskog viceprvaka višestruko će naplatiti preskakanje baraž dvomeča sledeće godine.

Konkretno, izbegli bi takmičarski rizik u razigravanju  drugoplasiranih sastava sa „otpadnicima“ iz Lige Evrope, a i našli bi se u ulozi domaćina revanša osmine finala LK, što ponekad ume da bude tas prevage na rezultatskoj vagi.

Tri boda protiv kluba s budžetom od 20.000.000 evra, trenutno pozicioniranog na 12. mestu tabele prvenstva Francuske, značila bi i eskiviranje računjanja učinka u međusobnim duelima, ukupne gol-razlike, broja datih golova, pogodaka u gostima, trijumfa na tuđim terenima… čemu se pribegava u slučaju bodovne izjednačenosti timova na kraju „balade“.

Eventualno slavlje u domu francuskog takmaca donelo bi prezaduženom klubu i 1.750.000 evra iz nagradnog fonda Evropske fudbalske federacije: 500.0000 za samu pobedu, 650.000 za prvo mesto u grupi i 600.000 evra zagarantovane premije za učesnike osmine finala Lige konferencije.

Uspe li da nadvisi i sebe i preksutrašnjeg protivnika, Partizan će popraviti i klupski koeficijent. Kako svaka pobeda donosi dva UEFA boda, a konačno prvo mesto u grupi još toliko, 23.500 bi bilo preinačeno na 27.500, a to mu donelo skok sa 67. na 57. mesto rang liste. I verovatno bolji status na žrebanju evro kvalifikacija sledećeg leta.

 

Grupa D Lige konferencije

5. kolo (27. oktobar)

Nica – Partizan 18.45

Slovacko – Keln 18.45

Tabela

1. Partizan 8

2. Nica 5

3. Keln 4

4. Slovacko 4

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari