"U poteri" za Zvezdom 1Foto: FoNet ABA Liga

U zoni interesa dve sukobljene strane FIBA i Evrolige sinoć je startovala 16. sezona ABA lige.

Derbi je odigran u Zagrebu gde su se sastali Cedevita i Budućnost, favoriti za osvajanje prstenja i ove takmičarske godine, dok je u Sremskoj Mitrovici Mega Leks, prošlosezonsko „tinejdžersko džudo“, ugostila ponovo radikalno promenjeni sastav Olimpije.

Upravo je tim iz LJubljane sinonim za klimu koja je vladala u gotovo svim ekipama ovoga leta. Kadrovske promene dobrano su uticale na lični opis timova; do neprepoznatljivosti u poređenju sa prethodnom sezonom. Crvena zvezda, poslednji, dvostruki uzastopni šampion u regionu, prema opštem mišljenju i ove sezone je za nijansu kvalitetnija u odnosu na konkurenciju u vidu Cedevite, Mege, Budućnosti, Partizana, Cibone… Šampion, na osnovu trenutnog primirja između EKA i FIBA, imaće garantovano mesto u Evroligi i naredne takmičarske godine, dok su sva ostala mesta u Evrokupu i FIBA „Ligi šampiona“ krajnje upitna, jer se do narednog leta može svašta dogoditi. Nacionalne saveze našeg regiona FIBA je isturila na prvu liniju fronta; njihovo dejstvo usmereno je ka ABA ligi u smislu njenog skraćenja, promene termina (da se ne igra vikendom), odnosno obezvređivanja do krajnjih granica, zbog čega regionalno takmičenje trenutno i nema apsolutnu podršku košarkaških kuća sa prostora bivše SFRJ.

Bez obzira na prvobitnu odluku Skupštine ABA lige da se od ove sezone krene sa formatom od 12 klubova, u opštem interesu regionalne košarke, odlučeno je da Liga i dalje broji 14 timova. Olimpija je u poslednji čas odlučila da usliši ličnu molbu za nastup u ABA ligi (zvuči šizofreno), čije kriterijume nije ispunila učestvujući u nacionalnoj ligi; FMP se vratio posle skoro pola decenije odsustva na osnovu koeficijenta uspešnosti srpskih klubova u regionalnoj ligi iz prethodne sezone, po istom principu novi član je i barski Mornar, dok je makedonski Karpoš Sokoli zadovoljstvo takmičenja platio 150.000 evra.

Zvezda još uvek nije formirala tim, u poređenju sa najvećim konkurentima Cedevitom, Megom, Partizanom i ekipom Budućnosti. Na Malom Kalemegdanu rade na dovođenju pleja i centra, svesni da moraju da pronađu igrače koji će odmah po dolasku praviti razliku na terenu. Jednostavno, Dejan Radonjić, u četvrtoj kompletnoj sezoni na klupi crveno-belih, želi da u novajlijama pronađe igrače koji će nadomestiti košegeterski učinak Cirbesa i Milera iz prošle sezone. NJih dvojica su prosečno, zbirno, postizali više od trećine poena ekipe i to će upravo biti i najveći problem Zvezde na startu sezone. MZT večeras dolazi u halu „Aleksandar Nikolić“ na startu sezone sa devet novajlija u timu, u poređenju sa tri nova imena u sastavu crveno-belih. Ognjen Kuzmić i Milko Bjelica podneće najveći teret na petici; u manjku centara kapiten Mitrović i Simonović pokrivaće poziciju krilnog centra, dok bi povratnik DŽenkins trebalo da u pojedinim fazama utakmice „glumi“ pleja. Ognjen Dobrić, talentovani bek, posle tri sezone kaljenja u FMP napokon je postao deo rotacije, ali je teško predvideti koliko će ulogu imati tokom sezone.

– Spremali smo se za početak sezone, trenirali smo 40 i nešto dana jako naporno. Zdravi i spremni, koliko je moguće, dočekujemo početak ABA takmičenja. Iskren da budem, oseća se da jedva čekamo da počne, da jedva čekamo da izađemo na teren. Uželeli smo se zvaničnih utakmica, svojih navijača i nadam se da ćemo doći da nas podrže. Pozivam ih da dođu u ‘Pionir’ jer nam je potrebna podrška, da počnemo dobro, jer su jako značajni za nas – podvukao je Radonjić.

Zvezdin trener smatra da je ovosezonska ABA liga kvalitetnija od prethodne, ne samo zbog osetno pojačanih Cedevite, Budućnosti, Mege i Partizana. Timovi iz takozvane sredine tabele takođe su mnogo kvalitetniji nego ranije, uključujući i večerašnjeg rivala MZT. U strahovitom ritmu od pet utakmica u deset dana, odnosno čak 11 u oktobru, od kojih će četiri biti evroligaške, crnogorski stručnjak podsetio je da u ovom trenutku svih 12 igrača imaju srpske pasoše, zaključno sa Čarlsom DŽenkinsom. O idealnom trenutku u kome bi trebalo očekivati još dvojicu pojačanja na pleju i centru Radonjić je imao interesantnu opasku, a zatim i podrobniji odgovor.

– Optimalan trenutak za to je prošao – nasmejao se Radonjić, a zatim nastavio.

– Kad budemo mogli da dođemo do rešenja – to je to. Pokušaćemo dalje da radimo, da se trudimo. Rekao sam i ranije – što pre da dođe – to je bolje. Ali nećemo da pucaju ‘bombe’, jer imamo iskustvo od prošle sezone i od ranije, a i od mnogo godina pre toga, kada je takođe tako rađeno, pa se dugo čekalo da Zvezda dođe u ovu poziciju. Čini mi se da se i predugo čekalo – podsetio je Radonjić na „promašaje“ sa početka prethodne takmičarske godine.

Osim Vanje Marinkovića, Mihaila Andrića i Novice Veličkovića Partizan će sezonu odigrati sa najmanje devet novih igrača u ekipi. Crno-beli „merkaju“ još jednog centra, indikativno navodeći na zaključak da novajlije Luković i Majstorović nemaju kvalitet za najviše domete ekipe. Pripremne utakmice su pokazale da će plej Vilijam Hačer biti najkvalitetnije pojačanje. Treneru DŽikiću trenutno glavobolju zadaje povreda rezervnog pleja Branislava Ratkovice, zbog čega će u subotu na gostovanju barskom Mornaru veću šansu, izvesno, dobiti Stefan Pot. Tandem krilnih centara Birčević – Veličković trebalo bi da bude oslonac tima, barem na početku sezone, dok se tim ne uigra.

Mega je ostala bez četvorice igrača iz prošlosezonske prve petorke (Ivanović, Janković, Nikolić, Lvavu), novajlije, na prvi pogled, kvalitativno nisu na tom nivou, ali ostankom kapitena Zagorca i oporavkom Jaramaza „ljubičasti“ svakako imaju sposobnost da iznenade najveće favorite. Javnost bi sa posebnom pažnjom trebalo da isprati partije talentovanog Nemca Kostje Mušidija, kao i Crnogorca Ognjena Čarapića, kada se bude oporavio od povrede stopala. Trener Milojević, u nedavnom razgovoru za Danas, istakao je da će Mega igrati još atipičnije, u poređenju sa prethodnom sezonom, jer u sastavu neće imati klasičnog pleja. FMP, četvrti srpski učesnik, potpuna je nepoznanica po pitanju krajnjeg dometa. Tim iz Železnika je prethodnih godina bio apsolutno dominantan u KLS, „panteri“ se nisu pojačali u meri u kojoj su želeli, a novajlije iz Australije Mirko Đerić, srpskog porekla, i DŽon Bolden, uz Nikolu Žižića, još uvek ne prave bitnu razliku na terenu.
Cedevita bi u teoriji trebalo da bude najveći konkurent večitima za titulu u regionu. Ostanak iskusnog centra Bilana možda je i najvažniji potez uprave Zagrepčana.

„Voćari“ su doveli dvojicu igrača od kojih bi korist mogla da ima i hrvatska reprezentacija. Duje Dukan, sin poznatog NBA skauta Ivice, kao i Dejvid Stokton, sin čuvenog košarkaša Jute DŽona, posle pukih epizoda u Sakramentu došli su u Cedevitu namereni da se izbore i za statuse reprezentativaca Hrvatske. Pošto Dejvidu majka ima hrvatske korene lako se može dogoditi da od narednog leta „kockasti“ dobiju novog organizatora igre. Stokton se nametnuo tokom priprema i trenutno je prva opcija treneru Mršiću na mestu pleja. Od poznatijih igrača centar Mirza Begić i bek Skoti Hopson svakako su košarkaši od kojih se u Cedeviti puno očekuje. Budućnost je takođe angažovanjem Šona DŽejmsa, poznatog centra Makabija i Milana, između ostalog, kao i Markusa Vilijamsa, pleja kojeg se i danas rado sećaju u Zvezdi, pokazala da su joj ambicije maksimalne i u novoj sezoni na čelu sa neiskusnim trenerom Vladom Šćepanovićem. Pripreme nisu bili najbolji reper mogućnosti; obavljene su bez važnih igrača koji su bili sa reprezentacijom Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Porazi, od kojih pojedini i sa ubedljivom razlikom, svakako su opominjuće prirode za sve u klubu.

Cibona je formirala zanimljiv tim sa Paolom Marinelijem na čelu; nekada najtalentovanijim plejem na Starom kontinentu. Doveden je takođe talenat velikog formata u liku Emira Sulejmanovića, koji je ponikao u Barseloni, čak se i „skidao“ za prvi tim. Skoro 30 Amerikanaca igraće ove sezone u ABA ligi i niz igrača sa pasošima košarkaški egzotičnih zemalja poput Holandije.

Zvezda opet domaćin juniorima

Kvalifikacioni turniri Evrolige za juniore već su postali tradicija u Beogradu, a Crvena zvezda mts će i ove zime biti domaćin borbe za plasman na završni fajnal-ejt u Istanbulu. Turnir zakazan za kraj februara (od 24. do 26) biće jedan od najjačih poslednjih godina, a uz domaćina Crvenu zvezdu mts i još dva srpska kluba – Partizan i Megu, učestvovaće i sarajevski Sparsi, Makabi iz Tel Aviva, češka akademija „Get Better“ iz Praga, nemačka akademija Ludvigzburg Stela azura iz Rima. U halama Zvezde trodnevnu borbu za put u Istanbul vodiće igrači rođeni 1999. godine i mlađi. Završni turnir biće odigran istovremeno kada i fajnal-for seniorske Evrolige u Istanbulu, od 19. do 21. maja u Sinan Erdem domu, a mesto na njemu obezbediće šampioni sva četiri kvalifikaciona turnira, plus ekipe koje će naknadno dobiti specijalne pozivnice.

Raspored

1. kolo
Cedevita – Budućnost sinoć
Mega Leks – Olimpija sinoć
Crvena zvezda – MZT 19.00
Zadar – FMP 21.00
subota
Krka – Karpoš Sokoli 17.00
Mornar – Partizan 19.00
nedelja
Igokea – Cibona 17.00

Svi šampioni

Olimpija 2001/02
Zadar 2002/03
FMP 2003/04
Hemofarm 2004/05
Partizan 2005/06
Partizan 2006/07
Partizan 2007/08
Partizan 2008/09
Partizan 2009/10
Partizan 2010/11
Makabi 2011/12
Partizan 2012/13
Cibona 2013/14
Crvena zvezda 2014/15
Crvena zvezda 2015/16

 

Radonjić o Kuzmiću, Bjelici, DŽenkinsu

– Kuzmić i Bjelica su kvalitetni momci. Ušli su u tim na zadovoljavajući način, kroz kvalitetan rad i pokazali da možemo da računamo na njih. Akcenat bih stavio na onome što smo radili na treninzima, ne posmatrajući samo prijateljske mečeve. Verujem da smo došli do dobrih rešenja i verujem da će dati doprinos da tim bude bolji i da ćemo uspeti da li u ovom ili u jačem timu budemo na kraju zadovoljni, što je ključno. Za DŽenkinsa, pak, nije adekvatan izraz da je u krizi. Čarls je neko koga znamo, znamo šta se očekuje i treba da prođe vremena i utakmica da bi dostigao nivo koji je nama potreban. Tu nema nepoznanica – jasan je Radonjić.

Rakićević je dobrodošao

Poslednjih dana dosta se govorilo o tome kom će se, od večitih tabora, privoleti talentovani Petar Rakićević. Nakon što je postao slobodan igrač utisak je da je sve bliži Malom Kalemegdanu. „Što se tiče Rakićevića, svaki domaći igrač koji ima kvalitet je dobrodošao. On ima potencijala“, smatra Dejan Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari