"Voleo bih da nastupim protiv Barselone": Aleksandar Sedlar, štoper Alavesa, za Danas o očekivanjima u novoj sezoni Primere 1Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Nova sezona u Primeri počinje 11. avgusta, a u jednoj od pet najkvalitetnijih fudbalskih liga na svetu će srpski fudbal imati i još jednog „ambasadora“. Reč je o štoperu Aleksandru Sedlaru koji je sa Alavesom izborio promociju u elitu pre samo malo više od mesec dana.

U epskom dvomeču za ulazak u Primeru izabranici Luiza Garsije Plaze su postigli samo jedan gol, ali i on im je bio dovoljan za konačan trijumf (0:0,0:1). Odlučujući pogodak postigli su u poslednjim trenucima revanša i tako na kolena bacili domaći Levante koji se već radovao povratku u elitu (u plej-ofu Segunde pravilo je da nema produžetaka ni penala ako je rezultat izjednačen nakon revanš utakmice, te da u Primeru ide onaj tim koji je imao bolji plasman nakon regularnog dela sezone, a to je u ovom slučaju bio Levante). U jednoj od najneizvesnijih i najluđih utakmica ikada odigranih za popunu mesta u Primeri, partiju života je odigrao srpski internacionalac Aleksandar Sedlar, a junak susreta bio je Asier Viljalibre, napadač koji je iz Atletik Bilbaa došao u prošlom zimskom prelaznom roku na pozajmicu kao pojačanje koje bi timu iz Vitorije moglo da pomogne da povrati prvoligaški status. Šest meseci kasnije sve se i obistinilo, kao u nekom filmu Alfreda Hičkoga.

Mi smo Aleksandra Sedlara zatekli u Benidormu na pripremama tima za novu sezonu, a on je izdvojio malo svog slobodnog vremena za čitaoce Danasa i intervju u kome smo se prisetili sezone za nama, ali i dotakli se izazova u La Ligi i svega onoga što klub sa severa Španije čeka od polovine avgusta.

Alaves je ušao na najneverovatniji način u Primeru, realizovanim penalom u poslednjim trenucima duboke nadoknade vremena na veoma teškom gostovanju protiv Levantea. Šta ste pomišljali pre udarca Asiera Viljalibrea sa „bele tačke“? Da li ste mu verovali, odnosno da li ste imali sumnje da će vas odvesti u La Ligu?

Stvarno neverovatan način, u 129. minutu nam je dosuđen penal! Prvi izvođac trebao je da bude Luis Rioha, ali je Asier prišao, uzeo loptu i rekao da će sigurno postići gol i tako je i bilo na kraju! Videlo se po njemu da je odlučan i da ima samopouzdanje tako da nisam sumnjao da će nas odvesti u Primeru.

Kako je izgledala proslava na terenu i u svlačionici po samom okončanju meča?

Bilo je lepo. Žao mi je što tu poslednju utakmicu nismo igrali pred našim navijačima u Vitoriji, verujem da bi tad slavlje bilo spektakularno, ali dobro nadoknadili smo sve čim smo se vratili iz Valensije.

Šta vam je rekao trener Luiz Garsija Plaza nakon promocije u elitu?

Čestitao nam je na sjajnoj sezoni, borbi do samog kraja i stvarno istorijskom uspehu za klub.

Koliko je uopšte za Vas bio stresan taj finiš sezone? Svi navijači su plakali na Gradskom stadionu u Valensiji na kraju utakmice; gostujući od sreće, a domaći od tuge. A slična scena je bila i širom Španije. Takav završetak sezone jednostavno ne može da ostavi ljubitelje fudbala ravnodušnima.

Posle utakmice na Kanarima i završetka u plej-ofu nije bilo lako podići se fizički i mentalno. Bilo je stresno i emotivno. Ali eto na kraju jedna prelepa fudbalska priča završila se za nas pozitivno, u poslednjim sekundama poslednje utakmice u sezoni izborili smo plasman u elitu.

U Vitoriji ste dočekani kao pravi heroji, slavilo se do duboko u noć. Dočekani ste na impozantan način, navijači su priredili pravu feštu na vašem dočeku. Kako sa ove distance gledate na tu noć, da li je to možda jedan od najlepših trenutaka u Vašoj prebogatoj karijeri?

Doček na trgu u Vitoriji zasigurno je jedan od najlepših dana u dosadašnjoj karijeri, stvarno nam je bio priređen spektakl. Alaves bez konkurencije ima najbolje navijače u Španiji, to mogu da potvrdim.

Sezona u Primeri počinje za manje od dve nedelje. Kako teku pripreme? Da li ste imali dovoljno vremena da se odmorite od izuzetno teške i naporne prethodne sezone?

Pripreme teku odlično, trenutno se nalazimo u Benidormu gde ćemo odigrati par prijateljskih utakmica. Odmor je bio veoma kratak s obzirom na to koliko je dugo trajala prošla sezona. Ali ne sumnjam da ćemo biti maksimalno spremni za početak nove sezone.

Španija je paralisana tropskim vrućinama. Kako uspevate da održite treninge tokom priprema uoči nove sezone? Da li ste možda jedan deo priprema obavili i van Španije?

Prvi deo priprema smo odradili u Vitoriji gde je dosta svežije nego dole na jugu zemlje. Kao što rekoh, trenutno smo u Benidormu, velike su vrućine, ali to će nam dobro doći da se pripremimo za ono što nas čeka već u prvom kolu u Kadizu, gde će sigurno biti preko 30 stepeni.

"Voleo bih da nastupim protiv Barselone": Aleksandar Sedlar, štoper Alavesa, za Danas o očekivanjima u novoj sezoni Primere 2
Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

U sezoni koja je pred nama ćete igrati sa najboljim klubovima u La Ligi? Kakvi su vam ciljevi u narednoj sezoni?

Tako je, nalazimo se u elitnom društvu, svi znamo koliko je teško igrati protiv ekipa kao što su Real, Barselona, Atletiko Madrid… Cilj će svakako biti ostanak u Primeri.

Vaš stadion, Mendizorosa, je poznat po zaista bučnoj i paklenoj atmosferi. Kada igrate utakmice kod kuće imate zaista veliku podršku sa tribina. Mislite li da bi taj efekat publike mogao biti poveća prepreka za timove koji vam budu dolazili u goste naredne sezone?

Naravno, naši navijači stvarno prave dobru atmosferu i uvek su naš 12. igrač! Očekujem da većinu bodova koje budemo osvojili naredne sezone osvojimo na domaćem terenu.

Postoji li neki tim ili igrač protiv kog želite posebno da zaigrate u narednoj sezoni?

Voleo bih da nastupim protiv Barselone, jedino protiv njih još nisam imao prilike da igram u La Ligi.

U Primeri Vas čeka bivši klub, Majorka. Očekujete li da će Vaš povratak na Iberostar stadion biti nekako poseban, ili pak totalno emotivan?

Biće mi drago da se vratim na taj stadion i opet vidim saigrače sa kojima sam proveo tri lepe godine.

Sezonu otvarate gostovanjem u Kadizu, pa dočekujete Sevilju, a onda idete Hetafeu „na noge“. Raspored na samom početku sezone vam i nije baš lak?

Svesni smo da nema lake utakmice u Primeri za nas tako da raspored i nije loš, moglo je da bude i dosta teže.

Postoji li neko razmišljanje ili makar razgovor u svlačionici koliko je bodova potrebno da se osvoji da bi se sačuvao prvoligaški status?

Svake godine se spominje brojka od 40 bodova, nadamo se da ćemo uspeti da uzmemo i koji bod više i da na vreme obezbedimo opstanak.

Da li je sa ove distance posmatrano prelazak, odnosno odlazak, u Alaves iz Majorke bio pun pogodak za Vas, ali i za Vašu karijeru?

Svakako da je prelazak u Alaves jedna od najboljih odluka u dosadašnjoj karijeri.

Kako se osećate trenutno? U prethodnoj sezoni ste propustili neke utakmice zbog povrede, da li je ona sada prošlost?

Odlično se osećam, u jeku smo priprema pa je umor prisutan što je i normalno za ovu fazu godine.

U Primeri nažalost ne igra mnogo fudbalera iz Srbije. Da li ćete se u narednoj sezoni truditi da na neki svojevrstan način reprezentujete i srpski fudbal u celini?

Poznaju oni dosta dobro fudbalere iz Srbije! Što se mene lično tiče gledaću da pružam dobre partije i da zajedno sa saigračima ostvarim ciljeve koje smo zacrtali u novoj sezoni.

Kako gledate na to što sve veći broj igrača iz Evrope odlazi u Saudijsku Arabiju? Da li biste i Vi u slučaju dobre ponude karijeru nastavili u zalivskim zemljama, ili biste radije ostali u Španiji u jednoj od najkvalitetnijih liga na svetu?

Mislim da je samo bilo pitanje vremena kada će se to dogoditi, nije tajna da tamo svi odlaze zbog novca. Mislim da ko god ima šansu da ode tamo i zaradi novac, obezbedi sebe i porodicu ne bi trebalo istu da propusti. Trenutno sam zadovoljan u Španiji, ali ako bih u budućnosti dobio zadovoljavajuću ponudu iz zalivskih zemalja sigurno je da bih pristao da nastavim karijeru tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari