U Zagrebu za kotu dva 1Foto: Starsport

Na četiri kola do kraja regularnog dela ABA lige raspored timova od drugog do četvrtog mesta zavisi bukvalno od svakog narednog deljenja karata, među kojima džoker nema značenje prava zamene nekog gostovanja.

Da je kojim slučajem drugačije, košarkaši Partizana bi se sigurno opredelili da preskoče nedeljno gostovanje Cedeviti, koje će praktično imati težinu drugog mesta na tabeli na kraju ligaškog dela regionalnog takmičenja. Nakon pobeda u večitom derbiju i u Solunu crno-beli sa oporavljenima kapitenom Veličkovićem i Gordonom u nedelju dolaze na prag Bilana i saigrača (19.00), o čijem se sportskom poštenju poslednjih dana dosta polemisalo u samoj Hrvatskoj. Istog dana, Crvena zvezda će ugostiti kolege iz Cibone (17.00), a Mega iz Igokee (21.00). Dan ranije FMP dočekuje Olimpiju (21.00) u jednom od bitnijih mečeva za opstanak na Jadranu, što važi i za “ljubičaste”.

Kuloarske priče iz prestonice Hrvatske, poput koncentričnih krugova, brzo su doprle do Beograda. Pošto su Zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita obezbedili mesta u plej-ofu, Zagrepčani su navodno rešili da u poslednja četiri kola odigraju taktički i zauzimanjem četvrte pozicije zakažu polufinalni serijal sa zvaničnim šampionom ABA lige. Trener Mršić i njegovi učenici smatraju da bi tako lakše izbacili Zvezdu na dve dobijene utakmice, nego u potencijalnom finalu koje se igra na tri pobede. U klubu su to demantovali, tako da je za očekivati da u nedelju odigraju meč sa Partizanom punom snagom.

Crno-beli su svesni da u slučaju poraza padaju na četvrto mesto i da bi u takvoj situaciji morali na kraju regularnog dela da imaju pobedu više u odnosu na Budućnost i Cedevitu, jer bi sa obema ekipama imali lošiji međusobni skor. Svestan eventualnog neželjenog scenarija trener Džikić je u Solunu odmorio kapitena Veličkovića i Gordona kako bi u Zagrebu imao dve možda i najsigurnije napadačke opcije, uz naravno Hečera. Partizan je u poslednje vreme u usponu forme; defanzivno je druga najbolja odbrana u regionu (73,8 p), a pojedinci poput Marinkovića postaju sve važnije opcije u napadu. Crno-beli, vođeni Hečerom i Veličkovićem igraju sve zrelije; deluju kompaktnije i čvršće na unutrašnjim pozicijama, pogotovo kada igraju sa dve četvorke Birčevićem i Veličkovićem. Miro Bilan bi mogao da im predstavlja najveći problem, jer defanzivno Partizan ima velikih problema u čuvanju klasičnih centara. Cedevita je najbolja napadačka ekipa u regionu (89,3p), ali defanzivno među najslabijim (80,6p).

Zvezdi bi meč sa Cibonom trebalo da posluži za podizanje samopouzdanja nakon tri vezana poraza u sezoni, ali i za razigravanje pojedinaca koji su u očiglednom padu forme poput Gudurića i Bjelice. Jović će najverovatnije propustiti i meč u nedelju (bolovi u leđima), dok je povratak Dangubića, koji je na poštedi još od gostovanja Makabiju, vrlo moguć.

Borba za opstanak

Gužva na začelju je poprilično velika. Razlika između sedmoplasirane Olimpije i “fenjeraša” Zadra je tri pobede. Ukoliko trijumfuju u 22. kolu Mega i FMP dobrano bi povećali šanse da na kraju regularnog dela izbegnu poslednje mesto, odnosno neučešće u ABA ligi naredne sezone.

Raspored i tabela

22. kolo

Zadar – Mornar sinoć

subota

Budućnost – Karpoš Sokoli 19.00

FMP – Olimpija 21.00

nedelja

MZT – Krka 12.00

Crvena zvezda – Cibona 17.00

Cedevita – Partizan 19.00

Mega – Igokea 21.00

Tabela: Crvena zvezda 21-0, Partizan 16-5, Budućnost 15-6, Cedevita 15-6, Cibona 11-10, Igokea 10-11, Olimpija 9-12, Karpoš Sokoli 9-12, FMP 8-13, Mornar 7-14, Krka 7-14, Mega 7-14, MZT 7-14, Zadar 6-15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari