Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije trijumfom je započela takmičenje na 26. šampionatu Evrope u Poljskoj, pošto je u premijernom meču savladala selekciju Azerbejdžana sa 3:0, po setovima 25:12, 25:21 i 25:19.

SRBIJA – AZERBEJDŽAN 3:0

(25:12, 25:21, 25:19)

Dvorana: Spodek. Gledalaca: 1.500. Sudije: Milan Todorov (Bugarska), Kor van Gompel (Holandija)

Srbija: Nikolić 12, Brakočević, Đerisilo 14, Krsmanović 6, Majstorović, Molnar 11, Antonijević, Vesović, Ognjenović 3, Veljković 9, Rašić, Popović.

Azerbejdžan: Zamanova, Kovalenko 12, O. Parhomenko 2, J. Parhomenko 3, Gasimova, Mamadova 12, Mamađarova, Maksimenko 3, Korotenko, A. Karimova, Š. Karimova, Rahimova 6.

 

Selektor Zoran Terzić oslonio se na najiskusnije igračice, koje su odigrale gotovo ceo meč. U prvom setu odlično je funkcionisao prijem, gde su Jelena Nikolić i Brižitka Molnar imale svesrdnu pomoć libera Silvije Popović, tako da Maji Ognjenović nije bilo teško da ravnomerno optereti saigračice u napadu. Korektor Ivana Đerisilo je bila najefikasnija (14p), dok su na mreži odlične bile Nataša Krsmanović i Stefana Veljković, kako u odbrani tako i u napadu. Rezultatski ubedljivo (25:12) je naša selekcija rešila prvi set u svoju korist, a pitanje pobednika nije se postavljalo ni u nastavku meča. Iako su rivalke uspele da izjednače u finišu drugog seta (19:19), Srpkinje su pojačale tempo i duplirale prednost (25:21). Razloga za nešto veću brigu na klupi jučerašnjeg pobednika bilo je samo u trećem delu igre kada su Azerbejdžanke, pre svega dobrim napadima Mamadove i Kovalenko, pokušale da izbegnu maksimalni poraz (15:13), ali je serijom od 7:0 na servis Ognjenovićeve naš tim otklonio sve dileme o konačnom pobedniku i rutinski priveo duel kraju (25:19).

Sledeći rival damama iz Srbije biće u subotu (17.30, RTS) selekcija Češke, dok će se u poslednjem kolu grupe D u nedelju sastati sa reprezentacijom Slovačke.

Zoran Terzić, selektor Srbije: Bili smo opterećeni u meču sa Azarbejdžanom, što me je malo iznenadilo. Zbog toga nije bilo tečne igre u napadu, dok su ostali elementi dobro funkcionisali, pogotovo servis, blok i kontranapad. Siguran sam da možemo mnogo bolje i da ćemo to dokazati na narednim mečevima. Mislim da će duel sa Češkom biti najvažniji, kada je reč o konačnom plasmanu u našoj grupi. Ukoliko budemo igrali na najvišem nivou bićemo bliži trijumfu – zaključio je Terzić.

Grupa D (Katovice)

Rezultati 1. kola

Srbija – Azerbejdžan 3:0

Slovačka – Češka 3:2

Parovi 2. kola

Srbija – Češka (subota)

Slovačka – Azerbejdžan (subota)

Parovi 3. kola

Srbija – Slovačka (nedelja)

Češka – Azerbejdžan (nedelja)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari