Ubedljiva pobeda kao voda za srećan put na Mundobasket: Srbija se razigrala protiv Portorika za dušu publike i za optimizam 1Foto: Beta/BRANISLAV BOZIC

Reprezentaciji koja je u susret Svetskom prvenstvu zaljuljana u temelju mnogobrojnim otkazima zbog povreda ili koječega i nad kojom se nadvilo podozrenje i zbog trećeg uzastopnog poraza protiv Italijana, nekad redovnih mušterija, makar to bilo i u nezvaničnom meču na Kupu Akropolja u Atini, baš je bila potrebna utakmica kakva je odigrana u Štark areni.

Srbija – Portoriko 110:75 (26:13, 39:12, 24:21, 21:29).

Od početka se jasno videlo da su redovi košarkaškog državnog tima zbijeni i da će posvećenost zamislima selektora Pešića biti potpuna, a pošto se ozbiljno pristupilo nameri da se i odana publika razgali na jedinoj pripremnoj utakmici za Mundobasket u našoj zemlji, onda i nije moglo da bude drukčije nego da protivnik strada.

Naravno, reprezentaciju koja je u prošlosti znala da pokaže oštre zube i jugoslovenskoj velesili pod obručima treba u istom visokom ritmu savladati i u Manili 28. avgusta u susretu u grupi.

U prvom poluvremenu sve je išlo kao po loju. Na kontu 65 postignutih poena i samo 25 primljenih dalo je pravu sliku prevlasti Srbije na terenu, njene dobre odbrane i efikasnosti u razigranom napadu. Malo-malo, bilo je i atraktivnih poteza koji su mamili aplauze.

Ubedljiva pobeda kao voda za srećan put na Mundobasket: Srbija se razigrala protiv Portorika za dušu publike i za optimizam 2
Foto: Beta//BRANISLAV BOZIC

U nastavku se u početku nije popuštalo. Prednost je porasla i na više od 50 razlike.

 

Jeste da je protivnik bio autsajder, ali 100 i više poena autsajderu mogu da daju samo ekipe s dobrom pripremom za visoke pretenzije.

Priliku je Pešić dao i naknadno pozvanom Nikoli Topiću (18), najboljem igraču nedavnog Evropskog juniorskog prvenstva u Nišu i predvodniku naših do zlata. Upisao se s četiri poena poena iz slobodnih bacanja.

Naši odlaze u Šendžen. U predvorju Mundobasketa igraće u nedelju 20. avgusta s Kinom, koju predvodi bivši selektor Srbije Aleksandar Đorđević, takođe rivalom u grupi šest dana kasnije (to je i Južni Sudan). Dan zatim, u poslednjoj pripremnoj utakmici, protivnik je Brazil.

SRBIJA: Petrušev 7, N. Jović 11 (0-2 za tri), Bogdanović 15 (5-9), Marinković 3 (1-1), Radanov 2, Dobrić 23 (1-2), Ristić 7 (1-1), Gudurić 3 (1-6), S. Jović 3 (1-1), Davidovac 2 (0-1), Simanić 5 (1-3), Avramović 10 (2-3).

PORTORIKO: S. Tompson 9 (1-5), Ford 10 (2-5), Rejes 6 (2-4), Romero 7, Ortiz 3 (1-4), Toro 2, Voters 11 (3-7), E. Tompson 7 (1-4), Holand 8 (2-4).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari