Udovičić: U Srbiji oko 180.000 dece uključeno u sistem školskog sporta 1Foto: Twitter/@VanjaUdovicic

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je u Srbiji oko 180.000 dece uključeno u sistem školskog sporta, a da ih je pre pet godina bilo 70.000.

„To dovoljno govori koliko se radi na unapredjenju sporta. U 2013. osvojeno je 12 medalja, a prošlu godinu smo završili sa 47 medalja u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama“, rekao je Udovičić na konferenciji „Lokalne zajednice u oblasti sporta-perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju“ u Beogradu.

Skup su organizovali Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Ministarstvo omladine i sporta i Sportski savez Srbije, a u okviru sastanka Mreže za sport SKGO.

Udovičić je kazao da se u Srbiji sistem sporta sve više unapređuje i da sve veći broj mladih dobija motivaciju da se u njega uključi.

„Neophodna je zajednička saradnja i komunikacija izmedju republičkih i lokalnih vlasti kako bi se stvorila baza za ostvarivanje uspešnih sportskih rezultata“, rekao je ministar.

On je naveo da je cilj Ministarstva omladine i sporta da se svaki pojedinac u Srbiji bavi sportom i da vodi zdrav život.

„Treba da pokažemo mladim ljudima da, bez obzira na to gde žive u Srbiji, imaju mogućnosti da napreduju u sportu i postignu značajne rezulate na međunarodnom i sportskom nivou“, ukazao je Udovičić.

Dodao je da u narednom periodu u Srbiji „treba raditi na jačanju rekreativnog i školskog sporta“.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić podsetio je da je Zakon o sportu usvojen 2016, a sa ciljem da se unapredi sportski sistem Srbije.

Prema njegovim rečima, zakon je usvojen kako bi se povećao broj mladih koji redovno učestvuju u sportskim aktivnostima, kao i da bi se podstakli i ostali građani da se bave sportom.

„U mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, sport nije u prvom planu rada školskih sekcija. Pored toga, neke lokalne samouprave još uvek nisu formirale sportske saveze“, rekao je on.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić rekao je da novac koji je za promociju sporta opredeljen na lokalnom nivou, treba da budu raspoređen ravnomerno kako bi svaki pojedinac imao jednako pravo na ždrav život.

„Sport i njegovo unapređenje je na visokom mestu aktivnosti naše organizacije, s obzirom na to da sport igra značajnu ulogu u životu građana, kao i u razvoju celokupne lokalne zajednice“, kazao je Staničić.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek ocenio je da u Srbiji postoje i negativni i pozitivni primeri razvoja sporta.

„Neophodno je ostvariti dobru komunikaciju sa lokalnim, odnosno teritorijalnim sportskim savezima kako bi sport podjednako bio zastupljen u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji“, rekao je Štefanek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari