Ukrajina optužuje čelnike MOK za podršku ruskoj agresiji: Novac koji ste dobili ima miris naše krvi 1Tomas Bah i Vladimir Putin. Foto:EPA/Tatyana Zenkovich

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, optužio je Međunarodni olimpijski komitet da „promoviše rat“ zato što razmatra da se ruskim sportistima omogući učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

„MOK je promoter rata, ubijanja i destrukcije. MOK sa zadovoljstvom gleda kako Rusija uništava Ukrajinu i zatim pruža Rusiji platformu za promovisanje genocida nad Ukrajincima“, napisao je Podoljak na svom Tviteru.

On je optužio predsednika MOK Tomasa Baha da je korumpiran i da je dobio novac od Rusije.

„Očigledno je da novac kojim se kupuje olimpijska hipokrizija nema miris krvi iz Ukrajine, zar ne gospodine Bah“, dodao je Podoljak.

MOK je u sredu saopštio da „razmatra“ mogućnost da se sportistima iz Rusije i Belorusije odobri učešće na Igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, iako su isključeni iz većine međunarodnih takmičenja nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u petak osudio „hipokriziju“ MOK i pozvao Tomasa Baha da poseti Bahmut, grad u kojem se trenutno vode najteže borbe.

Zelenski je u nedelju u svom dnevnom obraćanju rekao da je napisao pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu povodom ovog pitanja.

„Olimpizam i terorističke države ne treba da se mešaju“, izjavio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari