Umesto prekrečenog murala sa likom Radomira Antića, novi će biti urađen na istom mestu 1Stari mural Radomiru Antiću u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević

Umesto murala sa likom Radomira Antića koji je juče prekrečen, tokom obnove fasade na zgradi u centru Užica, legendarni fudbaler i trener dobiće novi mural na istom mestu.

Mural, koji je pre nekoliko godina uradio Milan Milosavljević Derox, autor najpoznatijih i najuspešnijih murala u Beogradu, nalazio se na zidu zgrade na Trgu partizana.

Iako su građani negodovali pitajući se kome smeta taj mural, razlog za njegovo uklanjanje nije vadalizam, već nesporazum i nedostatak informacija nadležnih o tome da je bilo u planu da se on ukloni, tokom obnove fasade te zgrade, i da se uradi novi na istom mestu na kome je bio.

Prethodni mural, kako za Danas navodi Milosavljević, trebalo je da se ukloni nakon što se uradi novi. Međutim, radnici preduzeća koje obavlja radove na fasadi te zgrade, kako dodaje, prekrečili su ga pre nego što je bio izrađen novi na drugoj lokaciji, kako je to, dodaje, bilo dogovreno.

Umesto prekrečenog murala sa likom Radomira Antića, novi će biti urađen na istom mestu 2
Prekrečen mural/Foto: Ana Milošević

On je objasnio da su predstavici užičke vlasti „rekli da mural, zbog rekonstrukcije fasade, mora da bude „žrtvovan“ i da će se uraditi novi na drugom mestu, ali pre nego što se ukloni stari“.

Umesto prekrečenog murala sa likom Radomira Antića, novi će biti urađen na istom mestu 3
Milan Milosavljević Derox/Foto: Privatna arhiva

„U pitanju su, verovatno, nesporazum i nekoordinacija, pa je stari prekrečen, pre nego što smo uspeli da uradimo novi mural na drugom mestu. Ipak, nadam se da ćemo već naredne sedmice uspeti ponovo da „oživimo“ Radomira“, kazao je za Danas Derox, koji će uraditi novi mural sa likom velikog čoveka, proslavljenog fudbalera i fudbalskog trenera, koji je svoju fudbalsku karijeru započeo u užičkoj Slobodi.

 

Međutim, Srđan Nedeljković, član Gradskog veća Užica, kazao je za Danas da će „novi mural biti na istom mestu na kome je bio stari i da će uskoro biti urađen“, te da će „njegovu izradu finansijski pomoći Grad Užice“, a potom dodao da su „pojedini lokalni mediji u gradu, nemajući tačne informacije o tome, uneli zabunu u javnosti“.

„Ništa spektakularno se nije desilo. Renovira se fasada i mural je prekrečen, ali on će biti na istom mestu na kome je bio. Radomir Antić je veliki čovek i zadužio je naš grad, voleo ga i u njemu provodio svaki slobodni trenutak, a to Užičani dobro znaju“, kazao je za Danas Nedeljković.

Navodeći da je o tome, „tokom protekla 24 časa, bilo mnogo dezinformacija u javnosti, koje su izazvale revolt građana“, on je obajsnio šta se dogodilo.

„Nije ni bilo u planu da se mural odatle trajno ukloni, već da se nakon rekonstrukcije fasade, umesto starog, napravi novi. Uklonjen je samo privremeno, zbog neophodnih radova na toj zgradi“, dodao je za Danas Nedeljković i istakao da „muralu jeste mesto pored Gradske kafane u kojoj je“, podseća, „Radomir Antić voleo da provodi vreme sa prijateljima u bašti te kafane“.

Mural će, najavljuje, uraditi ista grupa umetnika iz Beograda koja je uradila prethodni mural.

Umesto prekrečenog murala sa likom Radomira Antića, novi će biti urađen na istom mestu 4
Srđan Nedeljković/Foto: Nenad Kovačević

„Oni nisu razgovarali sa nama, ali oko svega smo bili u kontaktu sa užičkim Klubom prijatelja i navijača Partizana „Goran Goša Petronijević“, koji neguje i sećanje na Radomira Antića. Ne znam zbog čega se digla tolika prašina, jer će novi mural biti na istom mestu za nekoliko dana i biće lepši i grandiozniji od starog murala“, kazao je Nedeljković.

Nesporazum se dogodio, objašnjava, nakon što su „pojedini lokalni mediji na društvenim mrežama objavili fotografije uz navode da tom mestu više nema murala, a onda su“, dodaje, „građani krenuli da to komentarišu, iako nisu upoznati sa tačnim informacijama“.

Obnovu fasade na toj zgradi, koja je deo jedinstvene arhitektonske celine Trga partizana i pod zaštitom je države, finansira Grad Užice

Neopravdani revolt građana

„Građani su pomislili da smo mi dirnuli u lik i delo Radomira Antića, što nije tačno. Da ne poštujemo Radomira Atića i njegovo delo, ne bismo po njemu nazvali gradski stadion, niti bismo pokrenuli međunarodni turnir u njegovu čast“, kazao je za Danas gradski većnik Nedeljković.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari