Upaljen olimpijski plamen za ZOI u Pekingu 1Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 4. do 20. februara 2022. godine, upaljen je danas u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu.

Plamen je upaljen nešto posle 12.00 po lokalnom vremenu, sunčevim zracima na ruševima drevnog Hrama boginje Here u Olimpiji, kolevci Igara.

Drugi put zaredom i treći u istoriji modernih Olimpijskih igara, tradicionalna ceremonija održana je iza zatvorenih vrata zbog pandemije korona virusa, kao i za Olimpijske igre u Tokiju.

Prisustvovali su samo predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu, predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog komiteta i akreditovani novinari.

„U ovim teškim vremenima u kojima i dalje živimo, Zimske olimpijske igre u Pekingu biće važan trenutak za okupljanje sveta u duhu mira, prijateljstva i solidarnosti“, rekao je Bah.

Ceremoniju je obeležio i incident kada su tibetanski aktivisti, koji protestuju zbog kršenja ljudskih prava u Kini, pokušali da dođu do dela gde se ona održavala, prenele su svetske agencije.

Oni su se popeli preko ograde i potrčali ka Hramu Heri držeći transparent „Ne genocidnim Igrama“. Pokušali su da postave tibetansku zastavu i transparent, pre nego što su uhapšeni.

Ceremonija je održana pod jakim policijskim obezbeđenjem.

Troje aktivista uhapšeno je i u nedelju na Akropolju nakon što su mahali tibetanskom zastavom i zastavom „revolucije Hongkonga“, uzvikujući „Bojkot Igrama“ i „Slobodan Tibet“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.