Urošević prizvao Partizanovo proleće u Evropi 1Miroslav Todorović/Star sport

Fantastičnim golom beka, za remi sa snažnim Gentom – 1:1 (0:0), crno-beli se maksimalno približili šesnaestini finala Lige konferencije.

Prošle sezone, u ovo doba godine, igrači Partizana su evropski fudbal gledali samo na televiziji, a sinoćnjim remijem sa Gentom – 1:1 (0:0) gotovo izvesno su prošli grupnu fazu Lige konferencije. Teško da će belgijski tim ispustiti prvo mesto i direktan plasman u osminu finala u preostala dva kola, baš kao što je malo realno da srpska ekipa protiv istih protivnika – slabijih Flore i Anortozisa – prepusti drugu poziciju i priliku da se preko dvomeča sa nekim iz Lige Evrope dokopa Top 16.

Nikada nećemo saznati da li bi „parni valjak“ još bolje prošao na gostovanju svom „dželatu“ od pre dve nedelje da je prvi trener Aleksandar Stanojević skakutao pored aut linije a ne pomoćnik Igor Duljaj sprovodio zamisli suspendovanog šefa struke i(li) da je povređeni triling važnih startera Saša Zdjelar Lazar Marković – Aleksandar Šćekić mogao na teren, ali to ne potire utisak da su (ovog puta samo) beli bili bolji nego u Beogradu.

Ponovljeni „pogled“ na Gent samo je aminovao činjenicu da je fizički i brzinski moćniji sastav, da mu ide od noge jednostavniji fudbal takođe, međutim Partizan mu je kvalitetnije parirao nego u oktobarskom porazu (0:1). I kada domaćin nije ispuštao loptu, a gosti bili nevidljivi na sredini igrališta, kao u prvih 20-ak minuta, lider Superlige se branio sa puno srčanosti i discipline.

Zujali su sveprisutni kreativac Vadis Ogfe i ostali puleni Hansa Vanhazebruka kao osice oko šesnaesterca, u kom su silom prilika (zbog izostanka para klasičnih zadnjih veznih) delovala trojica štopera, ali nisu nikako prolazili. Ili bi centralni defanzivci otklanjali opasnost (pre svih Igor Vujačić) ili bi im nedostajao završni pas ili bi mlađani Aleksandar Popović, u svom stilu, briljirao među stativama.

Čim su se oslobodili pritiska, Stanojevićevi izabranici su zapretili, a pogođena stativa iz slobodnjaka Bibrasa Natha bila je najkonkretnija šansa za gol u celom prvom poluvremenu.

Pogoci su pali, ipak, u nastavku. Prvi je malo remek delo Partizanovog beka Slobodana Uroševića. Siguran prijem dodavanja Rikarda Gomeša, uspeo dribling, lep i precizan šut slabijom nogom, sa leve strane u desni ugao… sve je izveo bez greške, pa je „parni valjak“ u 66. minutu naplatio otresitost u toj fazi utakmice i ponadao se prvoj pobedi u regularnom delu duela sa belgijskim klubovima.

Međutim, malo više je čuvao rezultat, dok je Vanhazebruk pravim izmenama izdejstvovao, kada se sve sabere i oduzme, zaslužen bod. Gruzijac Giorgi Čakvetadze registrovao je zaboravljenog Tarika Tisudalija, a Holanđanin je njegov odličan centaršut, udarcem sa peterca, nogom pretvorio u pravedno izjednačenje (80) u susretu u kom su i jedni i drugi hteli da se fudbalski nadgornjavaju.

Do 25. novembra to će raditi samo u svojim prvenstvima, a onda će Partizan u Estoniju, a Gent na Kipar.

 

Grupa B

1. Gent 10

2. Partizan 7

3. Flora 2

4. Anortozis 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari