Udruženje sportskih novinara Srbije dodelilo je danas u svečanoj sali Skupštine Beograda nagrade najboljim sportistima, novinarima i snimateljima za ostvarenja u 2016. godini.

Za sportiste godine izabrani su atletičarka Ivana Španović, koja to priznanje dobija treći put, i rvač Davor Štefanek.

Žiri je odlučio da ove godine ne dodeli nagradu sportski novinar godine, jer je ocenjeno da ni jedan od nominovanih nije zaslužio to priznanje.

Za novinarku godine je proglašena Sanja Vujisić sa RTS, za dopisnika godine Zoran Janković iz Sportskog žurnala, a nagradu kamerman godine je dobio Marko Jerković sa SOS kanala.

Udruženje sportskih novinara je dodelilo i specijalne nagrade Draganu Todorović iz Politike za ekskluzivnu vest o zakulisnim radnjama prilikom prijema Kosova u UEFA i Aleksandru Lokneru sa SOS kanala za ekskluzivni TV prilog o fudbalskom promašaju godine.

Priznanje za izdavački poduhvat pripalo je nekadašnjem novinaru Sportskog žurnala Branimiru Vasiću za monografiju o Beogradskoj streljačkoj družini i Vesni Antić sa SOS kanala za emisiju o zdravlju nacije.

Nagrade za životno delo su dobili Vladimir Dedić iz Politike i Dušan Stamenković iz Sporta i Sportskog žurnala.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović je rekao da je 2016. bila burna sportska godina u kojoj je Beograd pokazao da je u stanju da organizuje velika i zahtevna sportska takmičenja, a da grad ove godine čeka izazov organizovanja dvoranskog prvenstva Evrope u Beogradskoj areni.

Predsednik Udruženja sportskih novinara Predrag Milinković se zahvalio sportistima na uspesima, dodajući da to nisu bile samo medalje u Rio de Žaneiru, već i pobede na evropskim i svetskim prvenstvima, gren slem turnirima i drugim takmičenjima.

Imali smo izuzetnu sportsku godinu, a sa druge strane novinari se se suočili sa izazovima kao što je gašenje dnevnika Sport. Verujem da će doći bolji dani za novinarstvo i da će pobediti poštovanje profesionalnih principa u odnosu na tabliodno izveštavanje, rekao je Milinković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari