Uvrede na račun igrača Milana: Od "javi se" do "Ibro balijo" 1Foto: STARSPORT

„Izađi“, „jače“, „lomi ga tu“, pritisni ga“, „mora brže momci, iznesi tu loptu“… Sva uputstva Dejana Stankovića igračima odjekivala su u vidu eha praznim tribinama „Rajka Mitića“ tokom meča između Crvene zvezde i Milana.

U normalnim okolonostima trener crveno-belih imao bi problem da ga od buke sa tribina uopšte čuju svi igrači na terenu, ali u ovoj, kako je često nazivamo novoj normalnosti, čuli su ga i svi prisutni u loži stadiona. Čuo se i svaki jauk fauliranih fudbalera, i vikanje golmana Milana Borjana prilikom postavke živog zida ili kritike defanzivaca kada olako dozvole šut.

U pozadini se čula i pesma nekoliko stotina „delija“ koje su uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji odlučili da se okupe ispred stadiona i da na prostoru izvan kapija severne tribine navijaju kao da su na meču.

Pri dolasku na stadion čula su se jasno i uputstva policijskih komandira prilikom raspoređivanja odreda koji su bili u, narodski rečeno, punoj ratnoj opremi.

Nije ih bilo briga što navijači Zvezde ne poštuju mere razmaka, već im je jedini cilj bio očuvanje javnog reda i mira i imovine oko stadiona, te su na prisutne samo pažljivo motrili „jednim okom“.

Na „Mitiću“ se čula i erupcija radosti koja se odigrala izvan njega kada je Milan Pavkov u 93. minutu izjednačio rezultat…

Lepu sliku pokvarilo je to što su se od pojedinaca iz lože čule i uvrede na račun Zlatana Ibrahimovića i dvojice hrvatskih fudbalera u redovima Milana.

Šveđanin se zajedno sa saigračima sa klupe, po UEFA protokolu, smestio na sedišta na zapadnoj tribini.

Nije reagovao na pojedinačne povike „javi se Zlatane“ i „baci kosku Zlatane…

Nije reagovao ni kada ga je kasnije pojedinac nazivao „balijom“, uz klasičnu domaću psovku u kojoj ga je uporedio sa ženskim polnim organom.

Gledano iz lože, delovalo je da ga apsolutno ništa ne bi moglo izbaciti iz takta, šta god da bi nekome palo na pamet da mu verbalno dobaci.

U zemlji u kojoj ministar Aleksandar Vulin svakodnevno u javnom obraćanju Hrvate naziva „ustašama“, a Albance „šiptarima“, teško je reći da je ovakvo primitivno ponašanje na stadionu izazvalo iznenađenje.

Sramotu i stid svakako, ali iznenađenje nikako.

Put od „javi se Zlatane“ do „Ibro balijo“ trajao je onoliko koliko je Milanu trebalo da postigne vodeći gol.

Teško je reći i da li je primitivnog pojedinca više iznervirao pogodak italijanske ekipe ili to što je Šveđanin očekivano skočio sa svog mesta usled radosti. Srećom, sve se završilo samo na dobacivanju, čemu je svakako pomoglo i Zlatanovo „kuliranje“ na verbalno provociranje.

Da su tribine bile pune, Zlatan ga sigurno ne bi ni čuo, ali ovako je poslata ružna fudbalska slika iz Beograda.

A Ibra je ipak legenda, ne Milana već cele fudbalske planete, i očekivano je da sve u vezi sa njim izazove pažnju.

Međutim, ništa bolje nije prošao ni napadač Mario Mandžukić koji je psovke nekoliko pojedinaca, uz povike „ustašo“, slušao u više navrata tokom celog meča.

Ante Rebić je možda najbolje prošao jer se sve svelo na par povika „Rebiću Srbine“ na početku utakmice.

Izvinjenje Zvezde: Pronaći ćemo krivca

Crvena zvezda je juče saopštila da najoštrije osuđuje uvredljive povike Zlatanu Ibrahimoviću.

– Kao klub smo učinili sve da organizacija meča bude na nivou i nećemo dozvoliti da primitivni pojedinac baci mrlju na tradicionalno poznato gostoprimstvo naše zemlje i naroda. Zvezda će u saradnji sa nadležnim organima pronaći pomenutog pojedinca i insistirati da snosi sve posledice takvog ponašanja. Naš klub je po starim srpskim običajima oduvek bio dobar domaćin i to je poznato celoj Evropi. Tako će ostati i ubuduće jer nikada ovakve ispade nećemo tolerisati – navode iz Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari