Vasilije Micić: Ataman mi je potaman 1Foto: Euroleague.net

Zvanično među tri najbolja ovosezonska plejmejkera Evrolige, član druge idealne petorke ove sezone, Vasilije Micić biće predvodnik Efesa na predstojećem Fajnal-foru u španskoj Vitoriji od 17. do 19. maja.

Turski velikan čekao je na F4 čitavih 18 godina: u međuvremenu su potrošeni milioni evra, ugled i identitet kluba ozbiljno su nagriženi brojnim transfer promašajima, Micić će kao drugi najbolji asistent Evrolige, odmah iza Nika Kalatesa, predstavljati vodećeg ideologa Efesa na terenu, na kome će se u polufinalu nameriti na najvećeg rivala – Fenerbahče. U prethodnih šest ovosezonskih međusobnih duela, Efes je u tri navrata pobedio zvaničnog vicešampiona Starog kontinenta i apsolutno je svestan načina na koji se Fener može savladati u petak.

– Dospeti do Fajnal-fora sa Efesom mene čini neverovatno srećnim. Prošle sezone sam to postigao sa Žalgirisom; imao sam u litvanskom velikanu važnu ulogu, ali je ona u Efesu liderska i moj doprinos uspehu je daleko veći. Drago mi je nekako i zbog trenera i imidža koji je Efes imao svih ovih godina. Ataman je u javnosti često bio nipodaštavan u smislu trenerske kompetencije, dok je klub važio za sredinu u kojoj se nemilice troši mnogo novca i gde mladi igrači jednostavno ne mogu da se razviju.

* Takav imidž kluba nije uticao na vas kada ste prošlog leta iznenadili javnost odlukom da potpišete za Efes, verovatno ne sluteći kakav ćete rezultat postići.

– Pričao je tada Ergin Ataman o tome da nas vidi na Fajnal-foru, ali mi igrači nekako to nismo uzimali za ozbiljno. Na početku smo nekako igrali haotično, sve to je izgledalo kao jedna dobra improvizacija, međutim vremenom smo delovali sve bolje i kvalitetnije. Dodatno smo skockali tim, uigrali se i stvorili imidž ekipe koja igra vrlo lepo i atraktivno.

* Ukratko, kako biste opisali suštinu igre koja je Efes dovela do Fajnal-fora prvi put posle 18 godina?

– Hemija u okviru ekipe, karakter igrača koji je doveo do toga da se brzo i efikasno prilagodimo jedni drugima i uigramo. Ispostavilo se da imamo pobednički mentalitet. Šejn Larkin je možda i najbolji primer. Poznato je da je imao sasvim dobru NBA karijeru i da zaista voli da pobeđuje. Ako je i imao određenih rezervi na samom početku, kada je osetio ambijent, lepo se prilagodio ekipi i počeo da pruža odlične partije.

* Statistički, Efes je gotovo u svim napadačkim parametrima među tri najbolje ekipe. Poeni, asistencije, skokovi….

– Koncept naše igre je takav da smo napadački zaista na visokom nivou. Procenti šuta su nam visoki, imamo u proseku oko 20 timskih asistencija, dobar protok lopte, takozvani „spejsing“ i odlične individualce, međutim ono što mene raduje jeste ispoljeni napredak i voljni momenat u odbrani. Moji košarkaški principi naležu na mišljenje da je defanziva ključ uspeha.

* Fener trenutno ima ogromnih kadrovskih problema. Lovernj i Datome sigurno neće igrati na F4, a pitanje je u kakvom će stanju biti Veseli i Kalinić. Shodno tome, trener Obradović u poslednjih mesec dana igra sa „ultra niskom petorkom“.

– To smo već iskusili u međusobnim duelima. Naspram nas su umeli da izvedu petorku: Kalinić na pet, Datome na četiri, Gudurić na tri, sa dvojicom plejmejkera. Igrali su na način koji se uči još u pionirima, ali sa daleko brojnijim i kompleksnijim zadacima. U odbrani su svi preuzimali, ali tako da su šanse za jasan „mis-meč“ bile retke.

* Fener je imao sjajne procente za tri tokom sezone, pritom igra u najsporijem ritmu u Evroligi. I igrači se drže se plana sve vreme.

– NJihova najveća prednost je uigranost. Naš trener Ataman je posebno motivisan protiv Fenera, uvek obavi dobru pripremu u kojoj se akcenat stavlja na njihovu veliku energiju i prepoznatljiv atleticizam. U Feneru se tačno zna ko šta radi: ne može se desiti da igrač koji nije bio predviđen da uđe u „pik“ to i uradi. Oni ne vole brzi ritam, mi smo ih negde i dobijali tim stilom, međutim pokazali smo da možemo da ih savladamo i na mali broj poena.

* Ergin Ataman je neko o kome je javnost sticala utisak na osnovu nekih njegovih izjava ili ponašanja. Na vas je tako uticao da trenutno igrate „sezonu života“.

– On je tip stručnjaka koji koncepciju igre zasniva na skautingu pre sezone. Dobro se informiše tokom leta, savršeno bude upoznat sa karakterima i sposobnostima onih koje dovodi i onda se jednostavno oslanja na ono što igrač poseduje. Jasikevičijus je uprostio moju igru; tamo gde sam ranije umeo u serijama da pravim greške on je sveo na najmanju moguću meru. Međutim, on je tip trenera koji neće dvaput zaredom pozvati napad za tebe, ako si u prethodnom napravio grešku. Ataman nije takav; njemu su bazični principi „pik“ i šut sa distance i nema problem sa tim da šutneš i par puta zaredom ako si u dobroj poziciji. Sa znanjem koje sam dobio od Jasikevičijusa: vođenje ekipe, prepoznavanje situacija na terenu, kontrola ritma – došao sam do toga da mi sistem koji forsira Ataman jednostavno više odgovara.

* Navedenim stilom igre nekako podsećate na Hjuston Roketse: puno igre dva na dva i veliki broj šuteva za tri poena.

– To je takođe posledica onoga što trener Ataman želi i šta preferira. Obradović i Jasikevičijus su jedini treneri u Evropi koji mogu da iskontrolišu svaki potez igrača na terenu. Oni prepoznaju situacije neverovatno brzo, anticipacija im je fantastična, u sekundi mogu da razreše dilemu i kada je tako onda se retko može desiti da igrač šutne nepromišljeno, da nešto isforsira. Nama se može desiti i da „izdivljamo“, nekad to može delovati i haotično, ali zato kada si u „zoni šuta“ imaš sav mogući komoditet.

* U konkurenciji Reala, Fenerbahče i CSKA, vidite li Efes kao osvajača Evrolige?

– Voleo bih da to uradimo; imamo kvalitet za najviše domete. Ništa nismo slučajno uradili ove sezone; mnogi su očekivali da ćemo u jednom delu sezone potonuti i zaličiti na ekipu iz prethodnih godina, međutim mi smo u kontinuitetu bili uvek pri vrhu. Ojačali smo vremenom i sigurno ne bi bilo nezasluženo ako osvojimo Evroligu. Ukoliko prođemo Fenerbahče, imaćemo samopouzdanje do plafona – slikovit je bio Micić.

Sa Gudurom o svemu

Velike duele imaćete sa Markom Gudurićem, vašim prijateljem još iz dana provedenih u Crvenoj zvezdi.

„Sa Gudurićem sam veoma blizak, često se čujemo i uopšte nemam problem da ga okrenem i popričamo o onome što nas čeka za par dana. Mnogo je napredovao; pričao sam i ranije da poseduje specifičan talenat, nešto što se ne može utrenirati. Izuzetno je inteligentan, napredovao je fizički i sistem koji forsira trener Obradović odgovara mu sve više, jer je stekao njegovo poverenje. To je i ključno da bi dostigao vrhunac u sistemu; kad Obradović u tebe stekne poverenje onda možeš dostići svoj maksimum. Kalinić je pak neko ko je godinama kod Željka Obradovića. NJegova igra je prepoznatljiva: čvrstina, inteligencija, košarkaška namazanost, sposobnost igranja na više pozicija u oba pravca“, u superlativima Micić priča o svojim zemljacima u dresu Fenerbahčea.

Feneru normalno da je na F4

Fajnal-for u Vitoriji biće peti uzastopni za Fenerbahče.

„Pričao sam baš sa Nikolom Kalinićem pred prošlogodišnji Fajnal-for i rekao mi je da oni regularni deo sezone posmatraju kao vid uigravanja za Fajnal-for jer im je učešće na završnom turniru potpuno normalna stvar koja se nekako ni ne dovodi u pitanje. To će i biti razlika u Vitoriji: oni će biti rasterećeni, dok će kod nas nervoza sigurno biti veća. Jednostavno, malo ko je imao iskustva igranja na Fajnal-foru“, kaže Micić, jedini od nosilaca igre Efesa sa iskustvom igranja na Fajnal-foru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari