Nikola Jaksicfoto STARSPORT

Nikola Jakšić i saigrači na putu do završnice Evropskog prvenstva nameriće se na reprezentacije koje su već osigurale mesto na Olimpijskim igrama.

Malta će večeras (19.00, RTS, SK3) predstavljati generalku za najvažniji meč na šammpionatu Starog kontinenta.

Jasno je da će se naši vaterpolisti u osmini finala nameriti na Francusku, velikog dužnika, zbog čije je trenutne magije na prošlom Evropskom prvenstvu Srbija ispala u kontinentalni podrum.

Iz njega će pokušati da se iskobelja u Zagrebu, a na putu do povratka na veliku scenu imaće još dosta izazovnih prepreka.

Nažalost, razvojem situacije u ostalim grupama, vaterpolistima Srbije nacrtao se najteži mogući lavirint na putu ka Parizu, iz evropskog dvorišta.

Iako je postojala opcija na osnovu koje je i eventualni plasman u polufinale mogao da bude garancija mesta na Olimpijadi, ishod uvodne faze u težim grupama doveo je do toga da će do olimpijske vize u prestonici Hrvatske Srbija doći samo ukoliko postane šampion Starog kontinenta.

Naime, pre šampionata bilo je poznato da su Francuska kao domaćin, odnosno Mađarska i Grčka zbog uspeha na prošlom Svetskom prvenstvu, već čekirali karte za Olimpijske igre.

Posledično, što dalji njihovi plasmani na tekućem Evropskom prvenstvu predstavljali bi benefite za ostale reprezentacije koje su budu našle u smaoj završnici šampionata, a među njima sigurno neće biti Srbija.

Zauzimanjem prvog mesta u grupi, „delfini“ će se svrstati u deo kostura u kojem su sve tri reprezentacije sa već obezneđenim olimpijskim vizama.

U osmini finala, izabranici selektora Uroša Stevanovića pokušaće da se revanširaju Francuzima za eliminaicju u osmini finala prethodnog Evropskog prvenstva, organizovanog pre nepune dve godine.

Ukoliko savladaju Francuze, „delfini“ će se nameriti na Mađare u borbi za mesto u polufinalu.

S obzirom na to da već imaju kartu za Pariz, naše severne komšije stigle su u Hrvatsku u osetno podmlađenom sastavu, ali su, uprkos tome, uspeli da deklasiraju Italiju i time obezbede direktno mesto u četvrtfinalu.

U slučaju trijumfa protiv Mađarske, naredni rival Srbije mogla bi da bude Grčka, koja bi prethodno morala, najverovatnije da eliminiše domaćina Hrvatsku.

Ukoliko, pak, ne bude uspela u nameri da već u Zagrebu ostvari zacrtani cilj, Srbija će imati još jendu priliku na Svetskom prvenstvu koje je na programu već u prvoj polovini februara.

Zadatak u Dohi ne bi trebalo da bude tako zahtevan jer bi po realnoj projekciji i mesto u četvrtfinalu bilo dovoljno za olimpijsku vizu i put u Pariz ovoga leta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari