Vaterpolisti Srbije imaju zahtevan meč za ulazak u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Zagrebu: Francuska plutajuća mina koju navodi Vjekoslav Kobeščak 1Foto: BETAPHOTO/HINA/ Daniel KASAP

Vaterpolisti Srbije su s punom posvećenošću obavili prvi, ali i lakši deo posla na 36. evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Savladali su u takmičenju u grupi sva tri protivnika s ukupnom gol-razlikom 57:11.

Utakmice s Izraelom (22:1), nesuđenim domaćinom šampionata koji je iz Tel Aviva preseljen u Dubrovnik i Zagreb zbog ratnih prilika na Bliskom istoku, Nemačkom (14:6) i Maltom (21:4) poslužile su selektoru Urošu Stevanoviću za zagrevanje dvostrukog uzastopnog olimpijskog pobednika za značajniji izazov.

To je okršaj s Francuskom u sredu, 10. januara, u 18.30 časova, na zagrebačkom plivalištu.

Ko bude uspešniji, ide na megdan sa svetskim prvakom Mađarskom u četvrtfinalu, u petak u 15 časova, takođe na bazenu Mladosti, gde je i cela završnica.

„Po rezultatima se vidi da ne pripadamo donjoj klasi evropskog vaterpola, gde smo bili smešteni po sistemu takmičenja. Sada je na nama da se vratimo među osam najboljih. Spremali smo se za meč osmine fiinala, a nadam se da smo i spremni. Mi smo imali tri lagane utakmice, a Francuzi u gornjem domu tri naporne. Teško je reći ko od toga ima veću korist. Moramo da budemo sposobni na sve, ali je činjenica da nismo osetili draž neizvesnosti“, predočava Stevanović.

Francuska je dužnik Srbije. Na prošlom prvenstvu, pre dve godine u Splitu, iznenadila je naš posleolimpijski tim s novim selektorom umesto nekoliko trofejnih igrača i Dejana Savića za kormilom.

Bilo je 9:9, a „galski petlovi“ su pobedonosni gol upravo u borbi za ulazak u četvrtfinale dali desetak sekundi pre kraja meča.

I u Dubrovniku su pokazali da im je glavni cilj stalni napredak do Letnjih olimpijskih igara u Parizu ovog leta, gde su kao domaćini neposredni učesnici.

Vaterpolisti Srbije imaju zahtevan meč za ulazak u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Zagrebu: Francuska plutajuća mina koju navodi Vjekoslav Kobeščak 2
Foto: BETAPHOTO/HINA/ Daniel KASAP

„Francuska je i prošle godine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Fukuoki imala pobedu protiv Španije nadohvat ruke. Crna Gora im se ovaj put izvukla budući da su protiv nje vodili s dva gola razlike na četiri minuta do kraja. Golman im je odličan, centri takođe“, upozorava Stevanović.

Francuzi su od Crnogoraca izgubili na penale (10:9) posle nerešenog ishoda u osnovnom delu (10:10). Hrvati su ih zatim nadvisili s 12:7, a Španci s 9:6.

Od novembra 2021. pomoćnik njihovog selektora je Vjekoslav Kobeščak, nekadašnji hrvatski reprezentativac, osvajač srebra na Igrama u Atlanti 1996, koji je uporedo nastavio s trenerskim poslom u dubrovačkom Jugu.

„Vidi se njegov uticaj. I igraju kao Jug, a posebno u odbrani i sa igračem manje. Zna se ko su vođe tima. Golman daje značajan doprinos. Iskusni su. Prosek godina im je više od 30. Imaju i neke novine u igru. Nas doživljavaju kao olimpijske šampione, ali će meč svakako biti težak“, smatra Stevanovićev pomoćnik Stefan Ćirić, koji godinama radi u Francuskoj, a trener je Nojzi la Seka, jednog od najboljih timova u zemlji.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari