Vavrinka na Novakovoj strani: Gren slemovi ne dele profit 1foto EPA/Made Nagi

Stanislas Vavrinka smatra da gren slemovi zloupotrebljavaju svoj položaj u svetu tenisa.

Novak Đoković godinama unazad pokušava da teniski svet učini poštenijim mestom u svetu sporta.

Za razliku od Rafaela Nadala i Rodžera Federera koji uživaju u svom položaju i bogatstvu, Srbin se opredelio da zauzme drukčiji stav i pokuša da zaštiti kolege koje nisu tako uspešne.

Da to što radi ima smisla i povoda pokazuje i opservacija Stanislasa Vavrinke. Naime, trostruki gren slem šampion, kojem u karijeri nedostaje samo titula sa Vimbldona, smatra da najveći turniri na svetu samo generišu ogromne svote novca koje ne žele da ravnopravnije raspodeljuju.

– Gren slem turniri ne raspodeljuju ravnopravno zarađeni novac – iskreno je Vavrinka delovao tokom intervjuao koji je dao za Lekip.

Švajcarski teniser je stava da organizatori četiri najveća teniska turnira na svetu zloupotrebljavaju svoj položaj ne želeći da dele svoj profit.

– Njihovi stadioni su mesta gde se piše teniska istorija. Federacije njihovih zemalja su najbogatije, ali ne dele profit. Čak ni među njima ne postoji komunikacija. Zarada gren slemova danas je veoma važna a procenat koji ide igračima je smešno mali. I gotovo se ne povećava.

Procena je da samo oko 10 odsto od zarade najvećih turnira ide igračima.

– Gren slemove ništa ne zanima osim svog interesa, interesa svoje zemlje i svoje federacije. Mi smo zaglavljeni sve dok teniseri ne kažu „stop“.

Novak Đoković je iz tih razloga i osnovao PTPA organizaciju, međutim, Vavrinka smatra da je potrebnija konkretizacija delovanja u smislu donošenja odluka na terenu od strane tenisera.

– Nisam video nikakav napredak od osnivanja PTPA i mislim da nama teniserima nije potrebno ovakvo udruženje. Nama su potrebni igrači u telima koja donose odluke.

Kao primer loše komunikaicje i nepoštovanja tenisera, Vavrinka je naveo odluku organizatora Australijan opena da samo obavesti igrače da će prvi gren slem u novoj sezoni početi dan ranije, bez ikakve prethodne konsultacije sa teniserima.

– Samo su nam rekli da će turnir početi u nedelju. Da li je neko nas tenisere pitao da li želimo jedan dan duže. Mislim da to nije u redu, jer to znači da mi ne radimo zajedno. Oni će dobiti ekstra dan da zarade još više od ulaznica i TV prava, ali malo je verovatno da će igrači od toga imati koristi.

Švajcarski tenise je izričit u tome da se gorući problemi pod hitno moraju rešiti, onaj vezan za satnicu mečeva i stalne promene loptica.

– Ne želimo kasne noćne mečeve i stalne promene loptica jer sve to izaziva povrede. Zbog sponzorskih interesa to se neće promeniti i zato su potrebni igrači u telima koje donose odluke. Već 20 godina igram profesionalni tenis i stalno pričamo o istim problemima – kao da se Vavrinki smučio ambijent u kojem se igra profesionalni tenis.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari