"Večiti džabe kucaju na ta vrata": Vučić tvrdi da Zvezda i Partizan ne mogu bez "njegovih" para - da li je privatizacija jedino rešenje? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Aleksandar Vučić je još jednom raspršio iluzije pojedinih navijača Crvene zvezde i Partizana koji veruju tvrdnja uprava da su ti klubovi samoodrživi.

Predsednik Srbije je decidirano podvukao još jednom da država finansira večite rivale, kako u fudbalu tako i u košarci, i da bi bez javnih para verovatno bili u još većoj finansijskoj dubiozi od trenutne.

Ekonomista Milan Kovačević je uverenja da je privatizacija klubova jedini put u njihovo održivo i transparentno poslovanje.

„Svojevremeno sam ministru sporta ukazao da je privatizacija spas, ali se s reči nikada nije odmaklo na dela. Ne verujem i da hoće, jer je mnogo onih kojima bistra voda smeta. Klupski novac, kao i u javnim finansijama države, nije do kraja vidljiv. Imao sam prilike svojim očima da se uverim u to sagledavajući dve godine uzastopno bilanse Crvene zvezde, koji su knjigovodstveno jedno, a realno su potpuno drukčiji“.

Ima argumentacija da dug crveno-belih od više od nekoliko desetina miliona evra nije za paničenje jer Amerika, ekonomska velesila, duguje milijarde i milijarde dolara, a i od duga Barselone, fudbalskog diva, običnom čoveku se zavrti u glavi.

Ne može se na prag banke na klimavim nogama

„Ima tu sličnosti kad se najuprošćenije gleda, ali su razlike suštinske. Amerika se razdužuje tako što naštampa novac, a Barselona, budući da joj se poslovanje ekonomski opravdano, može da stane na prag bilo koje velike banke, da joj kredit bude blagonaklono odobren i da ga ona iz svojih sredstava otplati. Zvezda i Partizan to ne mogu, jer bi džaba kucali na ta vrata. Ne bi se imalo poverenja u njih. Da je suprotno, njihov ugled bi bio veći. Zato se oni i nadaju da će ih pomilovati ruka države. Za njih važi ona narodna – odakle mu dolazi, ne zna se ni kud mu ide“.

milan kovačević foto medija centar
foto medija centar

Pošto i sportski kolektiv posluje po logici privrednog preduzeća, šta bi mogao da bude korak preduzet koliko sutra da bi dug počeo da pada.

„Opet, kao i u državi, ima mnogo mesta za štednju, jer je na delu nekontrolisano rasipništvo. A kad su loši ekonomski pokazatelji, niko nije spreman da snosi odgovornost. Onda se svi prave da ne znaju čija je zemlja, govoreći da je Brdareva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari