Večiti rivali vuku, ostali koče 1Foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV

Čak 13 srpskih klubova bezuspešno pokušavalo da se domogne grupne faze evropskih kupova u poslednjih 15 godina

Plasman svih srpskih klubova u treće kolo kvalifikacija za evropska takmičenja ovog leta izazvao je priličnu euforiju u domaćoj fudbalskoj javnosti.

I dok se to od Crvene zvezde i Partizana i očekivalo, pobeda Vojvodine u dvomeču sa Panevežisom iz Litvanije, a naročito Čukaričkog, koji je eliminisao Sumgait iz Azerbejdžana bio je povod za nerealne pretpostavke da se srpski klupski fudbal polako budi iz kome.

Samo par nedelja kasnije Novosađane je eliminisao LASK, dok je klub sa Banovog Brda ispao posle dvomeča sa Hamarbijem. Zapravo, dogodilo se ono što se gotovo uvek dešava – samo Crvena zvezda i Partizan stižu do šanse da se plasiraju u grupnu fazu.

Od kad je Srbija 2006. obnovila samostalnost, 13 klubova, ne računajući Zvezdu i Partizan, učestvovalo je u kvalifikacijama. Poražavajuće zvuči podatak da je čak sedam od njih u međuvremenu ili ugašeno ili se nalazi na marginama. Jagodina, Borac iz Čačka i Hajduk iz Kule više ne postoje, Sevojno se fuzionisalo sa Slobodom iz Užica, Bežanija je u Međuopštinskoj ligi Beograd. OFK Beograd se takmiči u Srpskoj ligi Beograd, a Rad u Prvoj ligi Srbije.

Najredovniji učesnik kvalifikacija u poslednjih 16 godina je Vojvodina, koja je 12 puta pokušavala da dođe do grupne faze. Klub iz Novog Sada tri puta je bio nadomak plasmana. U sezoni 2013/14. u plej-ofu ispali su od Šerifa, dve godine kasnije od Viktorije Plzen, a u sezoni 2016/17. na poslednjem koraku zaustavio ih je AZ Alkmar.

Čukarički je, nakon što je 2012. godine privatizovan, četiri puta učestvovao u kvalifikacijama za Ligu Evrope i Ligu konferencija. Ako ništa drugo „brđani“ su bar konstantni u tome da prođu prvu rundu, ali im ostaje nepremostiva prepreka.

Po tri puta su se u kvalifikacijama našli OFK Beograd i Jagodina. Klub sa Karaburme je u raznim oblicima Jugoslavije čak 11 puta bio učesnik takmičenja koje organizuje UEFA, a od 2006. godine po jednom je igrao kvalifikacije za Kup Uefa, Intertoto kup i Ligu Evrope. Može se reći da „romantičari“ nisu imali sreće sa žrebom jer su ispadali od Oksera i Galatasaraja i Panioniosa.

Jagodina je bila čedo gradonačelnika Dragana Markovića Palme i dok je njemu ta igračka bila zanimljiva tri puta za redom je nastupala u kvalifikacijama za Ligu Evrope (od 2012. do 2014. godine) i u sva tri navrata ispadali su već posle prvog dvomeča.

Dva puta su u Evropi nastupili Hajduk iz Kule, Spartak i Radnički iz Niša. Hajduk je u sezoni 2006/07. eliminisan od CSKA iz Sofije u kvalifikacijama za Kup UEFA, a naredne godine od Unijao Leirije.

Subotičani su u sezoni 2010/11 u kvalifikacijama za Ligu Evrope najpre prošli Diferdanž, ali su potom eliminisani od Dnjepra. Naredne godine u istom takmičenju su u prvom kolu bili bolji od Kolerajna iz Severne Irske, zatim eliminisali Spartu iz Praga, da bi u trećem kolu ispali od Brondbija.

Bivši finalisti Kupa UEFA, Radnički iz Niša, dva puta je nastupao u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U sezoni 2018/19. Nišlije su u drugom kolu eliminisane od Makabija iz Tel Aviva, a godinu dana kasnije doživeli neočekivan neuspeh u duelima sa Florom.

Jedno učešće u kvalifikacijama imaju Bežanija, Borac iz Čačka, Sevojno, Rad, Mladost iz Lučana i TSC. Bežanija je u sezoni 2007/08. u prvom kolu kvalifikacija za Kup Uefa eliminisana od albanske Bese. Naredne sezone u istom takmičenju Borac iz Čačka je prošao dva kola, ali su u duelu za plasman u grupnu fazu izbačeni od slavnog Ajaksa.

U sezoni 2009/10. u kvalifikacijama za Ligu Evrope Sevojno je u drugoj rundi eliminisano u duelu sa Lilom. Dve godine kasnije i Rad je zabeležio svoje jedino učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ekipa sa Banjice je u drugom kolu zaustavljena u dvomeču sa grčkim Olimpijakosom sa ostrva Volos.

Poslednji Mohikanci bili su Mladost iz Lučana i TSC. Lučanci su u sezoni 2017/18. eliminisani od Intera iz Bakua već u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, dok je TSC tri godine kasnije u kvalifikacijama za Ligu Evrope u prvoj rundi bio bolji od moldavskog Petrokuba, a u drugom kolu, posle epskog duela, eliminisan od slavne Steaue iz Bukurešta.

Za skidanje poveza sa očiju svima koji i dalje precenjuju kvalitet i rejting naše Superlige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari