Veliki iskorak za najboljeg srednjeg beka reprezentacije Srbije: Lazar Kukuć napokon u evropskom gigantu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dugo je trebalo nekadašnjem rukometašu Partizana da se domogne najveće konkurencije u najelitnijem evropskom društvu.

Na osnovu rukometne tehnike i brzine Lazar Kukuć, čini se, odavno je trebalo da bude neizostavni deo najvećih evropskih giganata.

Ipak, njegova klupska karijera nije bila u dosluhu sa talentom. Čini se i da je dugo sebe tražio u evropskom rukometnom kremu dokazujući se u Partizanu, Logronjo La Riohi, Benfiki i bukureštanskom Dinamu.

U prestonici Rumunije imao je čast da sarađuje sa jednim od najboljih evropskih stručnjaka, Ćavijem Paskvalom, međutim sa ovosezonskim dolaskom Luke Cindrića osetno mu je opala minutaža, ali i sama uloga, s obzirom na to da je kao konkurenta na poziciji dobio jednog od najboljih srednih bekova na svetu.

Možda i zbog promenjene konstelacije snaga u ekipi, Lazar Kukić aktivirao se na tržištu u nameri da u 29. godini pronađe bolju sredinu za rukometni razvoj.

Po svemu sudeći, njegovo rukometno znanje i iskustvo privuklo je evropskog giganta PIK Seged sa kojim bi trebalo da potpiše trogodišnji ugovor, saznaje Mozzart Sport.

Kukić je prošle sezone sa Dinamom osvojio domaći šampionat, a u Ligi šampiona prošao je grupnu fazu, posle koje je zaustavljen od Kila.

Tokom leta, klub iz Bukurešta ostao je bez pozivnice za mesto u Ligi šampiona tako da ekipa Ćavija Paskvala nastupa u Ligi Evrope i to veoma uspešno, s obzirom na to da je jedan od glavnih kandidata za plasman na završni turnir u Hamburgu.

PIK Seged, pak, uz Vesprem, godinama unazad najbolji je mađarski klub i standardni je učesnik Lige šampiona.

Sigurno je među osam najboljih klubova na Starom kontinentu, ali u poslednjih desetak godina nije uspevao da napravi iskorak u smislu plasmana na Fajnal-for.

Od naredne sezone, na klupi Segeda sedeće švedski stručnjak Mikael Apelgren, dok će pomoćnik da bude nekadašnji Kukićev saigrač iz Benfike, Jonas Kalman. Klub iz Segedina ove sezone, posle odlaska dugogodišnjeg trenera, Španca Huana Karlosa Pastora, predvodi mađarsko-srpski tandem, Kristijan Karpati – Vladan Jordović. Apelgren dolazi iz švedskog Savehofa.

Naredne sezone, PIK Seged će imati potpuno novi tim. Već su, osim Kukića, kaparisani Islanđanin Janus Dadi Smarason, Norvežanin Magnus Abelvik Red, Šveđanin Tobijas Tulin, Francuz Žeremi Toto…

Lazar Kukić startni je srednji bek u reprezentaciji Srbije i biće velika uzdanica selektora Tonija Đerona na predstojećem Evropskom prvenstvu koje se održava u Nemačkoj i počinje 10. januara 2024.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari