Velšani dobili Hrvatsku i ugrozili joj plasman na EURO, "vatreni" više ne odlučuju o svojoj sudbini 1 EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Porazom u Kardifu od Velsa (2:1) fudbaleri Hrvatske došli u situaciju da će morati do poslednjeg kola kvalifikacija da drhte za mesto na Evropskom prvenstvu.

Do 7. kola delovalo je da reprezentacija Hrvatske treba samo da rutinski obavi posao do kraja kvalifikacija. Ipak, vezanim porazima od Turske u Osijeku i večeras u Kardifu izabranici Zlatka Dalića definitivno su se oprostili od prvog mesta u grupi D koje je kaparisala Turska nakon trijumfa nad Letonijom (4:0).

Hrvatska će morati u novembru da obavi posao na perfektan način, s obzirom na to da je sada poravnata sa Velsom na drugom mestu sa po 10 bodova.

„Vatrene“ prvo 18. očekuje gostovanje Letoniji a tri dana kasnije ugostiće Jermeniju u poslednjem kolu kvalifikacija.

Ni perfektan učinak iz te dve utakmice neće značiti siguran prolaz, s obzirom na to da posle večerašnje pobede Vels ima bolji međusobni učinak i u slučaju da trijumfuje u Jermeniji, odnosno 21. novembra dobije Tursku u Kardifu otići će na kontinentalni šampionat.

Stanje u Hrvatskoj jeste alarmantno, međutim, ne nalaze se bronzani sa Mundijala u Kataru u bezizlaznoj situaciji, jer i u najcrnjem scenariju imaju rezervu za plasman na kontinentalnu smotru preko Lige nacija.

Večeras je u Kardifu Hrvatska odigrala veoma lošu utakmicu. U provm poluvremenu gotovo da nije ni zapretila rivalu, negde svesna i da joj trijumf nije bio imperativ. Velšanima je pobeda bila neophodna kako bi se poravnali sa „vatrenima“ na tabeli.

Nakon prvih 45 minuta u kojima je Vels bio bolji, domaćin je najavio pravu žurku već u uvodnim minutima drugog poluvremena. Maestralno se Hari Vilson snašao kod oba gola. David Bruks je nasamario kompletnu odbranu i izbacio Harija Vilsona pred Dominika Livakovića, a on ga elegantno lobovao za vođstvo od 1:0.

Još lepši potez fudbaler Fulama napravio je kod drugog gola, kada se ubacio ispred Domagoja Vide i trzajem glavom poslao loptu u drugu stranu, uhvativši golmana Livakovića potpuno nespremnog.

Tek nakon velikog minusa i ulazaka Pašalića i Belje Hrvatska je zaigrala ofanzivnije. Upravo je Pašalić u 75. minutu i smanjio na 2:1 posle centaršuta Luke Modrića ali do kraja utakmice gosti nisu napravili neko konkretniju šansu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari