Najbolja teniserka Srbije, Jelena Janković nije uspela da ponovi prošlogodišnji plasman na US Openu. Na putu ka polufinalu poslednjeg Gren Slema u sezoni Jankovićevu je zaustavila Venus Vilijams, koja je kolo ranije bila kobna i za Anu Ivanović – 2:1 (4:6, 6:1, 7:6). Iako je igrala na znatno višem nivou nego u prethodnim rundama naša teniserka jednostavno nije imala odgovor na fantastičan servis Amerikanke.

Najbolja teniserka Srbije, Jelena Janković nije uspela da ponovi prošlogodišnji plasman na US Openu. Na putu ka polufinalu poslednjeg Gren Slema u sezoni Jankovićevu je zaustavila Venus Vilijams, koja je kolo ranije bila kobna i za Anu Ivanović – 2:1 (4:6, 6:1, 7:6). Iako je igrala na znatno višem nivou nego u prethodnim rundama naša teniserka jednostavno nije imala odgovor na fantastičan servis Amerikanke. Upravo je servis odlučio ovaj, svakako jedan od najuzbudljivijih mečeva na turniru.

Federer ponovo bolji od Rodika

Najbolji svetski teniser Rodžer Federer pobedio je Amerikanca Endija Rodika rezultatom 3:0 (7:6, 7:6, 6:2), u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva SAD. U reprizi prošlogodišnjeg finala najbolje se videla razlika u kvalitetu između prvog i petog igrača na planeti. Prva dva seta nisu donela nijedan brejk, ali kada se dolazilo do taj-brejka Federer je rutinski pojačavao tempo i sigurno ih dobijao. To je konačno psihološki slomilo Rodika, koji je mnogo slabije odigrao treći set, dozvolio u finišu dva brejka i izgubio za samo dva sata i dva minuta.

U polufinalu Federera očekuje meč sa Davidenkom, koji ne samo da nije izgubio nijedan set na turniru, nego još nije stigao ni do taj-brejka.

Preostala četvrtfinala igrala su se kasno noćas, naš teniser Novak Đoković sastao se sa Karlosom Mojom, dok je Čela za protivnika imao Federera.

Treća nositeljka u Njujorku odlično je otvorila meč i fenomenalnim lob udarcem napravila brejk već na startu. Venus je pravila mnogo grešaka, ali u tome je dosta sudelovala i naša teniserka, koja se odlično kretala i ubacivala prvi servis u 82 odsto slučajeva! Postalo je jasno da će taktika Jankovićeve biti po svaku cenu pogađati prvi servis. Takav plan je urodio plodom, jer je uskratio 12. nositeljki priliku da odmah napadne i brzo reši poen. Drugi set je počeo na isti način kao i prvi – brejkom naše teniserke nakon loba. U drugom gemu Vilijamsova je, međutim, promenila ritam i posle nekoliko efektnih i dobro pripremljenih izlazaka na mrežu napravila ri-brejk. Procenat prvog servisa Jelene Janković je opao, a usledio je i niz grešaka naše teniserke u ranoj fazi poena. Posledice celokupnog stanja na terenu bile su vidljive na semaforu – 6:1 za Amerikanku i izjednačenje u setovima. Jankovićeva je odmah na početku odlučujućeg seta prekinula seriju od 6 izgubljenih gemova. Usledio je najduži gem u meču, koji je Venus rešila u svoju korist nakon 11 minuta. Interesantno je da srpska igračica za tako dug period nije imala nijednu brejk loptu, a Vilijamsova je nakon serije poena odservirala dva asa i poravnala na 1:1. Obe teniserke su držale servis, a Venus je bila primorana da spašava brejk loptu u 8. gemu. Odličnom forhend paralelom Amerikanka se izvukla iz teške situacije, a ubrzo i izjednačila na 4:4. Jankovićeva je bez većih problema čuvala servis, a u poslednjem servis gemu Vilijamsove viđeno je nekoliko izjednačenja, koja ipak nisu donela brejk i trijumf srpske igračice. U taj brejk je Jelena ušla vrlo nervozno, dve potpuno bespotrebne greške iz forhenda donele su Venus dva mini-brejka prednosti, a nešto kasnije i vođstvo od 5:1. Treća nositeljka se borila do kraja, stigla do 6:4, ali više nije mogla. U odlučujućem setu ključni za ishod su bili forhend i servis Vilijamsove.

Đoković na Mastersu

Najbolji srpski teniser i treći reket sveta Novak Đoković plasmanom u četvrtfinale US Opena obezbedio je učešće na Masters kupu u Šangaju. Đokoviću će to biti prvo učešće na završnom turniru sezone, koji će se igrati od 11. do 18. novembra u kineskom gradu. Dvadesetogodišnji srpski teniser ove sezone je napravio veliki proboj ka samom vrhu svetskog tenisa i nametnuo se kao jedan od retkih igrača koji mogu da prekinu dominaciju Rožea Federera i Rafaela Nadala, koje je ove godine već savladao. Na turniru koji je osvojio u Montrealu Đoković je savladao prva tri igrača sa ATP liste redom – Endija Rodika, Rafaela Nadala i Rožea Federera.

– Igranje na Mastersu je jedan od mojih snova, a ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka u mojoj dosadašnjoj karijeri. Fenomenalan osećaj je biti među osam najboljih igrača na kraju godine, a sve ovo mi se dogodilo neverovatno brzo – rekao je Đoković novinarima u Njujorku.

Uprkos porazu od Vilijamsove najbolja srpska teniserka Jelena Janković kaže da je uživala je na Artur Eš stadionu u Njujorku. Sve vreme napetog meča sa Vilijamsovom Jankovićeva se smejala i šalila sa publikom.
– Mislim da treba ponekad biti zabavan na terenu. Ne mislim da stalno treba da budem ozbiljna, kao što su to neki igrači. Treba uživati, i to je ono što radim, zabavljam se na terenu – rekla je Jankovićeva posle eliminacije od Venus Vilijams.
Jankovićeva, koja je osvojila četiri titule ove godine, aplauzom je pozdravljala dobre poteze protivnice, čak i kada je dvadeset sedmogodišnja Amerikanka dobijala poene asovima.
– Mislim da je lepo igrati fer, poštovati protivnika – rekla je Jankovićeva, koja je na prethodnim turnirima tri puta pobedila Vilijamsovu.
– Zašto da ne, kada ona odigra odličnu loptu. Možete reći dobar potez. Ništa nije loše u tome, nema lošeg u osmehu na terenu. Ja ne mogu ništa da uradim kada ona neverovatno servira, ne mogu da ga vratim. Međutim, mogu da joj ukažem poštovanje i kažem sjajan potez, Venus.
Iako je igrala protiv domaće teniserke, mnogobrojna publika nije krila simpatije prema našoj teniserki.
– Volim kada ima mnogo navijača, kada kažu Jelena, volimo tvoj osmeh. Ja to volim, ali to mi nije pomoglo da vratim njen servis – napominje Jankovićeva.
Vimbldonska šampionka Venus Vilijams, 12. nosilac na Otvorenom prvenstvu SAD, istakla je da je imala dobrih poteza u meču, ali da je razliku napravila zato što se trudila da ide napred na mrežu.
– Jelena Janković je odlična takmičarka i svi protiv nje igraju mnogo gemova. Ja sam čekala sve vreme i ta taktika mi je pomogla da pobedim – rekla je Venus Vilijams.
U polufinalu Venus Vilijams igraće protiv prvog nosioca Belgijanke Žistin Enen, koja je u prošlom kolu eliminisala njenu mlađu sestru Serenu.
– Nisam srećna. Bila sam tužna. Serena je izgubila i bila je posle jako uznemirena. Definitivno ću se potruditi da pobedim za Vilijamsove – rekla je starija sestra Venus.
U drugom polufinalu sastaće se Ruskinje Svetlana Kuznjecova i Ana Čakvetadze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari