"Verbalni delikt" je i kažnjiv i nije 1Foto: S. Župljanin

Moguće je da u srpskoj fudbalskoj sezoni 2021/2022. neće biti neregularnosti u tragikomičnoj meri iz prošle, mada je čak i rana primena video tehnologije donela kontroverzne odluke sudija sa terena i iz VAR soba, ali skandala već ne manjka.

Poput onog iz Novog Pazara, minulog vikenda, kada je drugo poluvreme trajalo više od sat vremena, jer glavni sudija nije mogao da nastavi meč dok se ne isprazni tribina sa „najvernijim navijačima“ Partizana, jer domaćin nije pristajao da se vrati iz svlačionice pre nego li „grobari“ pre vremena ne budu ispraćeni kući. Jer u gradu sa većinskim muslimanskim življem klicanje osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću uvek budi sećanje na masovno ubijanje njihove sabraće u Srebrenici.

Da zlo bude veće, nepotvrđene informacije sa lica mesta kažu da je publika na strani protivnika, pre toga, po starom običaju zasipala klupu gostiju upaljačima, metalnim novcem i staklenim flašama. Te, navodno, veličala bošnjačkog ratnog zločinca Nasera Orića i nezavisno Kosovo. I onda je Miloš Milanović prekidao igru, ali bez traženja da se isprazni taj deo stadiona zbog čega oba kluba sa zanimanjem čekaju pisani izveštaj delegata meča Radisava Mutavdžića o događajima u vreme utakmice na večito „vrelom“ igralištu, a još više eventualne disciplinske postupke i kazne.

– Ništa novo na našim sportskim terenima, naročito na fudbalskim, jer je provokativno skandiranje na tradicionalno tenzičnim utakmicama s ciljem da se protivnik uvredi i unizi, a svoj tim specijalno motiviše, ovde deo navijačkog folklora. Priča se da su se u Novom Pazaru time služili i domaćinovi navijači i pristalice gostiju. Ako je to tačno onda se postavlja pitanje zašto nisu i jedni i drugi isterani. I to pre nego što je eskalirao njihov okršaj, pogotovo što iz medija saznajem da je Partizanova klupa gađana svim i svačim… Bilo bi dobro da smo svi mi van stadiona bili u prilici da tokom TV prenosa saznamo punu verziju i hronologiju događaja. Isto tako, sudijino pravo i obaveza je da zaustavi igru čim sa tribina krene neka od nedozvoljenih pesama, oficijelno upozori prestupnike na kaznu i u slučaju dva ili više ponavljanja zatraži pražnjenje sporne tribine. Naravno, sve kroz stalnu komunikaciju sa delegatom meča, predstavnicima dva kluba, odgovornim licima iz Saveza i organima javnog reda i mira. Druga je stvar da li onome što gubi odgovara da susret ne bude nastavljen, pa pokušava da lovi u mutnom. Skandalozno je da prekid traje toliko dugo, ali arbitar je sigurno (po)slušao one iznad sebe kada je trebalo preseći stvar – kaže za Danas eks sudija i nekadašnji predsednik Sudijske komisije FSS Rade Đurović.

Kako nefudbalski dekor iz Novog Pazara nije viđen prvi put znači da nešto ozbiljno ne valja i ne funkcioniše.

– U ovom slučaju ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka, u kom bi se utvrdilo da li su klubovi, koliko i tačno za šta odgovorni. Recimo, da li su jedni i(li) drugi navijači došli organizovano ili za svoj groš… Mada je javna tajna da su takvi često u koordinaciji sa upravama. Kao što se zna da se nema volje za obračun sa huliganima. Zapravo, sve dok postoji kontinuirano selektivan pristup u tretiranju ovakvih i sličnih incidenata imaćemo situaciju da zatvorimo jednu rupu a odmah se otvori druga… I tako redom – zaključuje Đurović

I njegov bivši kolega u deljenju pravde, Miroslav Radoman, pomenute stvari posmatra kroz istu prizmu.

– Sudije se šalju na „klanje“, jer se od njih traži da rešavaju stvari kojima bi trebalo da se bave fudbalski organi i država. Samo zato što je politika toliko duboko involvirana u fudbal da se predugo i previše toleriše ono što nikako ne bi smelo. Naročito u Novom Pazaru, još u vreme Jugoslavije, mestu najopasnijem za arbitriranje. I mala deca su znala da je tamo nemoguće normalno raditi svoj posao – objašnjava za Danas penzonisani „nosilac pištaljke“.

Za njegov pojam, mnogo takvih malih haosa jednog dana će buknuti u nezaustavljivu eksploziju. I biće kasno za gašenje požara.

– Ako je UEFA svojim pravilnicima uredila takve situacije ne vidim zašto to ne bi i Fudbalski savez Srbije. Jasno je da se radi o trulim kompromisima, čiji su poente i naručioci van našeg „dometa“, ali dokle god je tako gledaćemo gadosti protiv prirode sporta – kaže Radoman.

Stanojević: Ne verujem da se ovo dešava u 21. veku

– Razočaran sam. A sve je počelo super, kao pravi spektakl, da bi se odjednom, ni iz čega, pretvorilo u ludilo i sa njihove i sa naše strane, koje nema veze ni sa čim. Sramno… Zapitao sam se da li se ovde fudbal igra zbog momaka na terenu ili da bi se poslale određene poruke. Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke i(li) propagandne parole. Ne verujem da se to dešava u 21. veku… Nije bilo prozivanja na nacionalnoj osnovi. Mada, ne znam ni šta znače neka pevanja. A gađanja svim i svačim – jeste. I to kad smo se radovali Nathovom pogotku. Da, bacali su svašta na nas sa tribina. Naravno da ne mogu nikako da opravdam, ali razumem tu sportsku reakciju – tako je o novopazarskoj burnoj nedelji, za Mozzartsport, progovorio Partizanov trener Aleksandar Stanojević, čiji su igrači pokušali da smire „grobare“ pre nego što su slavili sa 1:4.

Novi Pazar: Provokacija i reakcija

FK Novi Pazar saopštio je da su navijači Partizana od ulaska na Gradski stadion istakli uvredljive transparente i počeli sa nacionalističkim skandiranjem.

„Tokom prvih 20 minuta nije bilo problema i sve je slutilo na fudbalski spektakl, dok se nisu pojavili navijači Partizana s jasnim ciljem da provociraju domaću publiku“, navodi se u saopštenju.

„Na nacionalističke parole navijači Novog Pazara najpre su odgovorili zvižducima, a kada su pristalice gostiju krenule s povicima ‘nož, žica, Srebrenica’ usledile su takođe neprihvatljive, političke i nacionalističke parole od strane pazarskih navijača, koji su se nalazili na zapadnoj tribini stadiona“, saopštio je FK Novi Pazar.

Oni su dodali da na severnoj tribini, gde su bile dve organizovane grupe navijača Novog Pazara, nije bilo nacionalističkih transparenta i nacionalističkog skandiranja, a da su pojedini „takozvani navijači Pazara sa zapadne tribine svojim nepromišljenim skandiranjima, kojima nije mesto na stadionu Novog Pazara, naneli su ogromnu štetu klubu“.

Muk Disciplinske komisije

U želji da čujemo i zvanični ugao gledanja na događaje tokom meča Novog Pazara i Partizana obratili smo se predsedniku Disciplinske komisije Ivanu Nikoliću, ali do zaključenja ovog broja nismo mogli da stupimo u direktan kontakt ili makar napismeno dobijemo odgovor na pitanja da li su i koji propisi prekršeni, jesu li sudija i organizator meča imali pravo da postupe onako kako su postupili, kao ni da li ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka – protiv koga i po kom osnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari