Verstapen pobedio u trci Formule 1 u Las Vegasu 1Foto: Beta/AP/Nick Didlick

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Las Vegasa.

Trostruki svetski šampion ostvario je rekordnu 18. pobedu u sezoni, a 53. u karijeri. On se po broju pobeda izjednačio sa Sebastijanom Fetelom na trećem mestu večne liste.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Šarl Lekler, koji je u poslednjem krugu pretekao Serhija Peresa iz Red Bula.

Vozač Alpina Esteban Okon zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Lens Strol iz Aston Martina, a šesto mesto zauzeo je Karlos Sainc iz Ferarija.

Sedmostruki svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton bio je sedmi, a njegov timski kolega Džordž Rasel osmi, pošto je kažnjen sa pet sekundi zbog incidenta sa Verstapenom.

Vozač Aston Martina Fernando Alonso bio je deveti, a 10. mesto zauzeo je Oskar Pjastri iz Meklarena, koji je osvojio i bod za najbrži krug trke.

Verstapen je dobro startovao, pretekao je Leklera koji je krenuo sa pol-pozicije i preuzeo je vođstvo. Vozač Ferarija se putem radija požalio da ga je aktuelni šampion izgurao sa staze.

Alonso se okrenuo na stazi, Hamilton se našao u tom incidentu i pao je na 14. mesto, a zatim je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti pošto su redari morali da pokupe deliće bolida Aston Martina.

Nekolicina vozača je to iskoristila i otišla u boks, ubrzo je trka nastavljena, ali je izašlo vozilo bezbednosti na stazu pošto je vozač Meklanena Lando Noris velikom brzinom udario u zaštitni zid. On je odveden u medicinski centar pored staze, a zatim i u bolnicu na preglede.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, poveo je Verstapen, ispred Leklera, Rasela, Albona i Logana Sardženta.

Posle istrage početka trke, Verstapen je kažnjen sa pet sekundi pošto je procenjeno da je izgurao Leklera. Kada je obavešten o kazni, holandski vozač je putem radija rekao: „To je sasvim u redu, pozdravite ih“.

U tim trenucima dobro je vozio Hamilton i popravljao pozicije, kao i Sainc. Takođe brz je bio i Lekler koji je prišao vodećem na ispod pola sekunde, a u 16. krugu ga je pretekao na pravcu i preuzeo vođstvo.

Odmah je Verstapen otišao u boks na zamenu guma, obavio je kaznu od pet sekundi i vratio se na stazu kao 11.

Došlo je do kontakta Hamiltona i Pjastrija, posle čega je sedmostruki svetski šampion morao u boks i kao pretposlednji se vratio na stazu u 18. krugu.

Rasel je posle izlaska iz boksa bio ispred Verstapena, dobro je vozio i do 20. kruga popeo se na šesto mesto iza Alonsa i Sainca. Vodio je Lekler sa gotovo 14 sekundi prednosti ispred Peresa, a iza njih bio je Strol.

Lekler je u 21. krugu otišao u boks, zadržao se nešto duže, gotovo četiri sekunde i na stazu se vratio kao treći ispred timskog kolege Sainca, vodio je Peres, a drugi je bio Strol.

Rasel je pretekao Alonsa, a zatim je isto učinio i Verstapen i pratio je vozača Mercedesa, koji se primakao Saincu.

Rasel i Verstapen pretekli su Sainca u 25. krugu. Došlo je do kontakta dva bolida prilikom preticanja kada je Verstapen izgurao rivala sa staze i preuzeo četvrto mesto. Razleteli su se delići Mercedesa posle čega je u 26. krugu na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Vozači su išli na zamenu guma, među kojima Verstapen, Peres Strol, Rasel, Sainc, Alonso i Hamilton, ali ne i Lekler.

Trka je nastavljena u 29. krugu poveo je Lekler ispred Peresa, Gaslija, Pjastrija, Verstapena i Okona. Rasel je bio deveti ispred Sainca, a Hamilton 17.

Rasel je kažnjen sa pet sekundi zbog incidenta sa Verstapenom, protiv koga nije bilo istrage zbog nebezbednog izlaska iz boksa.

Verstapen je pretekao Gaslija i preuzeo četvrto mesto u 32. krugu i našao se iza Pjastrija, koji je u tim trenucima imao najbrži krug.

Peres je tada napao Leklera i preuzeo vođstvo. U tim trenucima borili su se vozači Alpina Okon i Gasli za peto mesto, a Verstapen je pretekao Pjastrija za treće.

Lekler je u 35. krugu dobrim manevrom pretekao Peresa i preuzeo vođstvo, a zatim je Verstapen pretekao timskog kolegu i popeo se na drugo mesto.

Verstapen pobedio u trci Formule 1 u Las Vegasu 2
Fot: EPA-EFE/Remko de Waal

Dva kruga kasnije Verstapen je pretekao Leklera i preuzeo vođstvo i ubrzo je stekao sekund prednosti.

Rasel je preuzeo osmo mesto od Albona, a u 44. krugu Lekler je široko ušao u krivinu što je Peres iskoristio i preuzeo drugo mesto.

Hamilton je u međuvremenu popravljao plasman i do 45. kruga probio se na deveto mesto, a zatim je pretekao Alonsa za osmo. Rasel je takođe napredovao, pretekao je Strola za peto mesto.

Lekler je u poslednjem krugu napao i pretkao Peresa i osvojio drugo mesto, dok je Rasel uspeo da bude brži od Okona za četvrto mesto. On je trku završio kao osmi zbog kazne od pet sekundi.

Red Bul je postavio rekord od 20 pobeda u sezoni, a prethodni rekord od 19 trijumfa postavio je Mercedes 2019. godine.

Poslednja trka u šampionatu vozi se 26. novembra za Veliku nagradu Abu Dabija.

Verstapen: Bilo je zabavno u Las Vegasu

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je današnja trka Formule 1 u Las Vegasu, u kojoj je pobedio, bila teška i zabavna.

„Bila je teška trka. Pokušao sam od starta. Obojica (Lekler) smo kasno kočili, ostao sam bez prijanjanja i završili smo široko. Stjuardi su me zbog toga kaznili i to je uticalo. Morao sam da pretičem nekoliko bolida, tu je bio sejfti kar i u tim trenucima događalo se mnogo toga“, rekao je Verstapen posle trke.

Trostruki svetski šampion ostvario je danas rekordnu 18. pobedu u sezoni, a 53. u karijeri. On se po broju pobeda izjednačio sa Sebastijanom Fetelom na trećem mestu večne liste.

„Morao sam da se borim sa nekolicinom bolida, DRS je ovde vrlo moćan, čak i kada preuzmete vođstvo, momak iza ostaje u DRS zoni i ima mogućnost da napadne i to je donelo mnogo dobrog trkanja danas. Definitivno je bilo zabavno“, naveo je Verstapen.
Holandski vozač rekao je da se nada da je publika uživala koliko i vozači i da su svi uzbuđeni zbog povratka u Las Vegas sledeće godine.

Vozač Ferarija Šarl Lekler startovao je sa pol pozicije, a na kraju je zauzeo drugo mesto. On je u poslednjem krugu pretekao Serhija Peresa iz Red Bula.

„Kakva trka, uživao sam. Naravno da sam razočaran što sam zauzeo samo drugo mesto, ali to je najbolje što smo mogli. Na početku je Maks pokušao sa unutrašnje strane da prođe i izgurao me sa spoljne strane staze. Ali imali smo dobar tempo, pretekli smo ga i bili smo zaista jaki. Ovo je bila dobra trka“, rekao je Lekler.

„Nismo imali sreće sa vozilom bezbednosti. Nismo išli u boks pošto nismo znali šta će drugi da urade, čuvali smo poziciju na stazi i prvo mesto. To je bilo teško sa starijim gumama na kraju, ali drugo mesto uz mnogo borbi, iskreno, uživao sam“, dodao je on.

Lekler se osvrnuo i na atmosferu u luksuznom Las Vegasu, gde su brojne filmske, sportske i muzičke zvezde pratile trku.

„Zaista sam uživao, to nam je trebalo. Ovaj vikend nije počeo onako kako je trebalo, ali sam srećan što se na ovakav način završio. Ovo je neverovatan sport i nije moglo bolje za prvu trku u Las Vegasu. Energija u gradu je neverovatna i zaista sam uživao“, naveo je Lekler.

Peres je startovao sa 11. pozicije i već na početku trke je oštetio prednje krilo.

„Imao sam težak start, slomio sam prednje krilo i praktično sam počeo sa začelja. Napredovao sam, preticao jedno po jedno vozilo i stvari su išle dobro. Bili smo u dobroj poziciji pred prvi odlazak u boks i vratio sam se u igru. Vozilo bezbednosti nas je vratilo u trku“, rekao je meksički vozač.

„Pretekao sam Šarla, ali nisam mogao da se odvojim, bio sam sporiji na pravcu. Onda je došao Maks i obojicu nas je pretekao. Bilo je teško sa naletima vetra, ali sam se na sreću zadržao na stazi. Na kraju trke nisam očekivao Šarla. Bio je 0,7 sekundi iza mene, ali bio je tu u zoni kočenja. Obavio je dobar posao, kao i Maks“, dodao je Peres, koji je sačuvao drugo mesto u konkurenciji vozača.

Sezona u Formuli 1 završava se narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Abu Dabija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari